Дари
НаукаНаука и технологии

10 от най-странните научни открития през 2020 година – Част 1

Като цяло 2020 година беше доста странна и не особено приятна. В науката също не липсваха странни и в същото време удивителни научни открития и новини. Ето едни от най-странните от тях, с част от които сме ви запознавали през заминаващата си година.

Човекът, който не виждаше цифри

През 2020 година невробиолозите от Университета Джон Хопкинс откриха и описаха удивителна аномалия. Пациент под псевдонима RFC, страдащ от рядко невродегенеративно заболяване, е загубил способността си да разпознава цифрите от 2 до 9. Вместо тях той виждал хаотичен набор от линии, приличащ на картина на художник-абстракционист. При това RFC отлично е разпознавал букви и други символи.

Демонстрираната цифра на пациента RFC и какво той е виждал Източник: Johns Hopkins University.

Пациентът също така не можел да разпознава никакво изображение нанесено върху цифрите или много близко до тях. Например, той е виждал хаотично струпване на линии вместо човешко лице. При това зоната на разпознаване на лица в неговия мозък се е активирала както обикновено.

Крайно необичайният случай е станал поредното ярко напомняне, че мисълта е материална в най-буквалния смисъл на думата. За всяко наше умение отговарят конкретни невронни структури в мозъка и ако те се увредят, то навикът „се изключва“.

Говореща мумия

През изминалата година изследователи от Лондонския университет пресъздадоха гласа на египетски жрец, умрял преди три хиляди години. Учените са направили компютърна томография на мумията, за да отчетат всички индивидуални детайли на анатомията, влияещи на образуването на гласови звуци.

Опирайки се на тези данни, експериментаторите са разпечатали на 3D принтер модела на гласовия тракт на жреца. В това устройство те са включили изкуствен ларинкс и говорители.

Получилата се система е издавала един единствен звук, тъй като изкуственият гласов тракт е оставал неподвижен. Но специалистите се надяват, че в бъдеще ще се научат по-точно да възпроизвеждат гласовете на умрелите.

Жената, която уринира алкохол

Неочакван и странен факт учуди света и медиците. Учени от Презвитерианския медицински център към Университета в Питсбърг са установили първия в историята случай, когато пикочен мехур на човек самостоятелно произвежда спирт.

В урината на 61-годишна пациентка, страдаща от диабет, постоянно бил откриван алкохол. При това жената твърдяла, че не е употребявала никакви спиртни напитки. В нейната кръв етанол също не бил откриван. В края на краищата учените са открили отговора на тази медицинска загадка. В пикочния мехур на пациентката живеели дрожди. Заради диабета нейната урина била богата на захар, от която микроорганизмите произвеждали спирт. Етанолът не попадал в кръвта на жената и не и е причинявал никакви неудобства, освен безпричинните обвинения в алкохолизъм.

Ефектът на пеперудата в квантовия свят не съществува

През 1952 година Рей Бредбъри е написал разказа си „И гръмна гръм“. Неговият герой се отправя в миналото и там случайно настъпва на пеперуда. Връщайки се вкъщи, той открива, че светът много се е променил. Заради стъпканата пеперуда в крайна сметка не са се родили много хора, а заедно с тях и всичките им потомци и като цяло историята е тръгнала по съвършено различен начин. Оттогава се е появило и понятието „ефекта на пеперудата“.

Но освен във фантастиката, мощното влияние на нежната пеперуда върху историята намира своето отражение във физическата интерпретация на теорията на хаоса, която преди време е формулирал Едуард Лоренц, метеоролог от Масачузетския технологичен институт, питайки: „Ще предизвика ли един размах на крилете на пеперуда в Бразилия торнадо в Тексас?“. Както и при обречената пеперуда в разказа на Бредбъри, така и в този механизъм в рамките на теорията на хаоса, могат да съществуват непредсказуеми последствия, които няма никаква надежда да предскажем, тъй като там страничните ефекти са много сложни.

През 2020 година изследователи от американската Национална лаборатория в Лос Аламос са проверили дали се случва нещо подобно при квантовото шифриране. Какво ще се случи, ако злоумишленик леко повреди данните? Няма ли да се промени цялото съобщение до неузнаваемост?

Моделирането на квантов компютър показало, че това не се случва. Малка намеса в миналото не променяла настоящето. Ефектът на пеперудата не съществува в квантовия свят. Това означава, че квантовото шифриране е достатъчно устойчиво към намесите, било те случайни или създадени преднамерено.

Как да объркаме рибата с розата

През изминалата година биолози са открили, че при някои хора се наблюдава любопитна мутация. Нейните носители могат да сбъркат миризмата на риба с аромата на карамел или роза.

В генома на човек има около 400 действащи и повече от 450 „повредени“ гени, които влияят на обонянието. На учените им предстои подробно да изяснят функциите на всеки от тях. За да се ориентират в този хаос, изследователите са разшифрирали ДНК на повече от девет хиляди доброволци в Исландия, като едновременно с това ги молили да миришат различни аромати. Участникът трябвало да оценява колко силна и приятна е миризмата, и да се опита да познае на какво точно му мирише.

Оказало се, че носителите на определена мутация в гена TAAR5 по-слабо от средното усещат миризмата на риба. Освен това те смятат тази миризма за по-приятна и често я бъркат с други аромати. Така например, някои от тях казвали, че образецът с мирис на риба им мирише на картофи, карамел или роза.

Към част 2

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x