fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Невронна мрежа на Google оценява вокалните ви способности и ги сравнява с тези на Фреди Меркюри

Google отвори за общ достъп на всички потребители експерименталното онлайн приложение с използване на изкуствен интелект – FreddieMeter. Наскоро пуснатият онлайн-портал предлага всеки да сравни своите певчески способности с тези на легендарния вокал на Queen Фреди Меркюри.

Източник: Freddiemeter

Този интересен проект е създаден от Google съвместно с Youtubе. В разработването му са взели участие подразделенията Google Creativе Lab и Google Research в сътрудничество с групата Queen и звукозаписните студия Universal Music Group и Hollywood Records. Развлекателното приложение FreddieMeter работи на базата на изкуствена невронна мрежа с използване на Google AI и може да се стартира във всички браузъри, както на персонални компютри и лаптопи, така и на мобилни устройства под управлението на Android и iOS. В експеримента се използва оригинален алгоритъм за машинно обучение, който специално е бил обучен с голям масив от данни с образци от гласа на Фреди Меркюри.

В приложението FreddieMeter на потребителите се предлага сами да изпълнят фрагмент от песен на Queen в съпровод на официален синбек, предоставен от звукозаписните студия. Фрагментите са четири и са от едни от най-популярните песни на Queen : Don’t Stop Me Now (продължителността на фрагмента е 1 мин. 29 сек.), We Are the Champions (продължителността на фрагмента е 1 мин. 12 сек.), Bohemian Rhapsody (продължителността на фрагмента е 59 сек.) и Somebody to Love (продължителността на фрагмента е 41 сек.).

Източник: Freddiemeter

След избора на композицията следва предупреждение, че ще бъде използван микрофона на електронното устройство за по-нататъшното изпълнение на приложението. Разработчиците твърдят, че гласовите записи не се записват на странични носители, обезпечавайки пълна конфиденциалност на потребителите, независимо от използваната платформа.

Пред началото на следващия етап приложението предлага използването на слушалки с микрофон за по-добро елиминиране на странични шумове, а най-добре е тестирането да се извърши в тихо помещение. Опционно, за освежаване на паметта, потребителят може да послуша от Youtube избраната от него песен в оригиналното изпълнение на Фреди Меркюри.

След това следва вокалния етап, когато изкуственият интелект започва да анализира гласовите данни на потребителя, сравнявайки вокалните параметри с диапазона на Фреди Меркюри, взетите височини, тембъра и мелодичността на пеене. След като композицията свърши, започва формирането на отчета по получените и анализирани данни на гласа на потребителя. Най-често приложението изписва 30-40 секунди след началото на композицията долу на екрана , че обработката е приключила , въпреки че остава още време до края на синбек-фрагмента.

Любопитно е какви надписи се появяват, ако процеса на обработка продължи повече от обичайното. Те са от рода на:

Calculating your score…
A neural net is running on your device right now…
Your device is performing billions of calculations a second…
These kind of calculations used to require mainframe-sized computers…
Now they run on your device’s GPU…Almost there…
Don’t stop me now…Don’t stop me, don’t stop me…
Oooh ooh ooh…
Two hundred degrees, that’s why they call me Mister Fahrenheit…
I’m travelling at the speed of light…
I wanna make a supersonic man outta you…
Your device is working extra hard. For a faster result, try this on a computer…

В момента, когато приложението завърши своите изчисления, излизат финалните резултати за гласовите възможности на потребителя , с оценка на различните елементи по скала от 1 до 100.

Pitch (височина на тон) – колко добре сте попадали в тоновете.

Melody (мелодия) – колко мелодично сте изпели фрагмента.

Timbre(тембър) – до колко вашия вокален стил съответства на този на Фреди Меркюри.

От притеснение, ние от futurist.bg няма да публикуваме конфиденциална информация за нашите резултати :-).

Използваният в приложението алгоритъм е разработен в подразделението Google Research и се явява модел за машинно обучение, с помощта, на който изкуственият интелект по-добре разбира музиката, нотите и гласа на човек. В бъдеще Google планират да използват подобни модели за машинно обучение, помагайки на потребителите да разпознават песни, които могат да напеят, но не си спомнят коя е песента.

Целият анализ на пеенето на потребителя протича на неговото устройство, затова и данните, които генерира приложението остават при потребителя и не се съхраняват на сървърите на Google, а също така тези данни не се използват за машинно обучение или с някаква друга цел.

Експерименталното приложение FreddieMeter е разработено безвъзмездно и стартирано от Google в подкрепа на фонда Mercury Phoenix Trust, който се явява благотворителна организация, създадена от Браяън Мей, Роджър Тейлър и Джим Бийч за подобряване осведомеността за заболяването от ХИВ/СПИН и финансиране на мероприятия в подкрепа на борбата с това коварно заболяване.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x