fbpx
СамопознаниеЧовекът

Kак емоционалният интелект ни помага да се справим с работохолизма?

Въпреки че „работохолизмът“ е достатъчно широко понятие, според проведени изследвания може да се смята, че 30% от работещите, са работохолици. Въпреки многото отрицателни последствия тази концепция рядко предизвиква негативна оценка и даже по-скоро – възхищение и вдъхновение. Та нали човек работи много и упорито! Именно такова отношение към работата може да предизвика, даже и при най-силните физически и ментално служители, бързо прегаряне (burnout), водещо до сериозни здравословни проблеми. Но в борбата с работохолизма ние имаме един неподозиран съюзник – емоционалният ни интелект.

Емоционалният интелект повишава нашето самосъзнание

Много психолози, работещи с „прегорели“ работохолици отбелязват, че тези хора често страдат от лоша връзка със своите емоции, например блокират личните си преживявания, като напълно се отдават на работните си задачи. Да се забележи този навик е първата крачка да се започне с промяната на собственото поведение. Емоционалният интелект позволява да се определи кое движи нашите потребности. На кого се опитваме да направим впечатление? Какво се опитваме да докажем? Какво се стремим да елиминираме или подтиснем, отдавайки толкова време и енергия на работата си? Отговорите на тези въпроси са важните първи крачки в процеса на промяна на нашите модели на поведение.

Емоционалният интелект ни учи да молим за помощ

Ако чувствате, че работите прекалено много, вие трябва намерите някого, с който можете да споделите своите притеснения. Този човек трябва да е онзи, който ще ви подкрепи и в най-сложните моменти. По-добре това да не е член на семейството, а страничен човек, за да може да получите максимално обективна информация. Намерете хора, които са успешни в своята работа, като същевременно имат балансирано отношение към нея. Друг добър вариант е да се обърнете към психолог.

Емоционалният интелект ни позволява да търсим нови варианти за подкрепа

Всички ние знаем за групите в помощ на алкохолиците. Те помагат на хората, участващи в тях, ясно да държат в главата си основната цел (да бъдат трезвени) и да не се провалят. Примерно с такава идея може да се организират групи от работохолици. Прекалено многото работа отрицателно се отразява на качеството на живот на човек. Получавайки подкрепа от подобни на вас хора, вие ще можете успешно да управлявате своето отношение към работата и по-добре да забелязвате своите малки победи.

Емоционалният интелект помага да се запази страстта към това, което правим (и не само )

Спомнете си живота до започването на настоящата си работа. Имахте ли интереси и увлечения, които са минали на втори план заради работохолизма? Осъзнатостта, която идва с развитието на емоционалния интелект ни позволява да намерим сили да отделяме повече време за нещо друго, освен работата. Може във вас да възникне чувство за вина, че не отделяте достатъчно време за важните задачи. Но вие се концентрирайте на плюсовете от това, че постъпвате по този начин. Постепенно увеличавайте времето, което отделяте за своето хоби.

Емоционалният интелект позволява да се цени времето без работа

Ако вие имате неизползвана отпуска, задължително я използвайте. Убедете се, че има време, в което вие въобще не работите (изключете всички форми на комуникация с работното място). Това може да се окаже трудно, но се концентрирайте върху това напълно да се отдадете на настоящето. Презареждането не само ще подобри вашето психическо, физическо и емоционално здраве, но ще ви позволи да станете по-ефективен/а, когато се върнете на работа.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x