fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

От 2021 година Шотландия ще разчита 100% на „зелена“ енергия

Шотландия планира след 2020 година енергоснабдяването на страната да се обезпечава на 100% от възобновяеми енергийни източници, а до 2045 година да сведе до нула емисиите на всички парникови газове.

Изкопаемите горива са един от основните фактори в промяната на климата и затова преминаването към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се явява ключова крачка по пътя към устойчиво бъдеще . В това са уверени властите на Шотландия, внедряващи енергиен план, на какъвто са се решили само няколко страни досега.

Шотландия, която ще приеме тази година Конференцията на ООН по изменение на климата, се смята за световен лидер в областта на „чистата“ енергия. Страната си е поставила за цел до края на 2020 година напълно да се откаже от енергетика, базирана на въглеводородни горива и по този начин значително да ускори реализацията на набелязаните по-рано планове.

По данни на агенцията Scottish Development International, през 2015 година възобновяемите източници на енергия са осигурявали 59% от електроенергията в Шотландия. Оттогава използването на ВЕИ постоянно нараства и през 2017 година 68,1% от енергията е била от “чисти” източници, а през 2018 година дялът на ВЕИ е достигнал до 74,6%.

По данни на Световния фонд за дивата природа (WWF) в периода от януари до юли 2019 година в Шотландия са произведени 9 831 320 МВтч електроенергия от ветрогенератори. Това количество електроенергия може да осигури 182% от необходимата електроенергия за 4,4 милиона домакинства в Шотландия и северна Англия.

Вятърната енергетика заема лидираща позиция в Шотландия, но в страната освен това се използват и развиват други източници на възобновяема енергия. Такива са слънчевата, геотермалната, енергия от биомаса, хидроенергетиката и хидрокенетиката (вълнови електростанции). Достигането на „100% чиста енергийна матрица“ ще вкара Шотландия в списъка на другите страни, достигнали вече тази цел – Парагвай, Конго и Исландия.

Най-големият вятърен парк в страната е Beatrice Offshore Wind Farm и той осигурява енергоснабдяването на 450 000 семейства. През 2022 година ще започне строителството на нова вятърна електростанция Seagreen, която ще може да обезпечава с енергия милион домакинства.

Великобритания си е поставила за цел до 2050 година да ограничи до нула емисиите на парникови газове, но Шотландия планира да осъществи това по-рано. Целта е нулеви емисии да бъдат постигнати до 2045 година и като контролна точка е поставена 2030 година, когато емисиите трябва да бъдат със 75% по-малко от тези през 1990 година.

Поставената цел носи юридически задължителен характер и касае изхвърлянето в атмосферата не само въглеродния диоксид, но и всички останали парникови газове.

Във връзка с това правителството планира да предприеме мерки и в областта на транспорта. То обещава да забрани законодателно след 2032 г. бензинови и дизелови автомобили и микробуси. Това би означавало масово нарастване броя на електромобилите и станциите за зареждане.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x