fbpx
Здраве и дълголетиеНа фокусЧовекът

Имунитет за ума: Как да разпознаем заплахите от лъжите, манипулациите и лошите идеи

Психическият отговор на нашия ум на фалшивите новини и манипулации много прилича на това, как живият организъм реагира срещу патогените. Психичният имунитет представлява психологическа теория, която е известна още като когнитивна имунология. Възникнала преди 70 години, тази област на изследване се основава на предпоставката, че както съществува имунна система, защитаваща нашия организъм, така съществува система, грижеща се нашия ум да е в безопасност.

Всеки ден ново видео става „вирусно“ и заложената в него „заразна“ идея започва да се разпространява. Хората, които имат здрава психическа имунна система, могат много по-лесно да определят дезинформацията. Силната когнитивна имунна система открива лошите идеи и манипулациите на по-ранен етап, което помага да се избегне загубата на време, енергия или пари.

Имунната система на ума

Концепцията за психическия имунитет е била формулирана от професор Анди Норман от Университета Карнеги Мелън. Въпреки че тази област е в зачатъчно състояние, изследванията на психичния имунитет са започнали още през 50-те години на миналия век.

Смята се, че психическата имунна система функционира подобно на физическата. Целта на физическата система е с помощта на имунните клетки да се откриват патогени, включително бактерии и вируси, да ги елиминира от кръвния поток и органите, преди те да могат да причинят значителна вреда. По същия начин, здравата психическа имунна система открива входящата вредна или невярна информация, разпознава я като такава и незабавно я отхвърля.

В свое изследване, посветено на имунологичните теории на познанието, философът Алфред Таубер обяснява, че за да развие „имунния си аз“, човек трябва активно да разграничава себе си от външния свят, за да може да изучава чуждата информация и да е готов да се защитава от нея.

По този начин умствената имунна система пресява идеите, информацията и други форми на външни стимули, за да я идентифицира и да се защити от неблагоприятните ефекти, свързани с дезинформацията.

Преимуществата от психичния имунитет

В съвременния свят както вярната, така и невярната информация се разпространяват сред хората по-бързо от всякога. Ние имаме достъп до новинарски платформи по всяко време на денонощието, достъп до информацията в онлайн изданията и социалните мрежи. И въпреки че фактическата информация е доста ценна, ненадеждните данни и неспособността да се разпознаят фалшивите новини, вредните идеи и манипулациите водят до грешни решения, както на индивидуално ниво , така и на обществено.

Сандер ван дер Линден, професор по психология в Университета в Кеймбридж, публикува резултатите от свое изследване, касаещо дезинформацията, свързана с изменението на климата. Според резултатите от тази работа когнитивният имунитет към невярна информация се засилва, когато хората предварително са предупредени за политически мотивирани опити за разпространение на лъжлива информация.

В книгата си „Психически имунитет“ ( Mental Immunity: Infectious Ideas, Mind-Parasites, and the Search for a Better Way to Think ), излязла през 2021 г., професор Анди Норман обяснява, че имунната система на ума може да бъде подсилена. В резултат на това ние започваме да идентифицираме и елиминираме лошите идеи и манипулации, преди те да са причинили сериозна вреда.

Освен това развитието на по-голяма когнитивна гъвкавост ни позволява да променяме решенията си по-бързо, когато постъпи по-надеждна информация. Отдалечаването от твърдите мисловни модели подобрява взаимоотношенията с информацията и води до позитивни резултативни действия.

Как да укрепим психическата си имунна система

Умственият имунитет може да бъде засилен, подобно на имунитета на организма, като по този начин се направи ума по-устойчив към дезинформацията, което от своя страна води до подобрена когнитивна гъвкавост и подобрен процес на вземане на решения.

Продължавайки аналогията, тези стратегии работят точно както ваксинациите: те помагат на ума да разпознае заплахата от манипулативната информация и лошите идеи, и да реагират по съответния начин. Ето и няколко съвета:

1. Повишете осведомеността си относно дезинформацията. Дезинформацията се разпространява по различни причини и пътища. Понякога това се случва в невинен разговор с приятел. Изследванията обаче показват, че има доста по-сложни подходи, целящи политическа изгода или поляризация, повишаване приходите на СМИ, лична или фирмена форма на пропаганда и реклама, или е резултат на алгоритмите на социалните мрежи.

Не забравяйте, че дезинформацията е често срещано явление, а фалшивите новини се създават, за да изглеждат като истински. Създайте си навик да поставяте под въпрос всяка информация или данни, които получавате. По този начин умът ви ще стане по-устойчив към лошите идеи и манипулациите.

2. Развийте устойчиви мета-убеждения. Мета-убежденията представляват вяра, към която човек се придържа след внимателно обмисляне или проверка на валидността на убежденията. В статия от 2020 г. Гордън Пеникук и неговите колеги обясняват, че „в теорията за убежденията трябва да се има предвид кога и как хората смятат, че убежденията и възгледите, и мета-убежденията им като цяло могат да се променят“.

Техният екип е установил, че хората, които се придържат към либерални политически възгледи, са по-склонни да вярват, че мненията и убежденията се променят въз основа на достоверни факти. А хората, които са по-религиозни или които се придържат към паранормални или конспиративни вярвания, е много по-малко вероятно да се съгласят, че убежденията им трябва да се променят.

Развитието на мета-убежденията е силно свързано с умствения имунитет. За да укрепите когнитивната си имунна система, бъдете готови да оцените и коригирате съществуващите убеждения, в случай, че се появят нови надеждни доказателства. С този подход вашите възгледи непрекъснато ще се променят въз основа на най-новите достоверни данни.

3. Практикувайте саморефлексия. Обърнете внимание на моделите си за потребление на информация. Като се замислите, може да стигнете до извода, че следите едни и същи източници на новини или разчитате само на мненията на инфлуенсъри или социални медийни платформи, което означава, че вашата информационна диета не е достатъчно разнообразна.

За по-ефективно умствено насищане, диверсифицирайте източниците си на информация и изучете по-детайлно основните данни и изследвания в нужната ви област, за да видите дали не ви захранват с дезинформация. Полезно е да се развие практика за водене на бележки, фиксирането на мисли и размишления върху консумираното съдържание.

Психичният имунитет е нововъзникваща теория и е необходима още много допълнителна работа в тази насока. Първоначалните изследвания обаче показват, че силната умствена имунна система помага за филтрирането на външната информация, така че да не станете жертва на фалшиви данни или погрешни идеи.

Необходимо е когнитивната имунна система постоянно да бъде укрепвана чрез повишаване на осведомеността за засилващия се характер на дезинформацията, развиване на здрави мета-убеждения и подобрявайки моделите на потребление на информация.

Силният умствен имунитет ще ви позволи бързо да откривате дезинформацията, да се отказвате от предварително обречени на неуспех планове, да увеличите когнитивната си гъвкавост, за да може да се адаптирате бързо, когато се получат нови надеждни доказателства.

За да постигнете душевно спокойствие и равновесие с тази концепция определено си заслужава да се експериментира!

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x