fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

В Южна Корея ще се появи първия в света екологичен град на вода

Миналата година писахме за представянето на концепция за плаващ, екологично устойчив град с население от 10 000 човека, разработена от датското архитектурно бюро Bjarke Ingels Group (BIG) в сътрудничество с Центъра за океанографско инженерство към Масачузетския технологичен институт (MIT ) и организацията с идеална цел Oceanix. В основата на тяхната разработка лежи идеята, че градовете на бъдещето ще трябва да приемат все повече хора, да намаляват въздействието си върху околната среда и да предоставят равни възможности за всички. Пилотният проект Oceanix Busan в Южна Корея предлага свое собствено решение на тези проблеми. Прототип на първия плаващ град в света се строи в най-голямото пристанище и втори по големина град Пусан . Планира се първата фаза на проекта да бъде завършена до 2025 г.

Миналата седмица в централата на ООН е била представена дизайнерската концепция на новия проект Oceanix Busan. В нейната основа е залегнала идеята за изграждане на плаващ град на площ от 15, 5 акра (приблизително 0,62 кв.км), в който да живеят 12 000 души. Градът ще е разположен на три плаващи платформи, на които ще е изградена цялостна градска инфраструктура – от жилищни сгради, пазари, офиси, паркове, мрежи за чиста енергия до хидропонни ферми. Освен това този „умен“ град ще обезпечава 100% от нуждите си от електроенергия и вода.

Източник: Oceanix

По света вече има разработени няколко различни концепции за плаващи иновативни селища, защитени от наводнения, включително в пристанищния град ХафенСити в Хамбург, Германия, „градовете-гъби“ в Китай и проект за реновация на бедните квартали в Бангладеш. Но проектът Oceanix Busan ще е първият опит за изграждане от самото начало на напълно устойчив град на вода.

Проектът се изпълнява от технологичната компания Oceanix, Програмата на ООН за човешки населени места (UN-Habitat) и град Пусан, с участието на датското архитектурно бюро BIG-Bjarke Ingels Group и южнокорейската компания SAMOO като архитекти. В новия град ще бъдат реализирани няколко интелигентни строителни технологии, препятстващи наводненията.

„Представете си генерален план, който не се основава на полагане на пътища или изграждане на основи, а разпределя потока от енергия, вода, храна и отпадъци, и създава един вид план за морски мегаполис“, обяснява датският архитект Бярке Ингелс, основател на BIG на събитието на ООН.

Източник: Oceanix
Рай за екологичен живот

Пилотният проект в Пусан е ключов етап в грандиозния план за изграждане на плаващи екологични пространства, в които се планира да бъдат настанени по 85 000 души в различни крайбрежни градове по света. В своя презентация на TED през 2019 г. Ингелс описва идеята за изкуствена екосистема, която да отговаря на всичките 17 цели на ООН за устойчиво развитие.

Ето и някои от ключовите постановки в концепцията:

• „Трябва да го проектираме по такъв начин, че той да може да генерира собствена енергия чрез събиране на топлина от океаните, да използва силата на приливите, теченията и вълните, а също така силата на вятъра и енергията от слънцето. Освен това ще се опитаме да събираме цялата дъждовна вода, която попада върху изкуствения архипелаг , да я преработим органично и механично, освен това да я съхраняваме и пречистваме.“

• Ще трябва да отглеждаме цялата си храна на локално ниво, като тя ще е базирана на морски дарове и растения, тъй като няма да има достатъчно място или ресурси за хранителен режим, включващ месо и млечни продукти. И накрая, ще се справим с всички отпадъци на местно ниво чрез компостиране, рециклиране и преобразуване на отпадъци в енергия.

• Програмите са предназначени да помогнат на жителите да станат по-съзнателни за своя екологичен избор: например битовите отпадъци ще бъдат теглени и съответно таксувани, а най-различни неща, вариращи от мебели до детски дрехи, ще могат да бъдат вземани под наем.

• Освен това в градоустройствения план няма да има пътища, така че карането на велосипед и ходенето ще станат основни видове транспорт.”

Източник: Oceanix

„Може би, напускайки сушата и отивайки към морето по отношение на урбанизма и архитектурата, ще бъдем принудени да се научим да живеем по-екологично и по-устойчиво“, казва Ингелс.

План за действие за останалия свят?

Главният изпълнителен директор на Oceanix Филип Хофман споделя, че проектът може да бъде възпроизведен и на други места.

„Започнахме в Пусан, но искаме да помогнем за въвеждането на това високоефективно инфраструктурно решение в други крайбрежни градове по света“, обяснява главният изпълнителен директор на Oceanix Филип Хофман.

„Той е приложим за всяка крайбрежна среда, за всеки климат и може лесно да се мащабира според нуждите на населението“, добавя той, демонстрирайки слайдове с дизайн от три платформи, разположени на Малдивите, Маями, Уелингтън, Лагос, Рио и Ню Йорк.

Източник: Oceanix

Няколко участници в срещата обаче отбелязват, че засега предложението прилича повече на фантазия, нарисувана прекрасно във Photoshop.

Меймунах Мохд Шариф, изпълнителен директор на ООН-Хабитат, предупреждава, че подобни амбициозни глобални решения трябва да отчитат разнообразието от топография, местни норми и културни традиции.

„За нас е много важно да мислим холистично, за да не пропуснем нищо“, каза тя. „ Ще подобрят ли такива проекти качеството на живот на всички, включително на морската флора и фауна?“

Архитект Даниел Сандлин, партньор в BIG, който работи с Ингелс по проекта още от самото му начало, добре разбира колко монументална е задачата да се създаде единен дизайн за целия свят. Именно затова той отбелязва:

„Няма глобален план за действие. За всеки проект трябва да отидеш на място, да се срещнеш с хората и да разбереш какво за тях ще бъде важно. В основата на идеята лежи платформата, тоест град на вода. Всичко останало по него трябва да отчита какво се случва в тази общност.”

Повече с цялостната концепция на Oceanix City може да се запознаете тук.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x