Дари
Здраве и дълголетиеНа фокусЧовекът

„Мъгла в главата“ след коронавируса: как да възстановим паметта и концентрацията си

„Мъгла в главата“ и други прояви на когнитивен спад усещат много от преболедувалите от новия коронавирус. Точната причина за това усложнение още не е известна, но една от най-правдоподобните хипотези е, че това е следствие на кислородния глад на мозъка. Най-доброто средство за възстановяване на когнитивните способности се явява физическата активност.

С нарастването на броя преболедували от Covid-19 се появяват все повече данни за това, че коронавирусът поразява не само белите дробове, кръвоносно-съдовата система, бъбреците и кожата. Едно от най-разпространените усложнения сред тези, които са прекарали инфекцията сравнително леко, се оказва когнитивния спад, изразяващ се в намаляване на концентрацията, отслабване на паметта и „мъгла в главата“. Мащабна анкета, проведена в САЩ и Великобритания, показва следните резултати: приблизително всеки двадесети от повече от 4 милиона преболедували изпитва проблеми с мисловните процеси, даже два месеца след оздравяването. Едни се оплакват от повишено забравяне, други не могат да подбират точните думи в разговорите или бързо се уморяват от умствено напрежение. Това се потвърждава от интелектуални тестове и сканирания на мозъка. Оказало се, че сред 84 000 оздравели от Covid-19, скоростта на мисловните процеси е намаляла с 65% в сравнение с хора, които не са боледували. А метаанализ на 84 изследвания е показал, че при електроенцефалография на преболедували от Covid-19 се открива дифузно намаляване ма мозъчните вълни, което обикновено се свързва с намаляване на активността на мозъка. Една трета от всичките аномалии се свързват с челната област на главния мозък, която отговаря за мисленето, логиката, вземането на решения, регулирането на емоциите, обучението и запомнянето.

Какво прави коронавирусът с мозъка?

Засега точно не е известно. Основните версии са две.

Първата е поява на възпаление на невроните заради това, че имунните клетки на мозъка реагират на сигнали за проникване на вируса в другите части на тялото, все едно те са били подложени на такива атаки. Вируси в тъканите на самия мозък не са открити, а са наблюдавани възпаления и понякога даже травми на нервните клетки. Такава необикновена картина са открили шведски учени при анализ на течност на гръбначния мозък при болни от Covid-19. Възпалението на нервните клетки може да наруши цикъла на сън и бодърстване. Състоянието е подобно на това при дълго недоспиване или синдрома на хроничната умора.

Втората теория е по-елементарна и се свързва с недостига на кислород в мозъка. При коронавируса кислородът в кръвта намалява и затова мозъкът може да страда от хипоксия. Когнитивните способности, както е известно, са директно свързани с достъпа на кислород. Например, при алпинистите даже при умерена хипоксия, те значително намаляват.

Какво може да се предприеме, ако след коронавируса чувствате когнитивен спад?

Като начало трябва да се разграничи „мъглата в главата“ от сериозни неврологични симптоми, като нарушаване на чувствителността, треперене, виене на свят, конвулсии, проблеми с речта, силен главобол и други физически дисфункции, които могат да указват за сериозно поразяване на нервната система и изискват задължително консултиране със специалист. Ако вас ви безпокоят само проблеми с мисленето и паметта, възползвайте се от три проверени стратегии.

1. Аеробни упражнения. Това са преди всичко кроса или бягането на пътека, велосипед или велотренажор, ски бягане и бързо ходене с или без щеки. Много пъти е доказвано, че редовните аеробни тренировки по 30 минути на ден е най-ефективния начин да се подобрят когнитивните функции, да се стимулира невропластичността и растежа на нови неврони, а също така да се подобри пространствената и краткосрочна памет.

2. Развивайте ориентацията в пространството. По-често се разхождайте из градските улици или в пресечена местност, сменяйте посоките, преодолявайте препятствия, ускорявайте и забавяйте крачката си, оглеждайте се встрани, лавирайте сред други движещи се и неподвижни обекти. Предвижването по сложен ландшафт е отличен начин да се стимулират пространствените неврони в хипокампа, който играе ключова роля в преобразуването на краткосрочната памет в дългосрочна.

3. Подкрепете морално своя мозък. Когато забелязвате, че ви е станало трудно да правите нещо, което преди ви се е отдавало с лекота, вие изпитвате стрес, а стресът още повече подтиска когнитивните функции. За да се ускори процеса на възстановяване, намерете интелектуално занимание, което лесно ще ви се отдава и ще ви вдъхне увереност. Вземете пример от Хорхе Луис Борхес, който след тежка травма на главата се е страхувал, че повече няма да може да пише рецензии на книги и за да не се разстройва, е съчинил за проба първия си разказ. Резултатът всички знаем, от неизвестен литературен критик, известен в тесен кръг, той се превърнал в световно известен писател.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x