fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Как нефт по 20 долара за барел ще промени света?

Даже и след победата над коронавируса световните цени може би никога няма да се върнат на предишните нива, което говори за дългосрочни промени на нефтените пазари. Идва ли края на нефтената епоха?

На 20 април за пръв път стойността на нефта стана отрицателна, като падна до минус 37,63 долара. Разбира се това беше особен случай, отразяваш затварянето на майските фючърси на нефт от сорта West Texas Intermediate crude (WTI). Това се случи заради липсата на свободни обеми за съхраняване и трейдърите изпаднаха в паника, че няма да има къде да съхраняват закупеният нефт. По тази причина в този момент те бяха готови да заплатят на други трейдъри, само и само да се избавят от майските фючърси. Но така или иначе така стеклата се ситуация говори, че настъпват дългосрочни промени на нефтения пазар.

Преди време имаше също падане на цените на нефта, което се обясняваше с нарастването на добива на американски шистов нефт, забавяне растежа на развиващите се страни (включително Китай), постепенния преход към възобновяеми източници на енергия в повечето развити страни. От началото на март допълнителна причина за това стана и разразилата се ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, и като резултат от нея на пазарите се появиха още по-големи количества нефт.

Едновременно с това се разрази и пандемията от Covid-19, което замрази икономическата активност и в резултат на това всички нефтохранилища се оказаха запълнени, оттук и падането на цената на нефта. Понастоящем цената за барел нефт от сорта WTI варира около 20 долара, което е много по-ниско от диапазона 50 – 100 долара, в който бяха цените в последните няколко години. Това започва да се отразява катастрофално на много страни от глобалния Юг, чиито икономики зависят от износа на нефт.

Главният въпрос се състои в това, дали някога „ще се възстановят“ световните цени на нефтения пазар. Коронавирусът променя начина, по който функционира световната икономика. Веригите за доставка ще стават все по-къси, защото компаниите започват да осъзнават преимуществата, производството на продукция да е възможно най-близко до крайния потребител. Все повече хора преминават на отдалечен режим на работа и в бъдеще тази тенденция сигурно постепенно ще нараства. Сегашната криза, предизвикана от пандемията, може да се разглежда като „анонс“ за хаоса, който може да бъде предизвикан от промяната на климата, което служи за допълнителен аргумент в полза на прехода към възобновяеми източници на енергия.

Какво ще се случи ако светът никога повече не използва толкова нефт, колкото използваше до избухването на пандемията? Майкъл Либрайх от Bloomberg неотдавна направи следното изказване:

„Аз винаги съм казвал, че нефтеният ендшпил ще настъпи, не когато цената на нефта стигне 200 долара за барел, а когато се закрепи на ниво 20 долара за барел“.

И така, как това ще се отрази на световната икономика, ако действително нивата се закрепят на ниво 20 долара?

Нека първо да погледнем към Саудитска Арабия. При Мохамед бин Сюлейман, този автократичен наследствен принц, имаше много разговори за диверсификация на икономиката и за превръщането на страната в център на възобновяемата енергия, преди всичко на база слънчевата енергия, която да подготви Саудитска Арабия за постнефтеното бъдеще. Но реалността се размина с амбициите. Плановете за строителството на гигантски слънчеви електростанции в пустинята бяха отменени през октомври миналата година. Практически всичката енергия, която се използва в Саудитска Арабия, се произвежда от изкопаеми източници. Освен това широко рекламираната приватизация на саудитския нефтен гигант Aramco се провали през ноември.

Даже ако кралството успее успешно да премине към енергията на слънцето, цялата негова икономика се базира на изключително печелившата нефтена индустрия, тъй като разходите в Саудитска Арабия за добив на нефт са по-ниски от тези на преките и конкуренти. Ако тези печалби изчезнат, кралското семейство ще се лиши от основата на своята власт. Освен това ако изчезне печелившата саудитска нефтена индустрия ще се променят отношенията между Саудитска Арабия и САЩ, на които се държи цялата геополитика в Близкия Изток. С това ще се промени балансът в противоборството между Саудитска Арабия и Иран, като по този начин ще настъпи значителна неопределеност в целия регион, което е много възможно да доведе до нарастването на насилието там.

Второ, не трябва да се забравя,че има цяла кохорта от страни, на които им е нужно определено ниво на цената на нефта, за да могат да балансират бюджетите си и политическите им системи да съхранят своята стабилност. Да вземем например Нигерия, най-гъсто населената страна в Африка, където живеят повече от 200 милиона човека. Там бюджетът на правителството е балансиран при цена около 60 долара за барел. Или Русия, където бюджетът е устойчив при цена около 40 долара за барел. За такива страни продължителното задържане на цените на нива 20 долара за барел ще означава, че на правителствата хронически няма да им достигат средства и те няма да могат да отделят достатъчно фондове за обществени нужди.

Други две страни, Замбия и Еквадор, които също силно зависят от цените на суровините, вече се обърнаха с молба за реструктуриране на дълговете си. С времето, отчитайки кризата от пандемията, много други страни ще последват техния пример. Политическата нестабилност възникнала в Алжир и Бахрейн, две други страни, страдащи от падането на цените на нефта, може би е предвестник и показател как ще се развива ситуацията в останалите страни. В колко нефтени държави правителствата ще се сблъскат с подобни протести? Колко от тях ще бъдат свалени или ще се сблъскат със сериозни вътрешно- и външнополитически кризи? Ако ниската цена на нефта се запази за дълъг период от време , това може коренно да промени цялата геополитическата карта на света.

Трето, нека да разгледаме политиката на САЩ. Ниската цена на нефт негативно се отразява на много от жителите в тази свръхдържава, особено на тези, които поддържат Тръмп. Огромен брой американци работят в добива на шистов нефт в такива важни за Тръмп щати, като Мичиган, Арканзас и Охайо и те действително страдат от падането на нефтените цени. Президентът, който иска да защити икономическите постижения в предверието на президентските избори през ноември, е възможно да тръгне на сериозни жертви за да им помогне. Освен това, Тръмп от време на време прави някои резки изказвания по повод нефтените цени, които сигурно ще зачестят с приближаването на изборите за да укрепи своята политическа база.

В този момент е много трудно да си представим края на нефтената епоха. Новият етап в развитието на човечеството предполага абсолютно други начини за обезпечаването на света с енергия, нови видове транспорт, а също така нови начини за транспортиране и съхраняване на електрическата енергия. Затова сега единственият и главен въпрос е кога ще настъпи края. Коронавирусът и това как той ускори падането на цените на нефта е възможно да са доказателствата, които на нас ни трябваха. Много е вероятно, краят на нефтената епоха вече да приближава. Това ще промени всичко!

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x