Дари
ОбществотоПрирода и общество

Поколенията на пандемията: как кризата с коронавируса влияе на съвременните деца

Covid-19 промени начина на живот на много хора и децата не са изключение. Понякога ние не си даваме ясна оценка как тази сложна ситуация се отразява на подрастващите при липсата на достатъчно жизнен опит, особено в кризисни времена. Равносметка за целия мащаб на кризата и как тя се е отразила на всички нас, ще може да се направи след време, когато тя отшуми, но австралийският изследовател Марк Криндъл и неговите колеги са се опитали да определят, как последствията от пандемията ще се отразят на „поколението Алфа“ и техните по-големи братя и сестри от поколението Z . Поколението Алфа е термин, който е един от вариантите за определяне на генерациите, следващи поколението Z и с него австралийският учен определя поколението, което се е родило след 2010 година.

Съгласно това изследване всеки четири от пет анкетирани (84%) смята, че разпространението на вируса и свързаните с това промени в обичайния начин на живот ще играят значителна роля във формирането на сегашните деца. Най-възрастните от поколението Алфа ще навършат 10 години през сегашната злополучна 2020 година и по тази причина ще помнят много от аспектите на тази глобална криза. До този извод са стигнали изследователите от компанията McKrindle Research в своето изследване „ Разбиране на въздействието на Covid-19 върху подрастващото поколение“.

В изследването са взели участие повече от хиляда доброволци и то се е провело по време на първата вълна на пандемията през март и май месец тази година.

Много от подрастващите за пръв път са се сблъскали с такива явления, като например, да наблюдават как родителите им работят в кухнята, а самите те да посещават виртуалния си клас. Малките от поколението Алфа едва ли точно разбират защо трябва хората да спазват дистанция от 1,5 метра, но осъзнават, че това е необходимо. Фактът, че не могат да излязат навън или да посетят баба си и дядо си, е факт, който няма как да убегне от тяхното внимание. 90% от възрастните са уверени, че този жизнен опит на техните деца, които и така трудно изпускат смартфоните от ръцете си, ще ги доведе до още по-голяма интеграция с технологиите и електронните устройства.

Но това едва ли ще са единствените последствия от Covid-19 върху техния начин на живот.

Образование

Както и в много други сектори, на сферата на образованието и се налага да се адаптира в отговор на въвежданите ограничения. Въпреки че преминаването в онлайн формат на обучение не е минал без проблеми, 71% от родителите-участници в изследването на McKrindle Research са оценили това като положителен опит, а 82% от възрастните като цяло смятат, че образованието в голяма степен ще се дигитализира в бъдеще. За поколението Алфа ще бъде нещо съвсем обичайно да ползват платформи като Zoom и подобни на него, и да вземат активно участие в мероприятия, провеждани във виртуалния свят.

От друга страна в изследването се отбелязва, че отсъствието на офлайн занимания е създавало не само дискомфорт на родителите заради контрола на обучението на децата им, но и на самите деца, които са почувствали липсата на училището като място за комуникация и социализация.

По този начин Covid-19 още повече е закрепил технологиите в живота на поколението Алфа, което и така се формира под тяхното влияние, но от друга страна е показал ценността на личния контакт.

Семейство

Времето, проведено със семейството, се е увеличило благодарение на социалната изолация и този факт ще окаже голямо влияние на следващото поколение деца, смята Марк МакКриндъл.

На родителите, особено на тези, които са били свикнали често да са в командировка или до късно на работа, им се е наложило да си останат вкъщи и да си изградят гъвкав график, включващ отдалечената работа и вниманието към децата.

Според изследователите, това е едно от най-позитивните влияния на Covid-19. 52% от анкетираните са посочили, че възможността да прекарат повече време с близките си хора е бил позитивно изживяване за тях и не били против това да продължи. Изследователите правят извод, че именно този опит може да се превърне в тригер за смяна на приоритетите в семейството и изграждането на по-балансирано разпределение между работното и лично време в бъдеще.

Дружба

Общуването и дружбата са особено важни за поколението Алфа, което се намира във възраст, ключова за тяхната социализация.

Въпреки че Zoom и подобни на него платформи, и съвместните събития, провеждащи се с тяхна помощ, могат да създадат някакви форми на социално взаимодействие, това не може да замени пълноценното общуване „лице в лице“, което има решаващо значение за развитието на децата.

По тази причина възрастните трябва да намират нови творчески начини за участие и привличане на децата в живота на обществото, за да помагат за тяхното развитие и социализация, даже на разстояние.

Гъвкавост

Повечето малки деца впоследствие ще си спомнят повече за това как семейството се е държало по време на коронавирусната паника, отколкото за конкретния вирус и всичко свързано с него. Изследователите подчертават, че в такава напрегната ситуация децата наблюдават как възрастните реагират и така самите те се учат да реагират на стрес и неувереност. За това е много важно родителите да демонстрират пред децата си устойчиво поведение, а не панически реакции.

78% от участниците в изследването на McKrindle Research са били съгласни, че опитът от пандемията може да направи децата по-устойчиви психологически.

Ключовата роля в това принадлежи на родителите и учителите, които трябва да демонстрират позитивно поведение там, където е възможно. Важно е даже в условията на промени и неопределеност, за следващото поколение да се създава максимално стабилна среда, позволяваща му да живее в благоприятна обстановка сега и в бъдеще.

Какво казва поколението Z?

Докато малките деца не осъзнават напълно, какво става около тях и по света, то представителите на поколението Z усещат върху себе си всички последствия от пандемията и мерките, свързани с нея.

Почти половината от анкетираните представители на поколението Z са заявили, че Covid-19 има изключително силно и съществено влияние върху техния живот. „Зетките“ са във възрастта, когато техният живот е съчетание на обучение, общуването с приятелите след училище или университета. Това за тях е времето на изключително активен живот, особено в почивните дни, когато те се занимават със спорт, покупки, разходки, развлечения и срещи с приятели. Освен това много от тях желаят да пътуват по време на ваканциите си, но Covid-19 промени всичко това. Най-големите от тях усещат и икономическите последствия от пандемията, тъй като в това сложно време те трябва да правят първите си крачки в своя професионален път. Интересен факт е, че представителите на поколението Z смятат, че Covid-19 ще увеличи желанието на децата от следващото след тях поколение да пътешества и да изследва света.

Covid-19 се е отразил на менталното и физическо им здраве. Представителите на поколението Z отбелязват, че скуката (51%), по-малката физическа активност (47%) и повишеното чувство на самота (41%) по време на изолацията са им повлияли най-силно, при това доста по-силно, отколкото на всяко друго поколение. Те са били най-склонни да виждат негативното въздействие на времето, проведено зад екран, върху тяхното здраве. Така смятат 31% от тях, докато при милениалите са 25%, при представителите на поколението Х – 14% и при бейби-бумерите – 17%.

Освен това младото поколение по-често изпитва повишена тревога и стрес. Почти половината (49%) от поколението Z са заявили, че са доста обезпокоени от ситуацията с Covid-19. Фактът, че нищо подобно, не са преживявали преди това, се явява причина за повишената им тревожност.

Глобалната пандемия, особено сега по време на втората вълна, е на път отново да преустанови всякакви обществени мероприятия, да спре част от икономиката и да повлияе значително на обичайния ритъм на живот. Това е безпрецедентно, особено за младото поколение, което няма никакъв опит в критични ситуации. Затова всички предприемани мерки трябва да отчитат влиянието върху подрастващите, тъй като те нямат почти никакъв жизнен опит и последствията от пандемията могат да им се отразят много сериозно, включително и след като бъде овладяна ситуацията.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x