fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Как телефонните разговори помагат срещу тревога и депресия

Изследване е показало, че телефонни разговори помагат за подобряване състоянието на хора, страдащи от депресия, тревога и самота. Позвъняванията може да не са дълги, но най-важното е да са редовни.

От началото на пандемията броят на жителите на САЩ, оплакващи се от симптоми на тревога и депресия е нараснал три пъти. За решаването на този проблем изследователи от Медицинския колеж Дел към Тексаския университет са стартирали проект под името Sunshine Calls (“слънчеви позвънявания“). Неговата идея се състояла в оказването на психологическа подкрепа по телефона на хора в най-уязвимо положение: възрастни и самотни хора, които са се оказали в пълна изолация заради карантинните мерки. Организаторите се надявали на позитивен ефект от позвъняванията, но не са очаквали, че резултатите им ще бъдат толкова впечатляващи.

За да оценят ефективността на програмата, те са провели рандомизирано контролирано изследване. За участие в него са били избрани 240 човека, основно по-възрастни от 65 години, страдащи минимум от едно хронично заболяване. Всички те били разделени на основна и контролна група. На участниците в основната група в продължение на четири седмици редовно им звънели доброволци, които се интересували от тяхното здраве, разпитвали ги с какво се занимават и дали се нуждаят от нещо. През първата седмица позвъняванията били ежедневни, а след това участниците са можели да ограничат контактите до две позвънявания на седмица. От тази опция се възползвали само 42% от участниците. В началото и края на експеримента изследователите са изучавали психологическото състояние на участниците с помощта на стандартни тестове за оценка на чувството за самота, нивото на депресия и тревога. Промените, установени при тези, които редовно са разговаряли с доброволците, се оказали неочаквани. Страдащите от чувство за самота са намалели с 16%, от депресия – с 25%, а тези от тревожни състояния – с 37%. В същото време в контролната група тези показатели почти не се променили.

Резултатите са поразителни не само, защото програмата е продължила само месец, а средната продължителност на разговорите не е била по-голяма от 10 минути (шест пъти по-малка от продължителността на сеанс при психотерапевт), но и защото позвъняванията не били извършвани от професионални психолози, а от обикновени хора, които са преминали само едночасов видеотренинг, основно насочен към изработването на навици към емпатия.

По мнението на специалистите, резултатите от изследването показват, че основната роля в психологическата подкрепа може да играе не продължителността и даже не дълбочината на контакта, а неговото редовно провеждане.

Така че ако вие искате да помогнете на свои приятели и роднини, страдащи от психологически проблеми или самота, просто им звънете по-често и редовно.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x