fbpx
СаморазвитиеЧовекът

„Какейбо“ – японското изкуство да харчиш парите си осъзнато

Сара Харви е автор на книгата “Kaizen: The Japanese Secret to Lasting Change.” (Кайзен – Японската тайна за дългосрочна промяна). Живеейки известно време в Япония, Харви била очарована как японците отделят голямо внимание във всекидневието си на дребните детайли и постепенните промени. Затова, когато тя чула за японския метод за съставяне на бюджет , наречен „какейбо“ , тя се заинтригувала и решила да го изпробва. Резултатите се оказали впечатляващи.

Какейбо от японски може да се преведе като „домашен финансов регистър“ и е прост и удобен начин да управлявате финансите си. Този метод е изобретен още през 1904 година от Хани Матоко, известна и като първата жена-журналист в Япония.

Никакви технологии – само бележник и химикал

Както при всички системи за отчитане на разходи, идеята на какейбо се състои в това, тя да ви помогне да разберете вашите отношения с парите, записвайки всичко каквото харчите и печелите.

Важната отличителна черта на какейбо е неизползването на всякакви електронни финансови приложения, програми и таблици в Excel. Подобно на воденето на дневник, в тази система се подчертава важността на физическото записване на нещата като медитивен начин да се обработва информацията и да се наблюдават навиците при изразходването на пари.

Изследванията отново и отново потвърждават големите преимущества на записването на ръка. То може да ви помогне да постигнете позитивни промени, поощрявайки ви да бъдете по-внимателен и осведомен. В същото време, записването на ръка на всяка своя покупка, ще ви помогне да осмислите причините за някои ваши вредни навици.

Съгласно метода какейбо, вие трябва да си задавате няколко въпроса преди да купите всякаква вещ, която не е от първа необходимост, или неща, чието закупуване не е задължително.

Мога ли да живея без този предмет?

Мога ли действително да си го позволя в сегашното ми финансово положение?

Действително ли ще го използвам?

Имам ли място за него?

Как попаднах на него? (Видях го в списание? Натъкнах се на него, блуждаейки от скука по моловете или магазините?)

Какво е емоционалното ми състояние като цяло днес?( Спокойствие? Стрес? Празнично? Чувствам се зле?)

Как се отнасям към мисълта за покупка? ( Щастлив/а? Възбуден/а? Безразличен/на? И колко дълго това чувство ще продължи?)

Главното преимущество на какейбо пред другите системи за следене на финансите е, че те кара реално да се замисляш за своите покупки и за това, кое те подтиква да ги направиш.

С други думи, аз успях да победя своя страх да бъда абсолютно честна в отношенията си със своите „нужди“ и „желания“. В резултат на това започнах по-бързо да вземам разумни и логични решения за това дали си струва да се харчат пари за конкретния предмет.

Разумните разходи и ръста на спестяванията са тясно свързани и малките промени, които аз направих с помощта на какейбо, оказаха значително кумулативно (натрупващо) влияние върху банковата ми сметка.

Важно е да се отбележи, че какейбо не си поставя за цел да премахне цялата радост от вашия живот. Ако вие от нещо сте недоволни или подтиснати, цветята са достатъчно евтин начин да си подобрите настроението. Кокейбо вместо да иска от вас някакви радикални действия, цели да промени вредните ви навици чрез внимателни и постепенни промени.

Как да харчим осъзнато

За да се постигнат значими резултати, важно е да се придържате към метода, задавайки си правилните въпроси, преди да направите някакви незадължителни покупки.

Ето няколко прости стратегии от какейбо, които заслужават внимание.

1.Отложете покупката за 24 часа. Това ще ви помогне да разберете, действително ли се нуждаете от нея. Ако вие мислите за покупката на следващия ден и можете да си я позволите, то направете я. Така вие ще почувствате по-голямо удовлетворение от своето решение.

2. Не се съблазнявайте при „разпродажбите“. По-рано аз бях голям любител на големите разпродажби. Но често те се превръщат в чисто харчене на пари за неща, които не са нужни. Затова, когато вие напълните цялата кошница със „стоки в акция“, си задайте въпроса за всяка една от тях дали бихте я купили за пълната и цена?

3. Редовно проверявайте състоянието на банковата си сметка. Проверката ще ви помогне по-добре да контролирате своите финанси, затова си фокусирайте вниманието колко пари вие можете да изхарчите. Сега, първото нещо, което аз правя сутринта, е да си проверя баланса. Отначало това ще ви се стори ужасен навик, но той твори чудеса.

4. Използвайте пари в брой. Физическото предаване на пари в брой, а не просто безумното поставяне на кредитната си карта върху pos-терминала, ще ви помогне да осъзнаете, че харчите пари и така ще ви бъде по-лесно да си планирате бюджета. Пробвайте да вземате със себе си определеното количество пари за седмица и се старайте да харчите само толкова, колкото то ви позволява.

5. Поставете си напомнянка в портфейла. В главата на моя приятелка дойде блестящата идея да прикрепи лепенка към своята кредитна карта, която всеки път е стряска „Това действително ли ти трябва?“. Всичко това, което ви кара да направите крачка назад, преди да извършите покупката, ще ви помогне да вземате по-балансирани решения.

6. Променете средата, в която вие харчите. Ако сте забелязали, че често харчите пари след като сте натиснали на рекламен банер или сте видели фотография в профила на инфлуенсър в Instagram, носещ определен бранд, отменете си абонамента. Aко купувате дрехи или козметика от скука, опитайте се да използвате свободното си време за друга дейност, например разходки в парка.

Аз и досега си позволявам от време на време да правя покупки, които не са задължителни. Това е много добре и даже поощрява системата! Помнете, че какейбо, това е използване на осъзнатостта, позволяваща да се откажете от покупки, които могат само временно да ви донесат радост и щастие. Разумните разходи и ръста на спестяванията са тясно взаимосвързани, и малките промени, които аз направих с помощта на какейбо, оказаха неочаквано добро влияние на моята банкова сметка. Моите спестявания растат по-бързо, отколкото аз някога можех да си представя.

Но това, което е още по-важно, че аз вече вземам по-разумни решения за това как да инвестирам тези пари във вещи и неща, които действително си струват.

Източник

4 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x