Дари
Климат и екологияЛюбопитно

Заради промяната на климата дърветата растат по-бързо, но живеят по-малко

Освен че горите на нашата планета не се явяват безкрайно хранилище на въглероден диоксид, те стават жертва на повишената концентрация на този газ в атмосферата. До такъв извод са стигнали участниците в мащабно международно изследване, проведено под ръководството на учени от Университета в Лийдс. Благодарение на глобалeн анализ за пръв път е показано, че в условията на повишена концентрация на въглероден диоксид на планетата, дърветата като средно са започнали да растат по-бързо, но да живеят по-малко. И това касае почти всички изучени видове дървета. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communication.

Едно от предположенията в научната общност е, че горите все повече поглъщат от атмосферата по-голямо количество въглероден диоксид. Смята се, че това се случва благодарение на повишаването на средните температури и увеличаването на концентрацията на СО₂ в атмосферата, което стимулира растежа на растенията, помагайки им да поглъщат още повече от този газ. Доскоро повечето модели на земните екосистеми предсказваха, че подобна стимулация на растежа ще подпомага поглъщанетото на СО₂ от горите.

Но гореспоменатото изследване на международния екип подлага на съмнение тези предположения.

Уникалното по своя род изследване е най-голямото проучване досега за връзката между темповете на растеж на дърветата и продължителността на техния живот. В рамките на изследването учените са анализирали повече от 200 000 данни от годишни дървесни пръстени, събрани от 82 вида дървета от целия свят.

Анализът е показал, че ускореният растеж на дърветата се е съпровождал със съкращаване на продължителността на живот на растенията и тази взаимовръзка е почти универсална. Тя е характерна почти за всички видове дървета, растящи във всички климатични зони.

„Провеждайки този глобален анализ, ние бяхме учудени, откривайки, че тези закономерности са невероятно разпространени. Те се наблюдават почти при всички видове, които ние изучавахме, включително и тропическите дървесни видове – обяснява един от авторите на изследването Роел Бринън от Университета в Лийдс – Нашето моделиране показва, че ние ще видим с известно закъснение намаляването на поглъщането на въглерод заради увеличаващия се брой загинали дървета.“

„Това съответства на наблюдавания тренд за повишена гибел сред дърветата по целия свят. Например, миналите изследвания на Университета в Лийдс демонстрираха дългосрочно увеличение на темповете на гибел на дърветата, следваща след ускорения ръст на горите в Амазонка“. – добавя Бринън.

„Моделите за земните екосистеми често не могат да отчетат тази отрицателна обратна връзка и затова моделните прогнози за глобалното натрупване на въглерод остават неточни и твърде оптимистични – смята друг участник в изследването професор Мануел Глуур от същия университет – Нашето изследване предполага, че отслабването на горите като поглъщач на въглерод ще изисква още по-драстично намаляване на емисиите на СО₂“.

Постоянно увеличаващото се съдържание на въглеродния диоксид в атмосферата и някои други фактори в околната среда оказват определящо влияние, както на намаляването на живота на дърветата, така и на по-бързия им растеж. По-рано в свое изследване италиански учени, наблюдавайки крайбрежни дървесни видове в северното полукълбо, са стигнали до извода, че продължителността на живот се съкращава с около 30 години при повишаване на средните температури с един градус.

Още един извод от международното изследване е, че шансовете на дърветата да загинат рязко нараства с достигането на максимално възможния им размер.

Впрочем за растящата уязвимост на дърветата влияят различни фактори. Например, по-бързо растящите дървета са по-малко защитени от атаките на насекоми-вредители. Освен това те могат да формират дървесина с по-малка плътност и да са по-неустойчиви при засушаване.

„Нашето изследване показа, както в баснята за костенурката и заека, че най-бързо растящите дървета имат свойства, които ги правят по-уязвими, докато по-бавно растящите дървета имат качества, които им позволяват да оживеят по-дълго – добавя Стив Волкер, също участник в изследването – Нашето общество в последните десетилетия използва способността на горите все повече да поглъщат въглерод и да намаляват обемите на СО₂, акумулиран в атмосферата. Но изглежда темповете на поглъщане на въглерод от горите ще намалява със заместването на бавно растящите и устойчиви дървета с бързо растящи и уязвими“.

Обезлесяването се превръща в един от най-сериозните проблеми пред човечеството. Наскоро публикувахме материал за това, че математически модел, изследващ намаляването на горските масиви на планетата, разработен от английски и чилийски учени, прогнозира 90 % вероятност за гибел на човешката цивилизация заради обезлесяването на планетата със сегашните темпове.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x