fbpx
Наука и технологииТехнологии

Роботи – сервитьори, 5G и „умни“ легла: тези и други иновации на Олимпийските игри в Пекин

На 4 февруари в столицата на Китай започнаха XXIV зимни олимпийски игри. Олимпийските игри за страната домакин са възможност да демонстрира своите постижения в областта на технологиите пред целия свят. Основната цел на организаторите на Зимните игри през 2022 г. е да не допуснат разпространението на COVID-19 извън олимпийските селища и спортните обекти. Всички чуждестранни делегации живеят в така наречените “балони” – специално обособени зони за тренировки, работа и отдих, отвъд които е невъзможно да се излезе. Роботи, които правят буквално всичко, непрекъснато наблюдение на здравето и 5G покритието на цялата територия са само малка част от иновациите, които работят в олимпийските обекти. Ето тези и някои други иновации, които се използват при провеждането на настоящите зимни олимпийски игри в Пекин.

Роботите са навсякъде

Роботите живеят рамо до рамо със спортистите и журналистите в олимпийското село. За да поддържат социалната дистанция между гостите и персонала, роботите правят всичко възможно – доставят храна, събират боклука, предоставят медицинска помощ и сканират въздуха за вирусни частици.

Например в кафенетата роботите доставят поръчки на масите директно от тавана – хващат чиниите с механичните си ръце и ги спускат до дадения човек. Те също така приготвят храна и напитки: роботите могат да готвят ориз, юфка и да обръщат бургери, да правят кафе и да смесват коктейли. За да направите поръчка, трябва да сканирате QR кода и след няколко минути храната ви ще бъде готова.

На местата, където гостите живеят и релаксират, се движат роботи, пръскащи антисептици и дезинфекциращи стаите. Те са в състояние да обработят площ от 100 квадратни метра. м за по-малко от минута. Роботите разпознават нарушителите на режима за носене на маски и ги молят да си сложат маска.

Разработен е робот-скиор, който е бил забелязан на ски пистата преди Олимпиадата. Той е имал шест крака, които могат да се огъват, да регулират баланса и да променят посоката, като избягват препятствия по време на спускането. Според описанието в уебсайта на Шанхайския университет, роботът скиор е способен на „интелектуално възприятие“ и „планиране и вземане на решения“.

Приложение за наблюдение на здравето

Всеки, който планира да влезе в зоната на Олимпийските игри, трябва да инсталира специалното мобилно приложение MY2022 две седмици преди пристигането си. Това правило важи за спортисти, треньори, журналисти, членове на олимпийските комитети и всички други служители, участващи в Олимпиадата. В приложението трябва да се въведат паспортните данни, информация за полетите и здравни данни – статус за ваксинация срещу коронавируса, резултати от PCR, информация за всички скорошни симптоми, които може да са свързани с COVID-19. Всички обитатели на олимпийските села трябва да правят ежедневен PCR тест: ако резултатът е отрицателен, движението из територията е разрешено, ако не, приложението проследява възможните контакти.

В допълнение към проследяването на здравословното състояние, MY2022 има и друг широк набор от функции. Приложението позволява преглеждането на графика на Игрите, следене на актуалните новини, използване на туристически услуги и обменяне на съобщения и файлове в чат.

Но и тук се появиха съмнения за уявимости и нерегламентирани функции. Те бяха открити от канадската група Citizen Lab, която се занимава с изследвания в областта на киберсигурността в областта на правата на човека. Според техния доклад, приложението събира чувствителна информация, включително идентификатори на устройства, списък с инсталирани приложения, местоположение в реално време и файлове от хранилищата. Освен това е установено, че системата за криптиране на приложението не е достатъчно силна, за да защити данните от хакери и злонамерен софтуер. Друго твърдение на Citizen Lab се отнася до вградения списък със забранени думи. Сред тях, освен ругатни на китайски, те са открили понятия на уйгурски, тибетски и английски език, както и изрази, критикуващи Китайската комунистическа партия и нейните лидери, фрази, свързани с протестите на Тянанмън, Далай Лама и уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян.

Влак-стрела

Всички олимпийски събития се провеждат на няколко места – в Пекин, в неговото планинско предградие Янцин (намиращо се на 75 километра северозападно от центъра на Пекин) и в Джанджиаку (намиращо се на 180 километра северозападно от центъра на Пекин). За безопасно придвижване между тях е бил построен нов участък от железницата, по който се движи най-модерният високоскоростен влак в Китай.

Влакът Fuxing е проектиран специално за Олимпийските игри, което е отразено във външния му вид. Изработен е в бял и син цвят с 24 снежинки, символизиращи 24-тите зимни игри. Влакът е изработен от екологично чисти материали, повече от 50%, от които могат да бъдат рециклирани след 30 години, когато изтича експлоатационният му живот.

Fuxing е снабден с 2700 сензора, които събират данни за вибрациите, температурата, спирачните и силови системи, а оптичната система открива предварително всякакви проблеми по релсите и ги докладва на машиниста.

Влакът се състои от пътнически вагони първа, втора и бизнес класа. За журналистите има работни секции с маси и контакти и дори студио за предаване на живо на интервюта, което работи благодарение на 5G. Fuxing е първият влак в света, който осигурява предаване на сигнал с висока разделителна способност при скорост до 350 км/ч.

“Умни” легла и спални кабини

Всички олимпийци в Пекин спят на „умни“ легла с матраци и възглавници от мемори пяна. Устройствата, вградени в леглото, следят дишането и сърдечната честота, и дори могат да изпращат отчети за жизненоважни показатели до треньорите.

Тези високотехнологични легла помагат на спортистите да облекчат стреса и да се наспиват добре благодарение на правилната позиция на главата и краката – повдигнати съответно с 15 и 35 градуса.

Журналистите, отразяващи Игрите в медийния център, могат да подремнат на такива легла в специални кабини за сън, проектирани от китайската компания Keeson Technology Corp. Потребителят може да регулира позицията си с мобилно приложение или с помощта на дистанционно управление. В леглата са вградени и масажни модули.

Цифров юан

През 2021 г. Китай пусна своята нова валута, цифровия юан. Олимпийските игри ще бъдат първото мащабно събитие, където цифровата валута ще бъде активно и широко използвана. Единствените приети форми на плащане в рамките на Олимпийското село, различни от цифровия юан, са пари в брой и карти Visa. Това ще позволи на китайските власти да проследят как се движат парите вътре в страната.

Участниците ще могат да извършват плащания с помощта на приложение или специална карта, както и ще е възможно да конвертират чуждестранна валута в електронна валута в автомати на самообслужване. Спортистите и треньорите получават гривни, които могат да се използват за плащане на покупки.

Все още няма информация дали чуждестранните спортисти използват цифровия юан, предвид опасенията относно сигурността на данните. Например през юли трима републикански сенатори призоваха Олимпийския комитет на САЩ да забрани на американски спортисти да използват китайската цифрова валута, позовавайки се на опасения за шпионаж.

Грижа за природата

Олимпийската програма за 2020 г. изисква от страните домакини да намалят до минимум броя на новите сгради, за да намалят въглеродния отпечатък и потреблението на ресурси. Пекин е първият град, който беше както домакин (през 2008 г. ) на летните, така и сега на зимните игри , така че много от спортните обекти от 2008 г. ще отворят вратите си отново за олимпийците.

Освен това за първи път в историята на Зимните олимпийски игри всички обекти работят на възобновяеми енергийни източници – слънчева и вятърна, а новопостроените обекти са енергийно ефективни. 85% от всички превозни средства и 100% от автомобилите са екологични и енергийно ефективни.

Четири ледени пързалки в Пекин използват иновативна технология за охлаждане на лед, използваща естествен въглероден диоксид. Това помага за намаляване на вредните емисии и консумацията на енергия. При замразяване на леда газът абсорбира топлината и се използва за отопление на вътрешните пространства и на вода. В резултат на това Националният център по водни спортове, който е бил домакин на олимпийските състезания по плуване и скокове във вода през 2008 г., сега е място за състезания по кърлинг. След закриването на олимпиадата тук ще се провеждат както водни състезания, така и такива на лед.

Подобна е ситуацията и с Cadillac Center, където са се провеждали баскетболните състезания през 2008 г. Това спортно съоръжение е първото в Китай, предназначено за хокей и баскетбол едновременно. На него може да „превключи“ между зимни и летни спортове само за 6 часа.

След Олимпиадата Олимпийското село в Пекин ще бъде трансформирано в апартаменти за отдаване под наем или продажба. Основният медиен център в Пекин ще продължи да функционира като място за конференции и събития, докато олимпийските селища Янцин и Джанджиаку ще се превърнат в хотели, апартаменти и бизнес клъстер.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x