fbpx

Дете от идолa си? Учените се опасяват от появата на генетични „папараци“, търсещи ДНК на известни личности

Експерти смятат, че в близко бъдеще човечеството може да се сблъска с нов вид кражба. Професорите от Университета на Джорджия и Университета на Мериленд, Лиза Вертински и Янив Хелед, алармират, че “генетични папараци” скоро могат да започнат „лов“ за ДНК на обществени личности, политици и знаменитости.

Юристите също с основание се опасяват, че подобен обрат на събитията може да доведе до истински хаос в правната система. А това може да е много лоша новина не само за известните личности, но и за широката публика.

Съдилищата се оказаха зле подготвени да се справят с последните иновации в генетиката и репродукцията, а правната рамка остава мъглива, за да решава адекватно такива прецеденти като кражбата на чужда ДНК.

Не е нищо ново да се купуват и продават сувенири, собственост на знаменитости, от дъвката на Бритни Спиърс до полуизядените тостове на Джъстин Тимбърлейк. Но според експертите, подобни сувенири могат да съдържат генетичен материал на своите собственици.

В миналото подобни ДНК проби бяха безполезни за злоумишлениците, но сега генетичните технологии предоставят нови възможности не само за науката. Например, In vitro гаметогенезата (IVG) е технология, която позволява да се препрограмират кожни клетки или всякакви други клетки в стволови клетки, с помощта на които можете да отглеждате репродуктивни клетки, с други думи, да създавате яйцеклетки.

Ако такава технология стане общодостъпна и неконтролирана, последствията могат да бъдат ужасни, обясняват Вертински и Хелед.

“Представете си, че можете да имате бебе от любимата си филмова звезда, използвайки ДНК само от един кичур коса или люспичка кожа. Всичко звучи като сюжет на научнофантастичен трилър, но всъщност не е толкова далеч от реалността”, казва Вертински.

Не обещават нищо добро и съдебните прецеденти от минали години. През 2018 г. Мадона не успя по законов път да спре търг, на който бяха продадени нейни лични вещи, включително предмети с нейната ДНК: четка за коса и бельо.

Най-вероятно в бъдеще подобни случаи ще бъдат включени в правната рамка за защита на неприкосновеността на личния живот. Проблемът е, че тази рамка е „сложна мрежа от държавни и правни разпоредби, регулиращи достъпа, съхранението и използването на информация“.

С други думи, правните системи на САЩ и другите развити страни, понастоящем просто не знаят как да защитят индивидуалното право на собствена ДНК. И в това се крие опасната правна вратичка, която може да доведе до сериозни последици.

Експертите смятат, че тази празнина трябва да бъде закрита възможно най-скоро, тъй като секвенирането на ДНК става по-комерсиално и следователно все по-достъпно.

„Когато случаите на генетична кражба стигнат до съда, съдиите ще се изправят пред такива фундаментални въпроси, като дали генетиката може да се смята за основа на личността и чия собственост е тя“, резюмират изследователите.

Източник

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x