Дари
Наука и технологииТехнологии

Нидерландски летящ автомобил вече е сертифициран за пътищата на Европа

Летящият автомобил Liberty на нидерландската компания Pal-V вече официално е получил разрешение за предвижване по пътищата на Европейския съюз, засега само като наземно превозно средство. Очаква се до 2022 година да бъде сертифициран и като летателен апарат.

В наземен режим Liberty изглежда като триколесен автомобил и той не случайно е проектиран по този начин. От една страна в този си вид неговото сертифицитране като наземен транспорт е било по-лесно, отколкото ако беше на четири колела, а от друга това пести тегло във въздуха. Това не е лош компромис, тъй като получавате сравнително стабилно пътуване с покрив над главата.

От компанията твърдят, че той може да развива скорост от 160 км/ч и се ускорява до 100 км/ч за по-малко от 9 секунди. Внушителният резервоар с вместимост от 100 литра позволява да се пропътува разстояние от 1300 километра без допълнително дозареждане.

Източник: Pal-V

Това странно транспортно средство може само за няколко минути да се превърне в летателен апарат. Нещо, което прилича на контейнер за неизвестен зимен спорт на покрива на автомобила, се разтваря във вид на голям винт с помощта на сервомотор. Отзад се закрепя още един винт и се разтварят стабилизатори в задната част на летящия автомобил.

Източник: Pal-V

Тласкащият винт в опашната част се задейства от двигател с мощност от 200 конски сили. Горният винт , създаващ подемната сила, не се върти от двигател, а изключително от насрещния въздушен поток. Затова Liberty не се класифицира като хеликоптер, а като автожир (или жирокоптер).

Във въздуха той развива скорост до 180 км/ч. Способен е да лети на височина до 3,5 километра и да преодолява разстояние от 500 км. с един резервоар. За излитане на Liberty му е нужна писта с дължина от 300 метра, а за кацане – само от 30 метра.

Източник: Pal-V

Компанията Pal-V развива този проект почти от 20 години, а летателните изпитания с първите прототипи са започнали още през 2012 година. Процесът на сертифициране се оказал доста тежък, особено като се има предвид, че е трябвало да се преминава през две независими сертифициращи агенции. За да може да се движи по пътищата на Европа Liberty e бил подложен на най-различни тестове: за безопасност на управление, ниво на вредни емисии в атмосферата, ниво на шум и много други характеристики. Така той вече притежава официален сертификат за наземно превозно средство, което може да се предвижва по пътищата за общо ползване в Европейския съюз.

Източник: Pal-V

Едновременно с това е вървял и продължава да тече процесът по сертифициране като летателен апарат в Европейската агенция за авиационна безопасност. Процесът е започнал през 2015 година и се планира да завърши през 2022 година. Според компанията, преди последните 150 часа летателни изпитания трябва да бъдат одобрени над 1200 протокола от различни видове тестове.

Очаква се тогава и първите купувачи да получат ключовете си от летящия автомобил. Но за да можеш да ползваш Liberty освен шофьорска книжка , ще е необходим и лиценз за управление на автожир. Най-нетърпеливите от купувачите вече провеждат летателно обучение в компанията.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x