fbpx
ПсихологияЧовекът

Шегаджии в памперси. Учените са установили кога децата започват да се шегуват за първи път

В хода на ново изследване международен екип от учени от Великобритания, САЩ и Турция успял да идентифицира кога при децата за първи път се проявява чувството за хумор и как то се развива в първите години от живота, както и да разберат какви видове хумор присъстват в ранното развитие и на каква възраст те се развиват. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Behavior Research Methods.

Хуморът е неразделна част от живота на всеки човек. Хората, които умеят не само да се смеят, но и да развеселяват, са много обичани и ценени. Това им помага да се сприятеляват, да се справят със стреса, да учат, да развиват въображението си и да бъдат креативни.

Въпреки това, има малко изследвания кога най-рано се появяват първите наченки на хумора в децата. Ето защо, като се има предвид значението на хумора в много аспекти на човешкия живот, учените от международния екип са се опитали да разберат как той помага на бебетата да проявяват когнитивно и социално поведение.

В изследването са се съгласили да участват родители на 671 малки деца от четири страни (Австралия, Канада, Обединеното кралство и Съединените щати), чиито деца са били на възраст между 1 и 47 месеца. Основните цели на изследователите били да определят кога при децата за първи път се проявява чувството за хумор и как то се развива в първите години от живота, както и да разберат какви видове хумор присъстват в ранното развитие и на каква възраст те се развиват.

Изследователите помолили родителите да попълнят специално разработена анкета от 20 въпроса за това как се е развивало чувството за хумор при техните деца. Така експертите идентифицирали 21 вида детски хумор, включително телесен хумор, забавни лица, използване на безсмислени или измислени думи, а също така подигравки към другите. Освен това се оказало, че видът на хумора зависел от възрастта на децата.

Екипът установил, че един месец е най-ранната възраст, в която някои деца започвали да оценяват хумора,  като приблизително 50% от децата вече го ценели до два месеца.  50% от тях започвали да се шегуват до 11 месеца. След като децата веднъж  започвали да се шегуват, те го правили често, като половината от децата са се шегували през последните 3 часа.

Изследователите установили, че децата под 1 година ценят физическите, визуалните и слухови форми на хумор, включително криеница, гъделичкане, забавни изражения на лицето, забавни гласове и звуци, а също така някои други форми на хумор, като например, когато възрастните слагат чаши на главите си.

Едногодишните деца се забавлявали от различен вид хумор, а именно хумор с реакции от околните, включително дразнене, събличане, сплашване и теми табу (например тоалетен хумор).

Хуморът на двегодишните деца отразявал напредъка в културното разбиране, езиковото развитие и социалните правила. Повечето от тях измисляли шеги, свързани с неправилно използване на предмети, произнасяне на безсмислени думи и понятия, измисляне на думи и обръщане към теми табу.

Децата на тригодишна възраст обичали да спекулират със социалните правила (например да използват нецензурни думи, за да изглеждат смешни), а също така показвали наченки при разбирането на каламбури.

Интересното е, че проявата на хумор между малките деца от четирите различни страни не била много различна. Учените се надяват, че в бъдеще ще разширят изследванията си и да включат представители от различни култури.

“Нашето проучване преодолява важна празнина в разбирането кога се развиват различни видове хумор. Така ние открихме, че децата започват да разбират хумора на възраст от един месец и дори измислят свои собствени шеги от около 4 месеца”, резюмира водещия автор на изследването д-р Елена Хойка от Университета в Бристол.

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x