Дари
ОбществотоПрирода и общество

Изкуственият интелект може да доведе до тоталитаризъм и трябва да намерим начин да се противоставим на това

По думите на Саймън Макарти-Джонс, доцент по клинична психология и невропсихология в Тринити колеж в Дъблин, в близко бъдеще изкуственият интелект (ИИ) ще получи възможността да познава човечеството по-добре, отколкото то само себе си може да изучи. По този начин властите могат да се изкушат да заявят, че знаят какво всъщност искат хората и какво действително действително ще ги направи щастливи, а това ще доведе до тоталитаризъм. Именно за това срочно трябва да се намери правната рамка за епохата на ИИ на принципа „нищо за нас без нас“, за да можем единствено ние да държим ключа към собствената си душа.

Изкуственият интелект е термин, който показва всъщност, че машините могат да се обучават. По този начин, изучавайки хората, концепция за ИИ ще влезе в разрез с всички идеологии в западното общество и се явява мечта на тоталитаризма, предупреждава ученът. Правителствата, въоръжени с изкуствен интелект, ще могат напълно да контролират своето население и да използват алгоритми за прогнозиране и в крайна сметка да съобщават на хората, какво те искат.

Алгоритмите на машинното обучение вече се използват от големите технологични компании, които след това могат да продават събраните от тях данни на трети лица. Когато правителствата напълно преминат към такива технологии, това ще означава край на западните идеологии.

„Индивидуалистичните западни общества са изградени на идеята, че никой не знае нашите мисли, желания или радости по-добре, отколкото самите ние. И затова ние държим себе си отговорни за своя живот, а не правителството,. Ние сме склонни да се съгласяваме с твърденията на класическия немски философа Емануил Кант за това, че никой няма правото да ни налага своята представа за хубав живот“.

„Изкуственият интелект всичко ще промени. Той ще ни познава по-добре, отколкото ние самите себе си познаваме. Правителствата, въоръжени с ИИ, могат да заявят, че знаят какво всъщност искат хората и какво действително действително ще ги направи щастливи. В най-добрия случай това ще се използва за оправдаване на патернализма (политика, наподобяваща йерархичната структура в рода и семейството, произтичаща от бащата), в най-лошия – тоталитаризма“. – казва Макарти-Джонс.

През 2019 г., известният инвеститор и милиардер Питър Тил изказа мнението, че ИИ е „буквално комунист“. Той посочи, че ИИ позволява на една централизирана власт да наблюдава гражданите си и да знае повече за тях, отколкото те знаят сами за себе си. Той посочва примера с Китай, където много усилено се разработват технологиите, свързани с ИИ.

„Всеки ад започва с обещанията за рая. Тоталитаризмът под ръководството на ИИ няма да бъде изключение. Свободата ще се изразява в подчинение на държавата. Ще се смята, че само „ирационалните“, „злобните“ или „подривни“ хора желаят да си избират собствен път“ – казва Макарти-Джонс.

Много учени и предприемачи, включително и Илон Мъск, предупреждават, че ако се изпусне контрола над изкуствения интелект, той може да изпревари човешкото развитие за много кратък период . Макарти-Джонс, смята, че най-добрия начин да се защитим от тоталитарното бъдеще, управлявано от изкуствен интелект, е да не разказваме открито за своя личен живот, особено в социалните мрежи.

По този начин, твърди ученът, алгоритмите на машинното обучение няма да могат да предсказват и следователно да ни казват, какво ние искаме.

„Днес ИИ може да предсказва какви филми ще ни харесат, какви новини ние ще пожелаем да прочетем и с кого ще поискаме да станем приятели във Facebook. Той може да предскаже ще останат ли двойките заедно и даже да наведе човек на мисълта за самоубийство“.

По нашите лайкове във Facebook изкуственият интелект може да предскаже нашите религиозни и политически възгледи, личността ни , интелекта ни, употребяваме ли наркотици и чувстваме ли се щастливи. А точността на прогнозите само ще се подобрява. Както предположи израелския философ и писател Ювал Ноа Харири, в не така отдалеченото бъдеще, изкуственият интелект ще може да ни каже, кои сме ние, преди ние самите да сме разбрали това.

Такова развитие може да има сеизмични политически последици. Ако правителствата могат да ни опознават по-добре, отколкото ние сами себе си можем, това ще бъде новото оправдание за намеса в живота ни. Те ще ни тиранизират в името на нашето добро.

Това не означава, че ние трябва тотално да отричаме изкуствения интелект. Самоопознаването с помощта на ИИ може да ни помогне много за да разберем кое ще ни направи щастливи, здрави и богати. Може да ни помогне да направим най-правилния кариерен избор.

Проблемът не се състои в това, че ИИ подобрява нашето самоопознаване. Проблемът е в несъответствието колко властта знае за нас. Знанието за нас в нечии ръце е власт над нас. Но знанието за нас в собствените ни ръце е сила за нас.

Именно за това всеки, които обработва нашите данни за да създаде знания за нас, трябва да бъде юридически задължен да ни върне тези знания. Срочно трябва да се намери правната рамка на принципа „нищо за нас без нас“ за епохата на ИИ, за да можем единствено ние да държим ключа към собствената си душа.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x