Дари
НаукаНаука и технологии

Открит е нов и много странен клас планети, които не би трябвало да съществуват

Астрономи под ръководството на Джеймс Дженкинс от Университета на Чили за пръв път са открили свръхгореща планета с размера на Нептун, в която годината продължава по-малко от едно земно денонощие. До съвсем наскоро съществуването на такива планети се смяташе практически за невъзможно. Резултатите от наблюденията са публикувани в списание Natute Astronomy.

Някои планети са разположени толкова близко до своята звезда, че правят един пълен оборот около нея за по-малко от едно земно денонощие. Наричат ги планети с ултракратък период. Те не са толкова голяма рядкост в галактиката ни. Такива екзопланети сред слънцеподобните звезди имат приблизително една от двеста.

Но планета, разположена толкова близо до звезда, се разтопява под нейните лъчи.  И ако скалистите планети са заплашени само с изчезване на атмосферата, то газово или ледено тяло рискува буквално да се изпари. 

Не е учудващо, че досега близо до звезди са откривани само неголеми скалисти екзопланети или обратното, газови гиганти, подобни на Юпитер. Последните оцеляват в близост до своите звезди, благодарение на мощната си гравитация, която пречи на веществото им да излети в космическото пространство.

А ледени тела, подобни на Нептун, близо до звездите почти не се срещат. Ледовете, течностите и газовете, от които те се състоят, бавно се изпаряват и планетите с такава маса нямат достатъчно мощна гравитация за да се противопоставят на това явление. Истината е, че в последните години астрономите все пак откриха няколко горещи планети, подобни на Нептун. Така например, екзопланетата GJ 3470b, въртяща се около червено джудже за 3,3 земни денонощия, си заслужи славата като планета, изпаряваща се рекордно бързо. Друг пример е нагрятата до хиляди градуси NGTS-4b , която прави един оборот около звездата си за 1,3 земно денонощие.

Но наскоро откритата планета LTT 9779b е много по-удивителна. Тя има радиус 4,6 пъти по-голям от земния и маса 29 пъти по-голяма от земната, тоест тя се отнася към класа на нептуните. И това е първият нептун с действително ултракратък период на въртене около звездата си – само 19 часа.

Неговата звезда LTT 9779 е слънцеподобна, тоест по-масивна и гореща, отколкото повечето червени джуджета в нашата галактика. Като резултат от тези обстоятелства температурата на повърхността на LTT 9779b надминава 1700 градуса по Целзий. Във връзка с това астрономите предлагат да се въведе нов клас планети: ултрагорещи нептуни (по аналогия с ултрагорещите юпитери). Удивителното небесно тяло е било открито от орбиталния космически телескоп TESS с помощта на метода на транзитите. Съществуването на планетата е потвърдено с наземни наблюдения, използвайки метода на лъчевите скорости.

Основавайки се на масата и радиуса на планетата LTT 9779b, учените смятат, че от 6% до 10% от нейната маса се пада на атмосфера от хелий и водород. Въпросът е защо досега не е загубила масата си, намирайки се толкова близо до звездата си?

По принцип звездата LTT 9779, а следователно цялата система около нея, е на приблизително два милиарда години.

Едно от възможните обяснения се състои в това, че необичайната екзопланета съвсем наскоро (по космическите мащаби) се е озовала толкова близо до звездата си под гравитационното въздействие на други (още неоткрити) планети или преминаващи близо звезди, които са могли да я изместят от по-ранната и орбита.

Освен това е възможно LTT 9779b първоначално да не е била планета-нептун, а юпитер. Но приливните сили на звездата постепенно са я разрушили, карайки я да загуби значителна част от масата си. Пресмятанията показват, че такъв сценарий не бива да се изключва, въпреки че за неговата реализация е трябвало да се случат няколко малко вероятни съвпадения.

За щастие LTT 9779b се намира само на 260 светлинни години от Земята, тоест на една ръка разстояние по галактическите мащаби. Така че използвайки най-мощните телескопи, астрономите се надяват да изучат тази система много по-подробно. Това може да разкрие тайната на тази удивителна планета, която не би трябвало да съществува, но все пак я има.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x