fbpx
Наука и технологииТехнологии

Дронове ще плашат птиците над лозови масиви без да им причиняват вреда

Дроновете могат да бъдат използвани в доста различни насоки в селското стопанство, но една от най-необичайните е предложена от специалисти от Австралия. Те смятат, че коптерите могат да се използват за окончателно решение на един от най-наболелите проблеми – унищожаването на посевите и реколтата от птици. При това не им се нанася никаква физическа вреда.

В изследване, водено от Зихао Ван от Сиднейския университет, дроновете се използват в качеството на hi-tech чучела в лозови масиви. Всяка година, примерно в едно и също време , на тях прилитат ята от какаду и врани, за похапване на грозде. Проблемът е придобил такъв значителен мащаб, че някои от собствениците на лозови насаждения съобщават за загуби до 83% от реколтата само от птиците, като при това стандартните методи за борба с тях не работят.

Досегашните методи не са ефективни

Например, мрежите, които защитават реколтата от птици, е много сложно да бъдат разположени на големи площи. Химическите репеленти могат да въздействат негативно на околната среда и на крайния продукт – стафиди или вино. Силните шумове и плашилата имат ефект за кратък период, защото птиците се адаптират. Такива методи, като отровена храна за птици или отстрелването им, дават също краткосрочен ефект и от морална гледна точка са доста укорими.

Как технологиите могат да помогнат

И тук на помощ идват технологиите. Опирайки се на резултатите от изучаването на реакциите на птиците на непознати хищници, изследователите се възползвали от обикновен хексакоптер, използван най- често за аерофотоснимки . На дрона учените инсталирали чучело на врана и говорител. Последният възпроизвеждал силни звуци на тревога, които издават враните в случай на опасност. Изследователите предположили, че всяка птица, сблъсквайки се с такъв дрон, ще реши, че враната е хваната от неизвестен хищник и ще се изплашат.

Това действително подействало. Ятата птици, пристигнали на масивите, завинаги напуснали тези полета, отправяйки се на по-безопасни места без такива странни хищници. « Знанията за психологията на птиците, използвани в проекта за разработване на безпилотни плашила , отварят нови възможности за разработване на нетрадиционни методи за борба с птиците» – смятат изследователите.

Остава одобрение от регулатора

Освен това, по време на изследването се проверявало въздействието на дрона-плашило и на други видове птици, следейки за тяхната реакция за по-дълъг период. Тестовите изпитания се провели над какаду, врани и скорци. Резултатите се оказали обнадеждаващи, като при това на птиците не им се нанасяла никаква вреда. Ако методът бъде одобрен от регулаторните органи, то в бъдеще дроновете могат да работят над полетата и градините автономно, без участие на човека. В резултат на това, фермерите ще получат достъпен, ефективен и най-важното хуманен инструмент в борбата за по-голяма реколта.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x