fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Палмовото масло по всяка вероятност провокира ракови метастази в тялото

Новo изследване на учени от Изследователския институт по биомедицина (IRB Barcelona) показва, че ключова мастна киселина, съдържаща се в палмовото масло, може да стимулира разпространението на рак в тялото (метастази). Това важи поне за мишките, с които са проведени експериментите. Статия с резултатите от изследването е публикувана във водещото научно списание Nature.

Досега учените не са твърдели, че палмовото масло, използвано в хранителната индустрия, има канцерогенни свойства. Това остава да бъде окончателно доказано в бъдещи изследвания. Въпреки това пациентите с рак определено трябва да се откажат от употребата на палмово масло.

Важността на новото откритие е преди всичко в това, че то може да доведе до нови терапии, които ще имат възможност в бъдеще да блокират метастазите на рака.

Палмитиновата киселина е основният компонент на палмовото масло. Тази наситена мастна киселина също може да бъде открита в различна, но в по-ниска концентрация в млечните продукти и месото.

Предишни научни изследвания свързват консумацията на палмитинова киселина от палмово масло с повишени нива на “лошия” холестерол. Това от своя страна е свързано със сърдечно-съдовите заболявания. Също така през 2017 г. учените установиха, че някои мастни киселини, по-специално палмитинова киселина, могат да инициират разпространението на ракови клетки в тялото.

Сега същата изследователска група е проучила как точно протича този процес. За да осъществи това, учените е трябвало да измислят и да проведат няколко експеримента върху лабораторни животни.

“В това изследване ние описваме детайлно този процес и […] посочваме терапевтичен подход, позволяващ обръщането му на 180 градуса. Това е многообещаващо постижение”, обяснява Салвадор Азнар-Бенита, водещ автор на новото изследване.

Учените са открили, че добавянето на палмитинова киселина към хранителния режим на гризачите не само спомага за метастазирането на рака, но също така има дългосрочни ефекти върху генома.

В раковите клетки под въздействието на палмитинова киселина всъщност се образува метастатична „памет“ (в туморните клетки изследователите са открили забележими епигенетични промени). Тези промени, причинени от въздействието на палмитиново масло, позволяват на раковите клетки да се разпространяват по-добре в организма. Ефектът се запазва дори след отстраняване на палмитинова киселина от хранителния режим.

Същите механизми могат да се използват и срещу рака. Изследователите вече са измислили начин как да ги блокират и в бъдеще искат да открият начин, чрез който да лишат туморните клетки от тази „памет“.

„Ако всичко върви по план, можем да започнем първото клинично изпитване след една-две години“, казва Азнар-Бенита.

Той също така отбелязва, че е твърде рано да се предполага, че диетичните интервенции могат да бъдат ефективни за контролиране на раковите метастази при пациенти с рак. Въпреки това, ограничаването на палмово масло в хранителния режим със сигурност може да забави метастазите на рака, казва той.

Хелън Рипън от Worldwide Cancer Research, основен спонсор на това ново проучване, добавя, че метастазите са отговорни за по-голямата част от смъртните случаи от рак (около 9 милиона смъртни случая годишно в световен мащаб).

„Това откритие е огромен пробив в нашето разбиране за това как хранителният режим и ракът са свързани, и може би дори по-важното, как можем да използваме това знание, за да започнем да търсим нови лекарства за рак“, – казва Рипон. – „ Да разберем за причините за разпространението на рака и не на последно място , как да го спрем, тоест да намалим факторите, водещи до това.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x