fbpx

Как да разберем, че общуваме с чат-бот?

Онлайн отношенията често се развиват с доста бързи темпове. Много по-лесно е да задаваш интимни въпроси онлайн. Вие мoжете да се скриете зад завесата на компютърния монитор или да си излезете от акаунта. Но така или иначе понякога не можете да проверите кой стои от другата страна на екрана. И след като споделите някои от интимните си тайни с таен непознат/непозната, е много тъжно да разберете, че това е бил бот.

Такива машини не служат за нищо друго, освен да събират информация за вас. Впоследствие, данните могат да бъдат използвани даже за криминални деяния.

По какво можем да разпознаем ботовете?

Чат-ботовете е доста лесно да бъдат открити, ако знаете какво да търсите в онлайн-разговорите. Най-ефективните чат-ботове са тези, които се управляват от истински хора. Но зад повечето машини не стои човек и те се държат „изкуствено”. Даже ако съпреживяват с вас, вие ще чувствате тяхната неестественост.

Бързи отговори

Чат-ботовете мислят бързо. За да се регистрира това, което сте казали и да ви се върне отговор са нужни части от секундата.

Повторения

Какво? Ти повтаряш това, което аз казах? Чат-ботовете често повтарят това, което вие им казвате.Те са програмирани по такъв начин, че да имитират „мислене”. Вместо да направят естествена пауза, те ще повтарят това, което сте казали.

Завършени изречения

В общуването онлайн ние почти никога не използваме завършени изречения. Ние допускаме и грешки. Използваме фрази, кратки изречения, емотикони, за да изразим това, което искаме. Чат-ботът е програмиран да общува на „делови” език.

Странен синтаксис

За да са възпроизведе човешка реч, ботовете се опитват да допускат граматически и правописни грешки. Но те повтарят едни и същи печатни грешки по време на целия разговор. Ако вие често виждате между думите, например, два празни интервала между думите, това е един от признаците, че общувате с бот.

Интимни въпроси

За да разберат максимално за вас и как най-добре да ви отговарят, ботовете ще ви задават много въпроси. Тези въпроси могат много бързо да станат интимни. Ако на вас ви се струва, че вас ви подтикват да споделите лични подробности, които вие не сте мислили да разказвате в интернет, то това е добър показател да прекратите тази връзка. Онлайн-отношенията не трябва да изискват пълна откровеност и внимание.

Обмяна на линкове

Чат-ботовете много често изпращат линкове, свързани с темата на разговор. Хората правят това рядко. В обикновените отношения между хората, като правило отсрещната страна няма време да се изпълнява няколко задачи едновременно и да търси информация в Google, общувайки с вас.

Какви въпроси можем да зададем на чат-ботовете, за да го разкрием?

Задайте на бота интимни въпроси

Ако вашия събеседник ви е затрупал с лични въпроси, направете абсолютно същото. Ще получите доста странни и изкуствени отговори, ако с вас общува машина.

Използвайте чувството си за хумор

На чат-бота му е сложно да възпроизвежда хумор на различни нива. Използвайте сарказъм. Роботът ще се издаде много бързо.

Обсъждайте новини и текущи събития с всичките им подробности

Чат-ботовете често са принудени да използват информация, която те нямат. Ако вие започнете да обсъждате с тях горещи новини и текущи събития много лесно ще ги объркате.

Пробвайте да отговаряте с една дума

Когато вие казвате „ям”, „защо”, „как” без да добавяте детайли, чат-ботовете нямат контекст за да могат да отговорят. Задавайки на машината такива въпроси, вие много бързо ще я разкриете.

Ако ние позволим на ботовете да влизат в нашия емоционален живот, ние потенциално можем да станем жертви на киберпрестъпления, когато крадат нашата лична информация.
За щастие, да се защитим от такива престъпления е лесно. Ако в разговора вашият събеседник иска да споделите някакви подробности от личния ви живот, вие винаги можете да излезете от мрежата.

Източник

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x