fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

Открийте своето племе… или пък може би нещо доста по-важно

Три отговора на въпроса защо сме загрижени за мнението на другите и как можем да си решим този проблем, ако той силно ни влияе.

Всеки от нас през голяма част от живота си има странна цел – да спре да обръща внимание на мнението на другите. Всеки иска да бъде неуязвим от чуждото мнение, също като Супермен, отклоняващ куршумите. Разликата е само в това, че от нас вместо куршуми искаме да отскачат чуждите мисли и мнения, особено когато носят негативен оттенък.

Мечтаем за идеално психологическо състояние, в което съмнението в себе си изчезва и светът лежи в краката ни. Но след това реалността настъпва и става ясно, че нещата не са толкова еднозначни.

Ако се замислим, ще открием три отговора за този проблем – кратък, дълъг и неочакван.

Кратък отговор: смирете се с факта, че сте човек.

Краткият отговор на въпроса защо ни е грижа какво мислят другите е елементарен: защото не сме психопати.

Загрижеността за мнението на другите ни прави емпатични, състрадателни и способни на приятелство. Освен това мненията и възприятията на другите хора често водят до радост, съпричастност, състрадание и дълбоки връзки.

Така че, когато се питаме как да игнорираме мнението на другите, това, което наистина искаме да знаем, е как да управляваме по-добре мислите и чувствата си.

Дълъг отговор: Общителността е резултат от еволюцията

В дългият отговор можем да открием защо сме толкова загрижени за този проблем. Интелигентността и общителността са се развивали като суперсили за оцеляването ни в животинското царство. Хората са били слаби, бавни и като цяло не особено добре справящи се с повечето физически задачи в сравнение с другите животни. Отличителната черта на човешкия род винаги е била неговата интелигентност и способност да създава сложни социални структури.

През по-голямата част от човешката история сме живели в племена, където за своето оцеляване всеки е бил зависим от другите. В тези племена социалната грешка е можела да бъде смъртоносно опасна. Нашият мозък в процеса на еволюцията е започнал да асоциира социалното отхвърляне със смъртта и заради това ние го приемаме толкова болезнено. Така че да се научиш да се справяш с чувствата си за социална зависимост е част от човешкото съществуване.

Предимства на модерността: можете да изберете своето племе

Един от най-добрите аспекти на съвременния живот е възможността да избирате своето племе. Тъй като вече не сме ограничени до малки групи, можем да намерим нови хора, с които ни е приятно да общуваме, ако в друг социален кръг бъдем отхвърлени или подложени на остракизъм. Ние винаги жадуваме за социално одобрение, но вече имаме по-голям избор на кого искаме и си струва да направим впечатление.

Проблемът на много хора е, че се обграждат с дребнави, и във всеки един аспект неприятни хора. А след това жадуват за позитивно потвърждение от тяхна страна.

Така че вместо да пренебрегвате мнението на другите, съсредоточете се върху откриването на хора, с които ще ви е доста по-приятно: тези, които ще ви уважават и ще ви се възхищават, и тези, от които можете да научите нещо по-добро.

Неочакван отговор: Открийте нещо по-важно

И тук стигаме до неочаквания отговор. Ако ви пука твърде много за това какво мислят другите за вас, това може да е свързано с това, че нямате нещо по-важно за вършене.

Когато в живота се появи нещо истински ценно и важно, за което сте готови да ви се подиграват, тогава ще спрете да се тревожите за мнението на другите. Колкото и да е странно, това е моментът, когато хората ще започнат да ви уважават.

Представете си дете, викащо за помощ в морето. Ако вие сте единственият, който може да спаси детето, едва ли би имало значение какво си мислят другите за вас. Бихте се хвърлили в морето, без да се замисляте. Това е силно преувеличен пример, но принципът е приложим и в ежедневието.

Така че можете да се запитате:

Кое е толкова важно в живота ми, за което не се страхувам да ми се подиграват?

Ако не можете да си отговорите на този въпрос, тогава може би това е проблемът, който трябва да бъде разрешен.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x