Дари
На фокусСаморазвитиеЧовекът

Как да се научим да се справяме по-обмислено и осъзнато с тревожността ?

Вашите субективни възприятия на ситуацията не винаги съвпадат с обективните факти. Американският неврохирург д-р Марк Маклафлин дели събитията, които се случват с човек, на четири типа. Първите ни вкарват в състояние на поток. Другите предизвикват усещане за затишие преди буря. Третите – чувство, че всичко е загубено. А четвъртите ни помагат за раждането на нови навици. Ако вие се научите да определяте типа на ситуациите според субективните усещания и обективните обстоятелства, това ще ви помогне да реагирате по-осъзнато и по-обмислено на тревожните събития .

По време на пандемията от коронавируса, на разрастващата се икономическа и политическа криза, на разразилата се война в Украйна след агресията на Русия много хора изпитват когнитивен дисонанс. Това е състояние на ментален дискомфорт, което възниква, когато се опитваме да съединим противоречащи си идеи и нашите ценности се разминават с действията ни. Например, човек разбира важността на социалната дистанция за запазване здравето на околните, но в същото време не го напуска желанието да се върне към обичайния си живот. Такива противоречиви обстоятелства ни карат да се чувстваме некомфортно.

Пътят от дисонанса към хармонията

Хората са запрограмирани да търсят логиката и последователността. Когато ние разрешаваме възникнали противоречия, ние постигаме хармония между нашите ценности и действия. Това ни придава увереност в това, че се движим по правилния път към нашите жизнени цели.

Такова състояние на консонанс, на съгласуваност, не може да се постигне без това, което Марк Маклафлин нарича когнитивен контрол (cognitive dominance), тоест повишена осъзнатост и внимание към случващото се, който ни позволява бързо и точно да вземаме решения в условията на стрес и ограничено време.

Когато животът ни хване в крачка, това предизвиква в нас природен страх и инстинктивни, необмислени реакции. Но по-конструктивния начин да се справяме в такива ситуации е да преодоляваме примитивните си импулси, системно да анализираме внезапните събития и след това да вземем по-балансирани решения. Именно това представлява когнитивния контрол. Той ни позволява да надхитрим страха и успешно да излезем от ситуацията.

Лесен начин да надхитрим страха

Марк Маклафлин е измислил лесен начин да се тренира мозъка за постигане на когнитивен контрол в състояние на стрес. Той може да се усвои лесно, ако приемем координатната система , която Маклафлин е усъвършенствал дълго време. Той я използвал и в хирургията, и в личния си живот, Когато вие преживявате някое неочаквано, тревожно събитие, преди всичко трябва да определите от какво то се състои. Попитайте себе си:

– От обективна гледна точка, кои са очевидните факти, отнасящи се към ситуацията?

– От субективна гледна точка, какво означава това събитие за вас? Как се чувствате?

– Свързано ли е това събитие с вашите жизнени цели и стремежи?

След това, изхождайки от своята оценка, определете в кой от четирите квадранта (сектори) в координатната система се намира това събитие. Оста „Х“ (по хоризонталната ос) е оста на обективността, оста “Y” е оста на субективността.

Негативните събития на субективната ос водят до когнитивен дисонанс. Позитивните събития на субективната ос спомагат за когнитивния консонанс, т.е за хармонията.

координатна система
Координатната система на Марк Маклафлин
Courtesy of Dr. Mark McLaughlin

Субективно негативно + Обективно позитивно = затишие пред буря

Долният десен квадрант, това е областта на обективните позитивни ситуации, които по някаква причина ви карат да се чувствате неспокойно. Това може да го изпитате например ако сте получили много добра работа, но очаквате, че в нея се крие някаква неприятна изненада. В състояние на затишие пред буря вие изпитвате тревога за бъдещето. Според Маклафлин това състояние се характеризира с усещането за неопределеност, плахост, обхванали са ви съмнения, скептицизъм и неясни опасения.

Субективно негативно + Обективно негативно събитие = Всичко е загубено

В долния ляв квадрант се намират ситуациите, в които всичко за вас губи смисъл. Изпитвате чувство на безнадеждност, тъга и подтиснатост. Например, вие сте разбрали, че имате рак, умрял е много близък човек или сте си загубили бизнеса. Да се намери опорна точка, когато ви се струва, че всичко е загубено, е много трудно. В такива моменти изпитвате страх, паника, ужас, унижение и често в главата ви се появява мисълта, че е по-добре да умрете. Именно тогава е най-лесно да се обърнем към неща, които ни се струва, че ще ни помогнат да се „справим“ с бедата, като наркотиците и алкохола.

Субективно позитивно + Обективно негативно събитие = раждане на нов навик

В горният ляв сектор са ситуациите, при които се формира издържливост. Обикновено такива моменти са съпроводени от уплаха, страх, тревога, безпокойство, даже ужас. Но вие смело посрещате неприятното събитие и в отговор получавате положителни резултати. Например, наскоро сте загубили работата си и решавате да промените кариерата си. Въпреки че ви е страшно, на новата позиция може би ще имате повече възможности. Събитията в този сектор са неочаквани, но преодолявайки ги, вие усвоявате нови навици, а те ще ви помогнат да се справяте с подобни ситуации в бъдеще.

Субективно позитивно + Обективно позитивно събитие = Състояние на поток

Събитията от този квадрант не предлагат нищо, освен инструменти за предвижване към вашите цели. Това са ситуации, в които вие усъвършенствате своите навици и вашата продуктивност е на много високо ниво. Вие сте изпълнени с убеденост, увереност, сигурност, трансцедентност и усещане за безопасност. Главното в състоянието на поток е да не мислите прекалено много и да разчитате на интуицията си.

Използвайте когнитивния контрол, за да се ориентирате в предложената координатна система и това ще ви позволи по-лесно да преминавате от състояние на когнитивен дисонанс към когнитивна хармония. Следващия път, когато се окажете в стресова ситуация, помислете към коя от четирите категории тя се отнася. Това ще ви помогне да я оцените и правилно да реагирате на нея.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x