fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Канадският стартап CleanO2 превръща СО₂ в сапун и печели от това

Канадският стартап CleanO2 произвежда инсталации, които чрез химически реакции превръщат въглеродния диоксид от изходящите газове в промишлените инсталации в калиев карбонат, използващ се в козметичната промишленост и селското стопанство.

Борбата с измененията на климата изисква срочни мерки за намаляване количеството изхвърлен в атмосферата въглероден диоксид . Това е сложна задача, нямаща бързо решение. По тази причина, методите, базиращи се на извличането на въглеродния диоксид , привличат все повече вниманието на учените. Ако те се съединят с получаването на търговски продукт и съответно печалба от това, то ще се появи и мощен икономически стимул за бизнеса. В резултат на това, ефективността на такива мерки ще е много по-висока в сравнение с негативните стимули, такива като данък върху емисиите на въглероден диоксид.

Канадският стартап CleanCO2 е създаден на основата именно на тази идея. Компанията е построила и пуснала в продажба инсталацията CARBiNX , която улавя въглеродния диоксид от изходящите газове в промишлени предприятия и други обекти, например,такива като топлофикационни  централи или по-малки котелни инсталации, където протича процес на изгаряне на въглеводороди  и се образува СО₂.  Уловеният въглероден диоксид се преобразува в калиев карбонат. След това полученият продукт се използва за производство на сапун, перилни препарати и друга продукция на козметичната промишленост и селското стопанство. Един от клиентите на  CleanO2 е известната компания LUSH Cosmetics, която използва калиевия карбонат в своето производство.

Инсталацията  CARBiNX
Инсталацията CARBiNX
Източник: CleanCO2

Размерите на CARBiNX са сравними с тези на два хладилника. Машината улавя въглеродния диоксид, използвайки хидрооксиди за неговото поглъщане. В резултат на реакцията се получава вода и калиев карбонат. Печалбата от реализацията на получения продукт се дели между CleanCO2 и собственика на устройството. По оценка на компанията, придобиването на CARBiNX се изплаща за 4 до 5 години. Допълнителното преимущество се явява отделянето на топлина в процеса на протичащата химическа реакция. Тя може да бъде използвана за намаляване разходите за топлинна енергия, например използвайки я в системите за отопление и снабдяването с топла вода.

Готови за промишлена експлоатация инсталации  CARBiNX
Готови за промишлена експлоатация инсталации CARBiNX
Източник: CleanCO2

В момента в провинциите Алберта и Британска Колумбия работят 14 устройства CARBiNX, които поглъщат до 6 тона въглероден диоксид годишно. Компанията възнамерява да монтира още 40 устройства до края на тази година, а след година да достигне до 1000 броя.

Трябва да се отбележи, че други изследователски групи и компании също разработват подобни технологии, позволяващи извличането на въглероден диоксид и да получават от него различни продукти, например строителни материали или синтетично гориво. Тези усилия едва ли могат да решат глобалния проблем с емисиите на СО₂ и си остават малка крачка по този път. Но можем да се надяваме, че ефектът ще се мултиплицира и ще стане съществен фактор в борбата с промените на климата.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x