fbpx
На фокусОбществотоПрирода и общество

Не са нарциси, психопати са: учени са определили характерната черта на хейтърите

Хора, склонни към психопатия, пишат в интернет ненавистнически и хейтърски коментари . До такъв извод са стигнали учени от Вроцлавския университет в Полша.

Социалните мрежи позволяват на хората да си обменят идеи и да изразяват своето мнение, обхващайки огромна аудитория. Но някои от участниците използват тази възможност да оскърбяват другите потребители и да пишат отвратителни коментари, включително и за известни хора. Полските изследователи са разграничили няколко типа подобно поведение в мрежата, в това число „тролинга“ и „кибербулинга“ (кибертормоз). В своето изследване те са се концентрирали на ненавистническите коментари, използващи езика на омразата, насочени към потребители и известни личности, принадлежащи към определена социална група.

Пример за такова поведение е бил огромния брой унизителни и обидни коментари в адрес на полските спортисти по време на последните зимни Олимпийски игри.

Те са били писани от възмутени запалянковци, по чието мнение спортистите не са оправдали доверието и надеждите на поляците.

Изследователите са съсредоточили своите усилия към коментарите във Facebook, посветени на тези Олимпийски игри. Ненавистнически коментар се е признавал всеки такъв, в който се е изразявало негативно и оскърбително отношение към спортистите, имал е оценъчен характер и не е включвал конструктивна критика. Като пример за такъв коментар авторите посочват „Трябва да се забрани на такива изроди да представят нашата страна.“

Изследователите се свързали, както с потребители, които са оставили хейтърски коментари, така и с такива, които са се изказвали за спортистите достатъчно неутрално. Всички участници са попълнили анкета, даваща възможност да се определят определени черти на характера. В окончателната подборка са влезли 94 потребителя на възраст между 15 и 71 години, от които 46 са оставили хейтърски коментари, а 48 – неутрални.

Анкетата е позволила да се оцени удовлетвореността от живота на участниците, склонността им да изпитват разочарование, когато не постигат целите си и желанията им не се изпълняват, а също така наличие на някои от чертите от “тъмната триада“ – нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм.

Най-характерната черта за хейтърите се оказала психопатията.

Главните особености на психопатията са следните черти на личността: асоциално поведение, импулсивност, егоизъм, безсърдечност и безпощадност. По-ранни изследвания са показали, че чертите от тъмната триада, като цяло, са характерни за интернет-троловете, като това не зависи от възрастта. В новото изследване се оказало, че макиавелизмът и нарцисизмът не играят важна роля при хейтърите.

Освен това за хейтърството е спомагала завистта, въпреки че нейното влияние е било по-слабо изразено. Възрастта и полът се оказали несъществени фактори. Интересно е, че на желанието да се публикуват груби коментари, изпълнени с омраза, не са влияели степента на разочарование и неудовлетвореност от живота. В по-ранни изследвания тези характеристики са били свързвани с агресивно поведение.

Като цяло, резултатите от изследването показват, че поведението на хейтърите се различава от тролинга и кибербулинга. От това изследователите правят извода, че хейтърите имат собствен психологически профил.

„Нашето изследване е едно от първите, в което ни се отдаде да определим психологическия фон на онлайн хейтърите – отбелязва Пьотр Сороковски, водещ автор на изследването – Освен това ние успяхме да определим ясна граница между ненавистта в мрежата и другите действия, насочени към унижение на другите участници, такива като тролинга и кибербулинга“.

Изследователите отбелязват, че в бъдещи изследвания ще е много полезно да се сравнят хейтърите, троловете и тези, които се занимават с кибербулинг, за да се изучат разликите в техните психологически профили.

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x