fbpx
НаукаНаука и технологии

Японският космически апарат Хаябуса -2 ще осъществи второ кацане на астероидa Рюгу

Планира се на 11 юли японският космически апарат Хаябуса -2 (Hayabusa -2) да осъществи второ вземане на проби от грунта на въглеродния астероид Рюгу, като подготовката за операцията е започнала още през месец април. Първите проби са взети на 22 февруари 2019 година.

Японската междупланетна станция Хаябуса -2 (Hayabusa -2) e изстреляна на 3 декември 2014 година. Нейната задача се състои в изучаването на астероида от въглероден тип Рюгу (1999 JU3). Станцията достигна до целта си на 27 юни 2018 година и от този момент изучава астероида.

Рюгу е малък въглероден астероид с диаметър около 900 метра. Неговата гравитация е твърде слаба , за да задържа космически апарат на орбита. По тази причина Хаябуса -2 не се върти около Рюгу, а лети успоредно с него на безопасно разстояние от 20 километра, като периодически се спуска към астероида за изпълнение на различни операции.

Основната задача на мисията на Хаябуса -2 е да достави проби на Земята от повърхността на астероида.Първите образци от почвата на астероида бяха взети на 22 февруари 2019 година.

Кацането на Хаябуса -2 на повърхността астероида Рюгу за вземане на първите проби

За да вземе образец от почвата , устройство, което има формата на цилиндър с дължина около 1 метър, трябва да достигне до повърхността на астероида. Космическият апарат ще изстреля към Рюгу танталов снаряд със скорост 300 м/с  . Веднага след това приемащата глава на грунтосъбиращото устройство  ще улови вдигналите се дребни камъни и прах и ще ги насочи в секцията за съхраняване на пробите. Тази секция се състои от три отсека, съхраняващи различни проби. Единият от тях е с обем от 24 кубически сантиметра, а останалите два – по 12 куб.см.

Космическият апарат не е оборудван с апаратура, която веднага да измери количеството на уловените почвени образци. Но, анализирайки косвени данни, специалистите смятат, че първият път системата е отработила в пълно съответствие с програмата. Вземането на вторите проби трябва да се състои на 11 юли.

Подготовката за операцията е започнала още в началото на април, когато Хаябуса-2  е изстреляла към Рюгу малък снаряд. В резултат на това на повърхността на астероида се е образувал малък кратер, който е отворил породите под повърхността , включително възможно и органични молекули. Тези породи са били защитени от въздействието на космическата радиация и големите температурни разлики. Затова учените се надяват, че те са се съхранили в почти непроменен вид  от времето на образуването на астероида и Слънчевата система. Възрастта на Рюгу учените оценяват на 4,6 милиарда години. Ако мисията завърши успешно, Хаябуса -2 ще стане първия космически апарат, доставил на Земята образци от породите под повърхността на астероида.

По време на подготовката за второто вземане на проби, на 30 май до изкуствения кратер е изстреляна мишена за улесняване на кацането . В периода 11-13 юни космическият апарат е изпълнил пробно сближаване, което е признато за успешно. По време на сближаването е заснета повърхността на астероида. В левия горен ъгъл на показаното по-долу изображение се вижда мишената за кацане. Изкуственият кратер се намира в дясната долна част на снимката.
Заради слабата гравитация на астероида, изхвърленото от изкуствения кратер вещество се е разпространило на голяма площ. Точката, от която ще се взема проба се намира на 20 метра от кратера.

повърхност на астероид
Снимка на участък от повърхостта на астероида Рюгу. където се планира вземането на вторите образци
Источник: JAXA

Операциите по вземането на втория образец на почва са започнали вчера, 9 юли, а контактът с астероида е планиран за 11 юли и той трябва да се осъществи около 11 ч. токийско време ( 5 ч. източно-европейско време). Ако на някой от етапите на операцията възникнат непредвидени проблеми, апаратът ще се върне на разстояние 20 километра от астероида и следващият опит за вземане на проби ще се състои между 22 и 26 юли.

В близките месеци Хаябуса-2 ще изстреля към Рюгу последната сонда и в края на годината космическият апарат ще напусне астероида. Пътят до Земята ще отнеме около година. През ноември или декември следващата година Хаябуса -2 ще завърши своята мисия, като изхвърли на Земята капсулата с взетите проби. Планира се капсулата да падне в Австралия. В изучаването на пробите ще вземат участие лаборатории в САЩ и Япония.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x