fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

20 признака да проверите своята емоционална зрялост

През 2008 година известният философ и писател Алън Де Ботън основава компанията The School of Life. Нейната мисия е да разказва на хората, това, което обикновено не се учи в училище: как да анализираме емоциите си, как да общуваме с приятелите си и близките, към какво да се стремим и как да преодоляваме жизнените трудности. The School of Life поддържа блогове на различни платформи, но може би най-известният канал е на YouTube, за който са се абонирали над 5 милиона човека. В един от видео материалите там се разказва за признаците за емоционална зрялост и ние решихме, че си струва да ги публикуваме в текстова форма. Може би на някой ще сме полезни?

И така, вие сте емоционално зрял, ако …

1. Вие разбирате , че неприемливите постъпки на другите хора много често са предизвикани от техните страхове или тревоги, а не от лош характер и глупост. Да мислите, че целият свят се състои от мерзавци и глупаци, е единствено признак за високото самомнение на незрял човек. Светът е много по-интересен, ако не го виждате в бяло и черно.

2. Вие сте наясно, че хората не умеят да четат мисли и единственият начин да предадете своите идеи, желания и чувства е да се изкажете. Ако вие не можете да обясните идеята си ясно и спокойно, то за това не трябва да вините човекът отсреща, че той нищо не прави.

3. Вие забелязвате, че правите грешки и сте се научили да ги признавате.

4. Вие сте се научили да съхранявате своята самоувереност , не защото смятате себе си за по-добър от другите, а защото разбирате, че всички останали не са по-умни, по-смели и по-уверени от вас. Ние всички се спъваме, падаме, ставаме и продължаваме да се движим напред. И това е нормално.

5. Вие сте простили на родителите си, осъзнавайки, че те са ви дарили живот без зъл умисъл. Те самите мъчително са търсели опорната точка в този свят и са се борили със своите демони. Вместо да им се обиждате, че са направили нещо не както на вас би ви се искало, вие изпитвате състрадание и любов към тях.

6. Вие осъзнавате, че на хората силно им влияят такива „дребни“ неща в живота, като стрес, качеството на сън, нивото на съдържание на алкохол или захар в кръвта. Вие сте се научили да не говорите на сериозни теми с близките си хора, ако сте изморен, пиян, гладен, разтревожен или закъснявате за някъде.

7. Вие не губите твърде много време да преживявате нанесените ви обиди. Животът е прекалено кратък за това. Ако на вас не ви харесва нечия постъпка, просто директно молите човека да не прави повече така и му прощавате. А ако той продължи, просто го забравяте.

8. Вие разбирате, че съвършенството е непостижимо и в живота, и в работата. Вие сте се научили да цените това, което психоаналитикът Доналд Виникот нарича „приемливо“. Да, в живота сте имали не малко разочарования, но общо взето всичко е на „приемливо“ ниво. Например, вие смятате, че не сте идеалния родител, а „достатъчно добър“ баща или „достатъчно добра“ майка.

9. Вие сте се научили да се придържате към здравословен песимизъм, тоест от нищо да не очаквате твърде много. Благодарение на това вие сте станали по-спокоен, търпелив и търпим. Това ви прави по-малко непоносим.

10. Вие виждате, че във всеки човек слабите страни са уравновесени от силните му такива. Да, той е голям педант, но същевременно е отговорен и надежден, като скала в бурно море. Идеални хора няма. Всяко достойнство си има обратната страна.

11. Вие не се влюбвате толкова лесно, както преди. Всеки човек, колкото и да е обаятелен и безупречен отстрани, може да се окаже съвсем не такъв при близко запознанство. Вие оставате близки с хора, в които сте харесали определени черти и качества.

12. Вие разбирате, че с вас в определени моменти не е толкова просто да се живее или да се контактува. Вие веднага предупреждавате новите си приятели и познати, в какви моменти с вас е сложно да се общува. За тяхно благо!

13. Вие сте се научили да прощавате на себе си за това, че сте се държали глупаво и неправилно. Да продължавате да се наказвате за грешки от миналото е контрапродуктивно. Вие трябва да обичате себе си, независимо от всичко.

14. Вие разбирате, че да пораснете, означава да приемете в себе си и детето. Вие вече не се стараете да бъдете възрастен на всяка цена. Когато във вас се събужда нещо детско, вие великодушно си мислите: Нека!

15. Вие сте престанали да асоциирате своето щастие с велики цели и достижения. Вместо това сте започнали по-често да празнувате малките победи и достижения. Красивите цветя, великолепният залез, преминалият без излишни грижи ден …

16. Вие на смятате мнението на околните за вас за толкова важно. Най-главното, вие сам/а себе си и няколко ваши близки хора да ви приемат такъв, какъвто сте. Любовта е по-важна от суетата.

17. Вие сте станали по-търпим към критиката. Сега вече не ви се струва, че всеки, който ви критикува, иска да ви унизи или просто греши. Вместо това във вас се появява мисълта: може би си струва да взема под внимание забележките му?

18. Вие сте започнали да разбирате, колко силно понякога потъвате в собствените си проблеми и преживявания. Вие се стараете по-често да си прочиствате главата, опитвайки се да погледнете на всичко отстрани.

19. Вие разбирате, колко силно на вашето поведение влияе вашето минало и се учите да компенсирате това влияние. Вие сте разбрали, че вашите травми са довели до това, че някои ваши реакции са прекалено крайни и вече не се доверявате на своя пръв импулс в „тригерните“ въпроси. Вие разбирате, че понякога е по-добре да изчакате, вместо да се поддадете на емоционалния порив.

20. Вие не се опитвате да говорите с приятелите си само за хубави неща. За хората е важно да знаят за вашите проблеми и слабости. Благодарение на това те се чувстват по-малко самотни. Истинското приятелство е да бъдете уязвими заедно.

4 6 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x