Дари
СаморазвитиеЧовекът

Съмнения, любопитство и баланс: 17 навика за тези, които смятат, че никога не е късно да станат по-умни

Главното е да не се боите от неуспехите. Въпреки че е много добре, но за да станеш по-умен, въобще не е задължително да четеш по 100 страници на ден сложни академични трудове, да слушаш лекции на харвардски професори и напълно да се откажеш от художествената литература в полза на нонфикшъна. В реалността всичко е доста по-простичко, а именно, достатъчно е да закрепиш няколко полезни навика и в моментите на скука да не избираш само развлеченията, но и полезни занимания.

Четете противоречиви статии или постове

Възможно е наскоро да сте видели статия, която на пръв поглед не ви е харесала. Но за да разберете причината за такава рязка реакция е добре да се спрете и да помислите. За съжаление за това не винаги ни стига времето. Отделете известно време, за да прочетете (или да препрочетете) нещо, което не съвпада с вашата гледна точка. Това ще ви позволи да развиете по-добре своето критично мислене и с по-голямо разбиране да подходите към това, че на света съществуват различни мнения.

Направете ученето част от своето ежедневие

След завършването на училището и университета много от нас решават, че никога повече няма да се докоснат до задачи, свързани с математиката или тестове по история. Но това е отлично ментално занимание. Не е задължително да отделяте часове за изучаване на чужд език или да се учите да свирите на музикален инструмент . Достатъчно е да потърсите полезни приложения или разширения, които ще ви позволят в сравнително късите интервали, когато имате свободно време, да се обучавате, без това да ви ангажира прекалено.

Поставете под съмнение своите възгледи

Преди колко време за последно сте се замисляли дали вашите възгледи и убеждения отразяват това, което вие чувствате и мислите? Чели ли сте наскоро статии или книги от хора, чиито разбирания не съвпадат напълно с вашите? Да погледнеш от различна и противоположна гледна точка може да е много полезно. Това позволява по-добре да разберете какви слаби и не добре обмислени моменти има във вашите лични възгледи.

Понякога ние се привързваме към своите убеждения и даже при наличието на нови убедителни доказателства не сме готови да „променим себе си“. Всичко, което е необходимо, е малко смелост, да си признаете, че може би и вие можете да бъдете неправ и да грешите. Помислете си, има ли неща сред вашите възгледи, които ви пречат да се движете напред?

Опитайте се по-добре да опознаете себе си

Колко добре вие познавате себе си? Кои са ви силните и слаби страни? Какво вие страстно обичате и от какво се страхувате? Тази информация е много важна. И за нашия ум, и за нашето щастие е необходимо самосъзнание.

Започнете курс на тема, която на вас ви е интересна

Ние смятаме, че предметите, които сме изучавали в училище или курсовете, които ще ни помогнат в кариерното ни израстване, са единствено достойни за нашето внимание. Но си струва много по-голямо внимание да се отдели на хобитата и личните интереси. Сега в Интернет могат да се открият достатъчно добри онлайн курсове на всякакви теми. Можете да вникнете в научните тайни, свързани с вашите интереси, да разберете повече за различни религии или духовни течения, да приготвите блюдо по рецептите на героите на Pixar и много други увлекателни и полезни занимания.

Поддържайте любопитството си

Именно любопитството ни позволява да подходим към новите открития с детски интерес. Затова е много важно да се изучават теми, които действително са важни за нас. По-често задавайте най-детския въпрос „Защо“ и се опитайте да харесате и да изследвате неща, които ви се струват скучни. Много често ние смятаме неща и идеи за скучни и неинтересни, защото просто не им обръщаме достатъчно внимание.

Анализирайте мислите си

Менталната яснота ни позволява осъзнато да подхождаме към важни решения. Сложно е да се ориентираш в своите желания и идеи, ако не отделяш време за анализ. Пробвайте да водите дневник на рефлексията си. В него може да пишете не само за своите лични преживявания, но и кратко да описвате това, което сте разбрали и ви е направило силно впечатление при четене на книга или при преминаване на онлайн курс.

Тренирайте концентрацията си

Сложно е да учиш нещо ново, ако постоянно се отвличаш. Пробвайте да тренирате своя фокус. За това не е нужно много време. Изберете си някаква задача и поставете таймера си на 25 минути. През това време се постарайте с нищо да не се отвлечете. Това е част от метода Помодоро, който подобрява ефективността на работа, при който на всеки 25 минути трябва да правите задължителна почивка от 10 минути.

Изучете основите на психологията

Разбира се, историята на философията и теорията на вероятностите за важни и интересни предмети. Но не по-малко полезно и интересно е да вникнете в това, как работят основните психологически практики. Това ще ви позволи по-добре да разберете и анализирате собствената си мотивация и поведение.

Не забравяйте да подобрявате своите навици

Нашите възможности да се учим и да напредваме в кариерата зависят от нашите навици. Те влияят на нашите реакции и като цяло на нашата ефективност и продуктивност. Първата крачка в работата над някой вреден навик е да разберем, че го имаме. Втората крачка е да открием тригер, който може да ни помогне да го идентифицираме (в какъв контекст се проявява, от определени хора ли се провокира, свързан ли е с място и други). По-нататък може да се опитвате да коригирате своето поведение.

Рискувайте и експериментирайте

Не се страхувайте да рискувате и да пробвате нещо ново. В обучението и усвояването на нови занимания е много важно да приемете един прост факт – неуспехите са неизбежни. Благодарение на експериментите и нашето любопитство ние спокойно преживяваме неприятните усещания след грешки и можем да продължим по-спокойно да се движим напред.

Не забравяйте за физическата активност

Интелектуалните занимания могат да бъдат много полезни за интелекта, но всички ние трябва да се отвличаме от тях, поне за малко. Разредете седящия си начин на живот с такава физическа активност, която ви харесва – гимнастика, йога, велосипед, бягане и въобще всичко, което стимулира организма ви и ви доставя удоволствие.

Научете се да се справяте с неочакваностите

В живота често всичко върви не по план. За да можете по-добре и по-спокойно да се справяте, пробвайте да развиете емоционалната си устойчивост. За това е много важно да изградите ясни критерии кога и защо тя ви е нужна и да започнете постепенно да я подобрявате.

Продължавайте да се развивате в сферата, където вече сте преуспели

Ние често започваме нови теми и курсове, с надеждата да разберем нещо абсолютно ново за нас. Но не по-малко важно е да продължите да изучавате това, в което вече имате база и експертиза. Помислете си, кои могат да бъдат следващите ви крачки в професионалния ви път и още какви знания за това са ви необходими.

Напомняйте си за баланса

Не се престаравайте. Не трябва да се товарите с допълнителни активности, ако се изморявате на работа. В такъв случай вие просто рискувате да прегорите. Помнете, че е много полезно постоянно да търсите баланса между почивката и действието, между тишината и шума.

Пробвайте да предизвиквате сам себе си

Ако вие отдавна сте искали да изучите нещо сложно, но сте се спирали заради страха от неуспех, пробвайте да го започнете. Рискувайте и предизвикайте сам себе си. Възможно е и да не успеете. Но и какво? Вие много повече ще съжалявате, ако не си дадете шанс.

Започнете да четете на теми, по които вие нищо не знаете

Не си струва да се затваряте само в сферата, в която вие работите. Ако сте финансов аналитик, вземете книги по философия или психология. Ако се занимавате с нещо хуманитарно, защо да не вземете от книжарницата научно-популярна книга по физика. Ще ви е непознато, но е много вероятно да ви е страшно интересно.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x