fbpx
Наука и технологииТехнологии

Как магнити и вируси могат да помогнат в борбата с рака

Изследователи от университета в Шефилд във Великобритания разработват малки магнитни „снаряди“ от бактерии, съдържащи онколитични вируси, които могат да се инжектират в кръвта на пациент за директна борба с рака на гърдата и простатата.

Същност на разработката

Британски учени разработват технология за борба с рака, състояща от два етапа. Първият включва развитието на вируси, които целенасочено атакуват туморните образувания. Вторият се фокусира върху почвени бактерии, които произвеждат специални магнитни частици.

Д-р Манита Мутана, един от водещите изследователи в проекта, обяснява: „Същността на нашия подход е доста проста: ние използваме бактериите за транспорт. Първо, ние отглеждаме вируси, борещи се с рака, а след това разработваме за тях бързи начини за достигане до тумора. Това е двоен подход, който има огромен потенциал.“

Добрите вируси

Изследователи от университета в Шефилд работят с онколитични вируси, които преди всичко поразяват и унищожават ракови клетки – след сблъсък с тях те се „отварят“ и загиват. Онколитичните вируси се появяват спонтанно в тялото, но могат да бъдат изкуствено модифицирани, за да се подобри ефективността им и да се сведе до минимум инфекцията на здравите клетки.

Проблемът с доставката

В Съединените щати използването на онколитични вируси за борба с меланомите, тоест туморите на рак на кожата, придобива все по-широка популярност през последните години. Екипът от Шефилд иска да развие техните възможности в борбата с рака на простатата и гърдата.

Участникът в проучването д-р Фейт Хауърд обяснява: „Проблемът се състои в това, че онколитичните вируси бързо привличат вниманието на имунната система на организма. По тази причина в момента те се използват само за борба с рака на кожата, тъй като просто не могат да достигнат до други места.“

Решението на този проблем са магнитни „калъфчета“. Те ще обвиват вирусите, ще бъдат инжектирани в кожата на пациента и чрез кръвта бързо ще достигат до тумора. Магнитните „калъфчета“ ще бъдат насочвани от външни магнити, поставени на човешката кожа. Според Манита Мутана те служат „като броня или щит за вирусите“.

Размерът няма значение

Диаметърът на онколитичен вирус е приблизително 180 нанометра (1 нанометър е равен на една милионна част от милиметъра). Диаметърът на магнитната обвивка, според изследователите, трябва да бъде приблизително 200-300 нанометра. Съвременната наука с помощта на нанотехнологите е в състояние да произведе толкова малки контейнери, но учените са решили да оставят тази работа на бактериите, тъй като някои от видовете почвени бактерии, а именно магнитотактичните бактерии, са способни да синтезират наночастици от железен оксид, наречени магнитозоми. Те обикновено се подреждат като верига вътре в бактериите. Тази верига действа като постоянен диполен магнит и е в състояние пасивно да преориентира всички бактерии по линията на магнитното поле на Земята. Така магнитозомите се за микробите като компас, за да се ориентират при движение в магнитното поле на Земята.

Според Хауърд, „тези микроскопични магнити са идеални да служат като обвивки за онколитичните вируси.“

Екипът на Шефилд успешно е разработил технологията и вече я тествал върху животни. Сега учените очакват да съберат достатъчно финансиране, за да започнат експерименти с хора.

Д-р Фейт Хауърд е оптимист за бъдещето: „Тестването в ранните етапи беше много обнадеждаващо. Сега трябва да доведем технологията до точката, в която може да бъде тествана върху хора. Надяваме се, че това ще се случи през следващите една-две години.“

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x