fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

Бъдещето: Девет признака на партньора, подходящ за дългосрочна връзка

Това е може би един от най-важните и трудни въпроси в живота, който определя нашето бъдеще : Как да разберем, че човекът, с когото се срещаме, е подходящ за нас за силна и трайна връзка, за любов и брак? От друга страна никога не е късно да си направим равносметка дали някога назад в миналото сме взели правилното решение.

Изграждането на близки и трайни отношения не е лесна задача. След като премине началната фаза на влюбване – често наричана „фаза на медения месец“, „букетно –бонбонения период““ или „хормоналната буря“, всеки от нас започва да гледа на партньора си по-обективно и започва да мисли за бъдещето. За да изградите по-нататъшни отношения с партньора си, е изключително важно да решите дали този човек е подходящ за вас.

Приятно ли ви е да прекарвате времето си заедно, успешно ли решавате проблеми и конфликти, общувате ли с приятелите си, независимо чии са те?

Да се отговори на тези въпроси, а и на много други, които могат да определят вашето бъдеще, е достатъчно сложно, особено ако никога не сте имали дългосрочна връзка.

Ето девет признака, които могат да ви подскажат, дали сегашният ви партньор е подходящ за по-сериозно обвързване, а ако не, то да се замислите дали се струва да продължавате тази връзка.

1. Можете да намирате компромис

Ключа към всяка успешна връзка е компромисът.

В една връзка винаги има борба между индивидуалните нужди на партньорите, така че не е нужно да очаквате, че вие и вашата сродна душа ще бъдете напълно съгласни един с друг във всички мнения и желания.

Но начинът, по който правите компромиси и водите диалога, е ключов показател за това колко добре си подхождате.

Ако успявате лесно да се договорите и да намерите приемливо решение и за двамата, когато за нещо не сте съгласни, тогава всичко е наред.

2. Партньорът ви укрепва вашата вяра в себе си

Не се колебайте да се сбогувате с онези партньори, които ви карат да се чувствате постоянно несигурни, да се съмнявате във вашите умения или външен вид, да ви критикуват през цялото време, да обезценяват думите и действията ви, да се опитват да предизвикат чувство на вина и също така да показват други признаци на пасивна агресия и токсични взаимоотношения.

Добрият партньор винаги е готов да ви подкрепи морално в трудни моменти. Той иска да бъдете щастливи и да не се съмнявате в себе си.

Той може да ви успокои в подходящия момент, да ви направи комплимент, да ви каже колко сте прекрасни и да укрепи вярата ви в себе си.

3. Умеете да се слушате един друг

Добрият партньор ще изслуша внимателно всичко, което имате да кажете, ако това има значение за вас, даже в случай, че дадената тема му се струва скучна.

Способността да се слушате един друг и да давате възможност на другия да се почувства чут, дори ако съдържанието на дискусията не е много интересно, показва на другия, че той е достоен за вашето време и внимание.

4. Имате сходни стойности и възгледи

Това че „противоположностите се привличат в любовта“ е просто популярен мит. Всъщност това не е така. Особено по отношение на възгледите за живота и дългосрочните перспективи. Хората, които са напълно различни от вас, могат да ви завладеят за известно време (например в сексуален смисъл), но дългосрочните отношения с тях имат много малък шанс за успех.

Не е нужно да имате същите интереси и хобита като потенциалния си партньор. Но ако искате дългосрочна връзка с някого, струва си да се уверите, че имате сходни възгледи за живота, идеалите и основните ценности.

Партньорите трябва да са „на една и съща вълна“ и да действат заедно, така че е необходимо предварително да обсъдят помежду си всички приоритетни въпроси. Това могат да бъдат вашите виждания за отглеждането и възпитанието на бъдещите ви деца, за това къде и как искате да живеете или просто за това как ще изградите бъдещата си съдба и кариера.

Ако това е важно за вас, то трябва да бъде значимо и за вашия партньор. Или поне трябва да уважава позицията ви в живота.

5. Имате дискусии в дух на коректност, когато не сте съгласни помежду си.

Споровете и дискусиите са неизбежни във всяка връзка. Но това не е непременно нещо лошо.

Обсъждането на житейски проблеми и ситуации, които могат да възникнат, е неизбежно и в зависимост от това как двойката се справя с тях, те могат да бъдат неразделна част от дълголетието на връзката.

С подходящия човек можете свободно да изразявате различни възгледи, без да причинявате постоянни кавги, тежки конфликти и разпадане на отношенията.

Партньорите трябва да се научат да вземат предвид и да отчитат другите гледните точки, дори и те да не съвпадат със собствените.

Това показва, че цените един друг като личности.

6. Не се страхувате да говорите за мислите и чувствата си.

С правилния човек се чувствате свободни, не се страхувате да бъдете себе си и да покажете всички аспекти на вашата личност.

В истинска двойка хората не се страхуват от осъждане и свободно споделят своите мисли и преживявания помежду си.

Такъв партньор винаги може да ви изслуша и да помогне, когато възникне проблем.

7. Внимателни сте един към друг

Няма нищо по-лошо от това, когато да говорите с някого, особено по важен въпрос, да забележите, че той/тя мисли за нещо свое или разглежда Instagram-а си.

Когато разговарят, партньорите трябва да са въвлечени изцяло и да участват в процеса на комуникация.

Това е важна част от връзката, която демонстрира вашата стойност за този човек.

8. Приятелите и семейство харесват партньора ви.

Ако вашите близки се разбират лесно с човека, с когото се срещате, това обикновено е добър признак.

Въпреки че в началото е нормално те да ви защитават, да проявяват ревност и подозрение към новия човек, с когото се срещате. Те не трябва да го обичат и ценят толкова силно, колкото вие.

Но ако вашият партньор ви принуди да избирате – той или вашето семейство, или иска да се откажете от роднини и приятели вместо него – това съвсем не е добър сигнал.

9. Вие правите дребни жестове един към друг

Едно действие не трябва да е грандиозно, за да бъде романтично.

Малките жестове и ежедневните знаци на внимание от любимия човек ще ви разкажат много повече за взаимоотношенията, отколкото скъпите „статутни“ подаръци и „официалните“ поздравления за празниците.

Това може да е чаша кафе в леглото сутрин, приготвяне на вечеря, когато знае, че сте имали тежък ден, или нежно послание с думи на любов и насърчение. Дори обикновената прегръдка, когато се срещнете, може да е значима.

Естествено горните признаци не изчерпват всички особености във взаимоотношенията, пък и във всяка връзка има доста индивидуални особености, но от друга страна са чудесен индикатор, че партньорът ви е готов да се грижи за вас и че вие сте му скъпи.

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x