fbpx
Да се запознаем :-)

Добре дошли в нашия сайт Futurist.bg !

Като при всяко начало ние се чувстваме много развълнувани, леко притеснени , но и обнадеждени. За пръв път ни е, a всяко начало е трудно и крие много неизвестности и предизвикателства . Затова се радваме на всеки посетител на сайта, независимо дали е попаднал случайно при нас или целенасочено. Надяваме се, че постепeнно ще се оформи широк кръг от приятели и съмишленици, на които им е приятно да идват и да остават при нас. Ще се стараем да бъдем гостоприемни домакини и Вие винаги да се чувствате при нас добре, да намирате това, което Ви е интересно, полезно и най-важното – нашият сайт да отваря малко по-широки времеви хоризонти пред Вас. Може би затова, ако Вие винаги се връщате при нас, това ще е най-голямото ни удовлетворение и ще ни стимулира да бъдем още по-отдадени на нашата кауза – Бъдещето.
Но за да разберете малко повече за нашата философия, Ви каним на малко пътешествие във времето – откъде тръгнахме, къде сме и къде искаме да стигнем.

Нашата философия

От известно време в нас зрееше идеята, че искаме с нашия проект да създадем медиен продукт, условно наречен «Бъдещето». В психологията е известен парадоксът за асиметричността на чувствата ни към нашите деца и нашите родители. Колкото и много да обичаме родителите си, то чувствата ни към децата ни винаги са по-силни. Това е нормална еволюционна закономерност, която осигурява съхранението на човешкия род

В този смисъл, нашата дълбока убеденост е, че трябва много по-силно да ни вълнува и интересува бъдещето, отколкото историята. Естествено ние винаги сме в настоящето, но условното «бъдеще» е нашата отговорност пред самите себе си, но най-вече пред нашите деца и следващите поколения. При цялото ни уважение към историята, много често тя е обект на различни интерпретации, тълкувания и за най-голямо съжаление, на много манипулации. В този смисъл бъдещето е това, което ние сами си създадем. Всяко наше действие или бездействие, ангажираност или незаинтересованост, е крачка към всеки следващ миг и резултатите винаги са видни. Именно в такъв контекст ние разглеждаме създаването на този сайт. От една страна това да бъде нашият принос към обективната, качествена и не манипулирана информационна среда, свързана с проблемите на бъдещето, а от друга – с авторските си позиции да показваме нашето отношение към случващото и това, което предполагаме, че ще се случи около нас.

Нашата информационна ниша

Затова си поставихме амбициозната задача да бъдем онова малко информационно прозорче към бъдещето, което да ви дава обективна и качествена информация какво става и ще става глобално около нас. Увлечени в ежедневието, с безброй професионални, семейни, социални ангажименти, всички ние понякога изпускаме факти, събития, тенденции, които наглед даже маловажни, могат да се окажат със съдбоносни последствия. Нямаме намерението да сме актуален новинарски сайт, който до болка повтаря една и съща информация, в някои случаи жълта или фейкова. Намерението ни е от този безбрежен океан от информация да извлечем най-качествената, която действително касае бъдещето. Ще се стараем информацията ни да е многоспектърна, неограничена от нашите убеждения и пристрастност и единствено в авторските материали ще си позволяваме да изказваме нашето субективно мнение. Тъй като развитието на човечеството носи все по-глобален характер и съответно проблемите, касаят всички, то желанието ни е да бъдем сайт за всички търсещи, можещи и интелигентни българи, независимо в коя част на нашия космически кораб Земя се намират в момента.

Основни рубрики

Ние избрахме няколко основни рубрики, които може би не напълно, но достатъчно широко обхващат основни въпроси, които по наше мнение, ще имат най-силно влияние на бъдещето. Безусловно от една страна това са технологиите и науката. В момента те се развиват с такова експоненциално ускорение, че понякога ти се струва, че това е нереално. Трудно е в този момент да си представим перспективите пред информационните технологии, генетиката, нанотехнологиите, енергетиката и в другите известни и неизвестни направления на науката и технологиите. От друга страна икономиката също търпи и ще търпи все по-сериозни промени в условията на Четвъртата индустриална революция ( по Карл Шваб ). Все повече се обсъжда каква ще е икономиката на посткапитализма, перспективите пред споделената икономика, криптомрежите и др. В условията на такива промени и при наличието на глобалното информационно пространство отношенията между хората и в обществата се изменят. На дневен ред все по-голямо значение придобиват  взаимоотношенията на човек-машина, човек-изкуствен интелект и т.н. За изкуствения интелект се водят ожесточени спорове какви са перспективите пред него. Ще настъпи ли момента на технологичната сингулярност, ще се появи ли свръхразум и какви са перспективите на човешкия род в тези условия. Не на последно място са климатичните промени и екологичните проблеми, които не свършват на една или друга граница, а касаят глобално цялата планета. Затова на този етап ние формулирахме шест основни рубрики, които мислим, че достатъчно широко обхващат проблемите в обозримото бъдеще, а именно : Технологии; Наука; Изкуствен интелект; Човек и общество; Икономика; Климат и екология.

Още първоначално изключихме такива теми като геополитика и религия, които безусловно ще имат своето влияние върху бъдещето. Но те според нас разделят хората, обект са на грандиозни манипулации, причиняват огромни човешки трагедии и причиняват неизмеримо зло. Това е в непреодолимо противоречие с нашите убеждения и затова решихме,че има други форми и места, където човек може да изразява своето отношение към тях и тук ние ще се ограничим само в горепосочените рубрики.

Нашата цел

Ние нямаме амбицията да предсказваме бъдещето, а сме и убедени, че не можем. Мислим, че при така ускоряващите се изменения, това е изключително трудна задача, даже за далеч по-знаещи, можещи и провиждащи умове. Но в едно сме твърдо убедени. Очакват ни промени, с мащаб, с който човечеството още не се е сблъсквало в досегашната си история и то в съвсем обозримо бъдеще. Това касае всички нас, а да не говорим за сега раждащите се деца, които имат реалната перспектива да доживеят до 2100 година, а и след това ( без да касаем все по-обсъжданата тема за различните форми на безсмъртие ). Затова, влизайки на нашия сайт, ние се надяваме да помагаме да извличате най-полезното за Вас и да събирате малките парченца от пъзела на Вашето и на Вашите деца бъдеще. Нашето искрено убеждение е че всеки конструира своята реалност, съобразно обкръжаващите го условия и собствената си същност. Но ако намериш интелектуален кръг от приятели и сподвижници, с които да си споделяте своите мисли и идеи, то тогава представите ви за обкръжаващия свят и предполагаемото бъдеще стават далеч по-богати и многостранни.

Ще се радваме на всякаква помощ

Целта на проекта ни е не само да се самоиздържа, но и да се развива. Затова ще се радваме на помощ във всеки един аспект, която да допринесе проектът заживее пълноценно , да се разширява и да намери нови форми за популяризиране на идеята за едно по-добро, отговорно и устойчиво бъдеще за нас и нашите потомци. Ще се радваме да ни се предлагат качествени авторски материали, като гарантираме Вашите авторски права и ще положим всички сили в тяхното съхраняване. Отворени сме към всякакви смислени идеи, които могат да дадат други насоки в развитието на проекта „Бъдеще”. Ние от своя страна ще се постараем да не Ви подведем, предлагайки Ви винаги качествена и полезна информация.
И накрая ни позволете да завършим с голямата ни надежда, че опитът ни да създадем виртуална интелектуална общност на хора споделяща сходни идеи за бъдещето, ще бъде успешен. Считаме, че за всички ще е огромно удоволствие да чувстваме колко много такива „като нас” са, макар и невидимо, близо до нас. Така не само виртуалният свят ще бъде приятно място, но и реалният свят около всеки от нас ще стане малко по-добро място за живеене.

Добре дошли във Futurist.bg!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x