fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Пълен курс на лъчева терапия на рак може да се проведе за секунда

Учени са разработили нов метод за свръхбърза лъчева терапия на рак с помощта на протони и са го изпробвали върху опитни животни. Както показали експериментите, еднократното облъчване с голяма доза радиация има същия лечебен ефект, както и традиционните методи, използвани в момента. При това той ще е по-безопасен за пациентите. Резултатите са публикувани в изданието International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics.

Лъчевата терапия се състои в това, че медиците убиват ракови клетки чрез радиация, стараейки се минимално да навредят на здравите тъкани. За това се използва силно електромагнитно рентгеново или гама-излъчване или потоци от елементарни частици: електрони, неутрони или протони.

В последните години учените активно изпробват метод, известен като флаш-терапия. При нея пациентът еднократно се облъчва с голяма доза радиация, вместо да се разтяга лечението няколко седмици, както е сега. По данни от някои изследвания, този подход е по-малко вреден за пациента, отколкото традиционната терапия.

Методът е все още в експериментална фаза и изследователите правят първи крачки в него. В частност, някои научни екипи са изпробвали лечение чрез използването на електрони. Но те не проникват дълбоко в организма и затова не могат да унищожат раковите образувания във вътрешните органи.

Други изследователи са използвали електромагнитно излъчване, но съществуващото оборудване не позволява пациента бързо да получи доза, необходима при флаш-терапията.

Има резултати и за протонна флаш-терапия, но тази област е все още слабо изследвана. В частност, в предни изследвания са се използвали специално разработени апарати. В същото време е важно да се разбере дали може да се използва този метод с традиционното оборудване за лъчева терапия.

Именно това и била насоката, в което е проведено новото изследване.

„Това е първият случай, когато някой публикува резултати, демонстриращи възможността за генериране на необходимите флаш-дози на протони, а не на електрони, с ускорител, използван понастоящем за клинично лечение“ – отбелязва един от участниците в изследването Джеймс Метц (James Metz) от Пенсилванския университет.

Авторите са успели с традиционен ускорител да постигнат излъчване с доза от 78 ± 9 грей в секунда. Това е достатъчно, човек да получи за по-малко от секунда цялата доза, която би трябвало да бъде при пълен курс на лечение. За сравнение при традиционната лъчева терапия се използва излъчване с доза по-малка от 1 грей в секунда.

Учените са облъчвали коремната област на опитни мишки болни от рак на панкреаса. Част от животните са били подложени на флаш-терапия, а останалите на традиционно лечение. При това сумарната доза при всички била една и съща.

Експериментите показали, че двата метода еднакво добре ликвидират туморите. Но флаш-терапията се оказала доста по-щадяща за клетките на червата, които по принцип активно се делят и затова радиацинното повреждане на ДНК-то им е особено опасно.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x