fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

С възрастта при хората и делфините метаболизмът се променя, но не по начина, по който си мислите

Международна група учени е установила на каква възраст човешкото тяло започва да пести енергия, поради което в него се появяват мастни натрупвания. Оказва се, че този процес започва много по-рано, отколкото се предполагаше по-рано. При друго изследване се констатирало, че процесите на метаболизъм при делфините и хората са доста сходни, което дава надежда, че изучаването на обмяната на веществата при делфините може да хвърли допълнителна светлина върху факторите, различни от хранителния режим и начина на живот, които са в основата на свързаното с възрастта наддаване на тегло при хората.

Изследователи от университети и изследователски центрове в няколко страни по света са изследвали разхода на енергия в човешкия организъм на хора в различна възраст. Оказало се, че забавянето на метаболизма не започва във времето , когато се наблюдава спад на естествената сексуална активност, а много по-рано – в ранната младост. Резултатите от работата са публикувани в списание Science.

“С напредването на възрастта и започване на процесите на стареене, организмът претърпява много физиологични промени: пубертет, менопауза и други фази от живота”, казва съавторът Херман Понцер от Университета Дюк в САЩ – „Удивителното е, че сроковете на „метаболическите етапи“ не съвпадат с тези на физиологичните.“

Понцер и колегите му от Европа, Азия и Африка са използвали данни за почти 7000 човека от 29 държави по света на възраст от една седмица до 95 години. Учените са анализирали колко калории средно дневно изгарят организмите им.

Знае се, че тялото изразходва от 50% до 70% от енергията, получена от храната, за изпълнение на основните жизненоважни функции: дишане, преработка на храната, изпомпване на кръв. Останалата енергия се изразходва за „външни“ човешки функции, като учене, изпълнение на служебни задължения, миене на чинии, почистване на апартамента, общуване със семейството и приятелите, предвижване извън дома и т.н., включително размишляване, докато сте се отпуснали на дивана и дори за сън.

За да изчислят общия разход на енергия на организма за ден, изследователите са използвали вода с двойно маркиране. Това е вода, в която водородните (¹Н) и кислородните (¹⁶О) атоми са заменени от техните радиоактивни изотопи деутерий (²Н) и кислород-18 (¹⁸О).

Участниците в изследването са пиели вода с двойно маркиране и след това, анализирайки урината им, учените проследявали колко бързо радиоактивните изотопи на водород и кислород се изхвърлят от тялото.

Методът с двойно маркирана вода се използва за изследване на метаболизма вече 40 години. Това е скъп метод, така че изследванията с него обикновено са ограничени. В Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ) са обединили тези данни в обща база данни, която е използвала международната група учени за анализ на метаболизма на хора от различни раси, на различна възраст и от различни страни.

Резултатите от това мащабно изследване на метаболизма са поднесли доста изненади.

И така, оказало се, че човешкото тяло не изгаря най-много калории в юношеска възраст или когато човек достига върха на сексуалната си активност, а … в ранна детска възраст – през първата година от живота на детето!

Енергийните нужди на човек са увеличени драстично през първите 12 месеца от живота. Едногодишно дете изгаря калории с 50% по-бързо за размера на тялото си, отколкото възрастен.

И това не се дължи само на факта, че през първата година от живота бебетата са заети да утроят теглото си след раждането си, обясняват учените.

“Разбира се, бебетата растат, но дори и да вземете това предвид, енергийните разходи на бебетата се увеличават с космическа скорост спрямо размера и структурата на телата им”- подчертава Понцер.- “Вътре в клетките на детето нещо се случва, което ги прави по-активни, и ние все още не знаем какви са тези процеси. “

По данните от изследването след този първоначален скок в разхода на енергия в ранна детска възраст, метаболизмът се забавя с около 3% всяка година до 20 -годишна възраст, когато настъпва възрастта на новата норма на метаболизъм.

По време на тийнейджърските години, въпреки бързия растеж на тялото, дневният разход на калории не се увеличава, отбелязват изследователите.

„Наистина мислехме, че периода на пубертета ще бъде различен, но не е“ – отбелязва Понцер.

Средната възраст е донесла още една изненада. Ако при някой на тази възраст се наблюдава увеличаване на размера на талията, то метаболизмът няма нищо общо с това, показват данните от изследванията. Дневният разход на енергия на 20, и 30, и 40, и 50 години остава стабилен. Дори по време на бременност нуждите на жената от калории не са нито повече, нито по -малко от очакваното (ако вземем предвид увеличаването на обема и теглото с растежа на плода).

Интересно е, че дори при достигане на 60-годишна възраст не настъпва рязко намаляване на метаболизма в човешкото тяло. Метаболизмът през тези години се забавя постепенно, само с 0,7% годишно. В резултат на това 90-годишен човек за да не напълнее трябва да приема всеки ден 26% по-малко калории от храната, в сравнение с човек на средна възраст.

Изследователите казват, че спадът в метаболизма частично е виновен за загубата на мускулна маса, свързано с възрастта.

Понцер обяснява, че е било трудно да се анализират причините за метаболитните промени в напреднала възраст, тъй като стареенето върви ръка за ръка с много други промени. Но това проучване подкрепя идеята, че забавянето на метаболизма не се дължи само на свързани с възрастта промени в начина на живот или структурата на тялото.

Любопитното е, че учените са установили забавяне на метаболизма в напреднала възраст не само при хората, но и при делфините. Това показа друго изследване на американски учени от Университета Дюк. Статия с резултатите от него е публикувана в Journal of Experimental Biology.

За първи път учените са успели да измерят свързаните с възрастта промени в метаболизма при друг бозайник.

Използвайки същия метод с двойно маркирана вода, изследователите са изследвали 10 делфини-афали на възраст от 10 до 45 години, живеещи в делфинариуми във Флорида и на Хаваите.

Изследователите са очаквали, че при делфините обмяната на веществата ще протича по-бързо, отколкото при хората , тъй като топлокръвните делфини живеят във вода и се нуждаят от повече енергия за поддържане на телесната топлина.

Но се оказало, че афалите изгарят всъщност 17% по-малко енергия на ден от очакваното за морски бозайник с техния размер.

В напреднала възраст метаболизмът при делфините също се забавял, както при хората. Най-старите делфини в проучването, и двата на 40 години, използвали всекидневно 22-49% по-малко калории, отколкото се очаквало при тяхното телесно тегло. И както при хората, повечето от тези калории в крайна сметка се превръщали в мазнини, а не в мускули. Делфините на 40-годишна възраст имали процент телесна мазнина 2,5 пъти по-висок от тези на възраст под 20 години.

Водещият автор на изследването Ребека Римбах смята, че мазнините при делфините не се трупат поради липса на физическа активност. Делфините в изследването се движели много активно дори на 40-годишна възраст, но метаболизмът им не зависел от нивото им на активност. А старите и дебели делфини ядели по-малко от младите и стройните. Учените са констатирали този факт, измервайки колко херинга и друга риба консумирали делфини на различна възраст.

Изследователите се надяват, че изучаването на метаболизма на делфините може да хвърли допълнителна светлина върху факторите, различни от диетата и начина на живот, които са в основата на свързаното с възрастта наддаване на тегло при хората.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x