fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Ако желаете, изкуствен интелект безплатно ще нарисува ваш ренесансов портрет

На японския сайт AI Gahaku , може да получите от ваша фотография, нарисуван от изкуствен интелект портрет и то в различни стилове на класическите майстори на живописта.

Сайтът работи безплатно и не изисква регистрация. За да се обработи фотографията ви е нужно да натиснете на бутона „ Select From the Library” и да качите ваша снимка. Резултатът ще е готов след 10 – 15 секунди. След това вие можете да променяте резултата, прилагайки различни филтри в стиловете на различни класически майстори. В сайта е посочено, че изкуственият интелект може да обработва само фотографии на хора, а резултатите със снимки на животни, други обекти и илюстрации са неуспешни. Ние в нашата редакция вече го изпробвахме, но резултатите няма да ги споделим :-). Накрая можете да помогнете на създателя на сайта, попълвайки малка анкета или да дарите едно кафе.

Сайтът става все по-популярен и вече е хит в социалните мрежи. Явно сега, когато толкова много хора са под карантина, такива забавни приложения се ползват с още по-голям успех.

Приложението е създадено от японския разработчик Сато, известен още и като AI Gahuku. Доста хора вече са изпробвали новата услуга и явно са се забавлявали. Някои от тях са публикували своите ренесансови портрети в Twitter и примери за получилите се портрети можете да видите тук. .

снимка и портрет на момиче
Източник: boredpanda.com
снимка и портрет на момиче
Източник: boredpanda.com

Не всички са очаровани от това, което е направил изкуственият интелект, а някои даже смятат, че той има пристрастно отношение, например към хората с друг цвят на кожата. Това винаги се превръща в една от основните претенции към изкуствения интелеккт, който се обучава на подбрани от разработчиците бази данни, а след това ползва данните от потребителите на услугата. В края на краищата ИИ се програмира от хора, които даже и без да искат, могат да вложат своите пристрастия в разработвания алгоритъм.

Известен е примерът с чатбота с изкуствен интелект на Microsoft с името Тау , който беше програмиран да говори като тинейнджър. След като стартира неговото използване, хората започнаха да туитват нецензурни и расистки съобщения, който чат-бота повтаряше като папагал и след ред неподходящи изказвания на Тау, Microsoft се принудиха бързо да прекратят експеримента си.

Както заявява авторът на проекта Сато, който отдавна работи в областта на изкуствения интелект, идеята му да направи такова безплатно приложение на ИИ-художник е единствено свързано с желанието хората да се забавляват. Но както той самият заявява, въобще не е очаквал такъв „вирусен“ ефект и е искрено изненадан, че толкова много хора използват неговото приложение. Що се касае до начина на работа на приложението и ползваните бази данни , Сато остава загадъчен и казва, че това е неговата малка тайна за художника с изкуствен интелект.

Ако сте пропуснали в началото линка към сайта, може те да се свържете оттук.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x