fbpx
ОбществотоПрирода и общество

При загуба на работното си място хората предпочитат да бъдат заменени от роботи, а не от други хора

За много хора загубата на работата е истински удар. Но тежестта на психическите травми, нанесени от израза „вие сте уволнен” може да зависи от това кой ще заеме освободилото се работно място – човек или машина. Такъв извод правят в свое ново изследване учени от Мюнхенския технически университет под ръководството на Армин Грануло (Аrmin Granulo).

Като начало учените провели мащабно онлайн допитване (26 750 човека), в хода, на което искали да изяснят как действително се възприемат роботите като заплаха за заемане на работни места. Анкетираните трябвало да дават своите оценки от 1 до 4, където 1 било абсолютно несъгласен, 4 – напълно съгласен. Средната оценка се получила 3,01, тоест хората вече приемат мисълта, че е възможно да бъдат сменени на своите работни места от роботи. Тази оценка била получена от участници с много различна квалификация и живеещи в различни страни, така че данните могат да се смятат с висока степен на достоверност.

След това учените провели няколко изследвания с различни групи от участници.

В първото изследване взели участие 300 човека. Тях ги помолили да си представят, че в компанията, в която работят предстои уволнение на служител и той трябва да бъде заменен или от робот, или от друг човек. Въпросът бил формулиран по такъв начин, че пред анкетирани да стои избора с кого биха искали да бъде заменен уволнения колега. 62% от тях избрали друг човек.

Но когато ги помолили да си представят , че в тази ситуация, тоест да бъдат уволнени, са се оказали те, само 37% са предпочели да бъдат заменени от друг човек, а не от робот.

В друго изследване взели участие 251 човека. Тях ги помолили да оценят степента на негативни си реакции ( такива като мъка, гняв или разочарование) в същите ситуации. Анкетираните си признали, че когато става въпрос за замяна на други хора с роботи, те изпитват по-силни отрицателни емоции, отколкото в случаите, когато ставало въпрос за тяхното собствено уволнение и замяната с машини.

Учените предполагат, че такива отговори са свързани с възприемането на роботите от хората. Ако човек го лишават от работното място и го дават на друг човек, това нанася удар по самооценката на уволнения служител и той започва да се съмнява в собствената си компетентност. Докато в другия случай, роботите, лишени от личностни качества, предизвикват по-малко емоционални реакции, тъй като в този случай не става въпрос за, така нареченото, социално сравнение.

Тези предположения се потвърждават от резултатите в друга анкета, където хората отговаряли на въпрос , каква замяна (с човек или машина) в по-голяма степен ще ги накара да се усъмнят в собствената си професионална пригодност.

Учените провели още една анкета, в която взели участие 296 човека, работещи в предприятия от обработващата промишленост. На анкетираните им задали въпрос очакват ли те да бъдат сменени от роботи. Една трета от участниците изказали мнение, че в близкото бъдеще могат да бъдат заменени от машини. И повечето от анкетираните изказали мнение, че биха предпочели да бъдат сменени от роботи, а не от хора.

Казано честно, тази една трета не е далеч от истината. В близкото бъдеще ( от няколко години до няколко десетилетия ) милиони хора могат да се лишат от досегашните си работни места. На много други ще им се наложи да се пренастройват във връзка с автоматизацията на процесите, ще им се наложи да работят и да си сътрудничат с машини.

Вторият вариант, разбира се, е за предпочитане, тъй като не става въпрос за загубата на работно място. Напротив, съвременните технологии могат да облекчат работата на хората в много сфери, смятат изследователите. Например, преди няколко десетилетия касиерите в банките трябваше да работят с голямо количество пари в брой, докато сега за това се грижат банкоматите. Но така или иначе в банките работят хора и днес.

Но на нискоквалифицираните работници ( например служители в складове, куриери и шофьори) сигурно ще им провърви по-малко. В някои сфери дори става въпрос за пълна роботизация, смятат авторите на изследването.

Те са уверени, че държавата и компаниите трябва да отчитат психологическите последствия на масовата замяна с роботи и своевременно да разработят програми за подкрепа, не само материална, но и психологическа, за хората, които ще губят работните си места.

Подробно с работата на немските учени може да се запознаете от статията им публикувана в списание Nature Numan Behevior.

Наскоро ви запознахме с друг аспект на взаимоотношенията на хора и роботи. В изследване, проведено от американски и израелски психолози и инженери при симулирано състезание за пари, хората се деморализират. При това, колкото повече роботът печели, толкова по-малко човек прави усилия да го настигне и толкова по-голямо разочарование изпитва. Също така хората започвали да оценяват компетентността им по-високо, а своята по-ниско.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x