fbpx

Как да доживеем до сто години? Кои са факторите за изключителното дълголетие?

В света сега се наблюдава взривен ръст на хората, които са над 100 години, като се увеличава броя на тези, които са над 105 и даже над 110 и повече години. В какво е тайната на такъв дълъг живот и какво е общото между всички тези дълголетници?

Оптимистичните бедни дългожители в Коста Рика

Съществува мнение, че дълголетието е характерно за богатите или отшелниците, практикуващи различни форми на аскетизъм. Всичко това се опровергава от жителите на не особено богатата централноамериканска държава Коста Рика. Сред нейното население стремително нараства броя на дългожителите и сега тя заема по показателя за висока продължителност на живот трето място в света след Канада и Чили – 80,2 години, пишат изследователи от Националнита болница по гериатрия и герентология в столицата Сан Хосе.

През 2017 година в Коста Рика е имало 623 столентици. Повечето от тях са били от провинция Сан Хосе. Но особено се е откроявал полуостров Никоя, който е включен като една от сините зони на дълголетие, тоест зоните с аномално висока концентрация на дългожители.

На полуострова живеят 43 столетника, като една четвърт от тях са жени. Средната възраст на дългожителите там е 102 години. Всички те са под границата на бедност, като социалните помощи и пенсии не са по-високи от 135 долара. Само 58,8% от тях могат да пишат и да четат. Двама от тях са в дом за възрастни. Анкета е показала, че само 12 от тях се хранят нормално, а другите недояждат.

За повечето от тях Никоя е родно място. Там те са прекарали целия си живот, а значи са живеели при еднакви условия на околната среда, при почти еднакъв хранителен режим, работни занимания и като цяло условия за съществуване. Анкетата показала, че тридесет от тях са доволни от всичко в живота си и само при един са установени симптоми на депресия.

Какво обединява столетниците

Изследователи-геронтолози от САЩ са изучили кои социални, психологически и културни фактори са общи за дългожителите от различните страни. Сред чертите, които помагат да се прескочи стогодишната бариера, те акцентират на мъдростта, устойчивостта към ударите на съдбата и оптимизма.

Авторите на изследването, освен това, обръщат внимание, че много столетници живеят в региони, където е силна традиционната култура. Петте „сини зони“ за дълголетие са Лома Линда в щат Калифорния, САЩ, полуостров Никоя в Коста Рика, остров Сардиния в Италия, остров Икария в Гърция и остров Окинава в Япония. Наименованието „синя зона“ е получило популярност след като учени-демографи са обградили остров Сардиния със син молив в свое изследване, когато са разбрали, че там жителите достигат 100 години 10 пъти по-често, отколкото в САЩ.

Както може да се види, четири от петте зони са изолирани. Там са много силни семейните и общинните традиции, а хората като правило са физически активни, като в основата на хранителния им режим са морските и растителни продукти, а самият им начин на живот предполага бързо сваляне на стреса.

На Сардиния мъжете преди всичко се занимават със скотовъдство, което предполага изминаването на минимум осем-десет километра на ден по силно насечена местност. Затова въобще не е удивително защо този остров е лидер по броя на дългожители-мъже.

По-особен случай е района на град Лома Линда в Калифорния. В самия град има много последователи на Църквата на адвентистите от седмия ден, които водят доста строг начин на живот, съблюдават строг хранителен режим, склонни са към вегетарианство, занимават се с физически труд и спорт, в събота почиват.

При дългожителите се наблюдават доста общи навици. Те постоянно нещо правят в своите домове, разхождат се, четат, готвят, пишат своите спомени. Много от тях са религиозни и вярват „в неща извън границите на нашето познание“. Ярък пример в това отношение е 102-годишната Тао Парчон Линч, която се занимава с йога и вярва в реинкарнацията на всичко живо. Метаанализ на изследвания, проведени по целия свят показва, че много от столетниците са вярващи, молят се, медитират, занимават се с различни източни практики, обливат се със студена вода, занимават се с аюрведа и китайска народна медицина. Освен това се занимават с различни видове изкуства, играят на различни игри, работят като доброволци, например в местните библиотеки и са в добри отношения и помагат на своите съседи. Много от тях твърдят, че през целия си живот са се придържали към определени жизнени правила и са имали ясни цели. В Япония има и специална дума за този баланс в живота – „икигай“.

Бейби-бум и месецът на раждане

Взривното увеличение на броя на столетниците се наблюдава по целия свят. Това са установили учени от Университета в Монреал на примера на провинция Квебек. Ако през 30-те години на миналия век, съгласно преброяванията, броят на дългожителите е бил приблизително еднакъв, то след 70-години на миналия век е започнал ръст. През 2016 година столетниците там са наброявали 1757 човека, като преобладаващият брой са били жени. От началото на 21-век се наблюдава стремителен ръст не само на тези, които преминават през 100-годишната бариера, но и на тези, които са по-възрастни от 105 и даже 110 години. Авторите на изследването смятат, че това се дължи на по-голямото количество жители от тези поколения, активната миграция и това, че постепенно се повишава продължителността на живот.

Съгласно Националното бюро по статистика във Великобритания, през 2019 година в страната е имало повече от 600 хиляди човека по-възрастни от 90 и повече години. Жените са два пъти повече от мъжете, като там полът е един от най-важните фактори за дълголетие. Столетниците са били 11 300, което е с 11% повече от предната година. Лидер по дългожители е Уелс.

Без да пренебрегват другите фактори, взривният ръст на броя на столетниците британските специалисти обясняват с бейби бума след Първата световна война. През 1919 и 1920 година са се родили много повече деца, отколкото в предишните години.

Леонид и Наталия Гаврилови от Статистическия център NORC към Университета в Чикаго са установили в кой сезон най-често се раждат дългожители. Те са анализирали данни от 1574 доказани столетници в САЩ, които са се появили на бял свят между 1880 и 1895 година. Оказало се, че най-много от тях са родени в периода между септември и ноември, а спад се наблюдава в март, май и юли. Тук не става въпрос за астрология. Епидемиолозите разглеждат месеца на раждане като един от компонентите на околната среда, действащ по време на бременността и началните години, тоест количеството слънце, температурата на въздуха, въздействието на сезонните инфекции.

Вероятност да доживееш до сто години в зависимост от месеца на раждане Източник: Journal of Aging Research 2011

В друго свое изследване изследователите изброяват факторите за изключителното дълголетие. Сред тях, според учените, най-важен е наследствеността. Ако родителите са били дългожители, то и техните деца с голяма вероятност ще бъдат такива. Но те отбелязват също, че здравословният начин на живот и околната среда са също толкова важни, колкото генетиката. Иначе е трудно да се обясни защо много често и двамата семейни партньори доживяват заедно до дълбока старост. Друг фактор е възрастта, на която жената е родила детето. Колкото по-млада е майката, толкова е по-голям шанса детето да стане дългожител. За мъжете е важна работата, с която са се занимавали. Ако мъжът през 30-те или 40-те години на миналия век е бил фермер, то шансовете му за дългожител нарастват 1,67 пъти.

Трябва да се отбележи, че всички тези изследвания са на база сегашните столетници и техния начин на живот през изминалите години. Във връзка с промяната на начина на живот много други фактори ще повлияят в положителна или отрицателна посока на поколенията след тях, но сигурно много от основните фактори ще бъдат същите.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x