Дари
На фокусСамопознаниеЧовекът

Защо понякога ни е тежко да се погрижим за себе си и какво можем да направим с това

Всички ние разбираме важността да полагаме грижи за себе си. В сложните периоди, например като сегашния, свързан с несигурност и напрегнатост, трябва особено внимателно да следим по-често да почиваме, да не занемаряваме физическата си активност и да се занимаваме с любимите си неща. Но за съжаление, именно в такива моменти е по-тежко да се накараме да отделим време за личния си комфорт. След зимата това придобива особена важност и то най-вече в моментите, когато това въобще не ни се иска. В такива моменти може да ни помогне концепцията за поведенческата активация.

На психологическо ниво грижата за себе си намалява нивото на хормона на стреса кортизол. Например, изследвания са показали, че хората могат да се отпуснат и да се успокоят, разхождайки се или седейки поне 20 минути на свеж въздух. Разбира се, ние разбираме, че ще се чувстваме много по-добре ако си вземем вана или пообщуваме с приятен човек, но в периоди, когато всичко „около нас гори“, да се занимаваме с това понякога ни е доста сложно.

В период на стрес, вместо разходки и медитация, ние по-често избираме постоянно да преглеждаме или да слушаме негативните новини за това какво се случва около нас, или да потънем в работа. Изследвания показват, че даже ниското ниво на депресивни симптоми е свързано с това, че ние по-рядко се грижим за себе си. Именно затова в тъжни и тежки периоди на нас ни е по-сложно да си планираме време за почивка и разпускане. Даже осъзнавайки, че ни е нужна йога или любим сериал, ние предпочитаме да правим нещо друго. Как тогава да се погрижим за себе си? Работи ли в този случай популярната идея „преструвай се, докато не стане истина“ („fake it till you make it“) ?

Частта с „преструването“ може да ви се стори странна и неправилна, но подобна стратегия отлично илюстрира концепцията за поведенческата активация, използвана в когнитивно-поведенческата терапия. Нея често я използват при лечение на депресия  и тревожни разстройства. Например, ако вие се чувствате подтиснат и не искате да си вземете душ,  поведенческата активация предполага, че вие все пак ще отидете в банята и ще се окъпете, въпреки че не сте искали да го направите.

Разбира се, вие няма моментално да се почувствате по-добре, но много скоро ще започнете да забелязвате положителни промени.

Много е важно да се помни, че грижата за себе си изисиква дисциплина и то особено в стресови моменти. Писателката Джаяшри Раджагопалан определя шест типа грижа за себе си:

Физическа – хранене, хигиена на съня, спорт;

Емоционална – посещения при специалист (психотерапевт, психолог);

Социална – общуване с близки и приятни хора;

Духовна – рефлексия в самота, медитация;

Работна – поставянето на ясни граници между работата и личния живот, усещане за професионален растеж;

Психологическа – хоби, различни интереси;

Освен това, важен пункт в грижата за себе си е самосъстраданието. Мислейки за своя комфорт, това ни помага да избегнем емоционалното прегаряне и физическото изтощение, даже в периодите на стрес, когато емоциите ни карат да преглеждаме често новините и да не можем да заспим до два часа посред нощ. Затова е полезно постоянно да помним за психологическата активация и си струва още днес да си направим списък с нещата, които ще започнем да правим редовно от утрешния ден.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x