Дари
НаукаНаука и технологии

Изследване е потвърдило, че сънищата са отражение на реалността

Италиански учени са разработили алгоритъм за анализ на сънищата и проверили какви събития са определили техния сюжет. Така те са успели да потвърдят „хипотезата за непрекъснатостта на сънищата”, която казва, че сънищата представляват продължение на ежедневието. Подробни резултати от изследването са публикувани в списание Royal Society Open Science.

Още от древността , чe и до днешени дни, много хора тълкуват сънищата като нещо свръхествствено и показателно за тяхното бъдеще, като им предават особен духовен произход. В съвременното общество подходът при анализиране на сънищата изхожда от предположението, че те с голяма вероятност за свързани с нашия живот, търсейки значими връзки на съдържанието на съновиденията с преживяното през деня.

„Изследвания нееднократно даваха доказателства в подкрепа на „хипотезата за непрекъснатостта на сънищата“. Повечето сънища се явяват продължение на това, което се случва в ежедневието“ – обяснява Александро Фогли от италианския Университет Рома Тре, член на екипа провел изледването.

„Оказва се, че ежедневието ни влияе на сънищата (например, тревогата води до сънища с негативен афект) и обратно (например, съновиденията влияят на навиците за решаване на проблемите)“.

Тези психологически теории имат своето начало от работите на Зигмунд Фройд и други негови последователи от началото на 20-ти век, в които те са се базирали на идеята, че скритите значения на сънищата могат да бъдат разкрити, ако се изследват в контекста на реалните преживявания на човек. В съвременните анализи на сънищата терапевтите се опитват да помогнат на пациентите си да интерпретират своите сънища, търсейки ключове, символи и структури, които могат да съответстват на други части от живота на пациента.

Една от най-известните системи за интерпретация на съобщенията от сънищата е системата на Хол и Ван де Касъл, която систематизира сънищата по видове персонажи, които се появяват в тях, взаимодействието между тях и ефектите, които тези взаимодействия впоследствие оказват върху персонажите. Интерпретацията на сънищата по тази система е достатъчно точна, но отнема много време и сили и затова учените търсят начини да я направят по-опростена и бърза.

Екипът от изследователи от Университета Рома Тре в Рим са създали алгоритъм, който анализира сънищата автоматично. С негова помощ те са успели да обработят 24 000 сънища, взети от базата данни DreamBank и да проверят дали сънищата се явяват отражение и продължение на реалния живот. За основа те са взели гореспоменатата скала на Хол и Ван де Касъл и са анализирали данните, отчитайки пет фактора, които се можели да повлияят на съдържанието на сънищата: пол и възраст на участника, нивото на агресия, наличие на слепота и участие в бойни действия. След това те са сравнили резултатите, получени с алгоритъма с тълкованията, направени на ръка от психолозите. Изводите съвпадали в 75% от случаите. Естествено това не е толкова близко до пълното съвпадение, но е многообещаващ сигнал, че подобни технологични разработки ще доведат до нови пробиви в изследванията на сънищата.

Учените твърдят, че даже и в сегашния си вид техният алгоритъм може да се използва за бързо автоматично тълкуване на сънищата на пациента. Освен това те са открили в своите данни доказателства, потвърждаващи “хипотезата за непрекъснатост на сънищата“. По думите на изследователите, отчетите за сънищата са съдържали различни „статистически маркери“, отразяващи какво участниците са изпитвали в реалния живот. Освен това авторите са установили, че на съдържанието на сънищата влияят пола, възрастта, събитията, които в миналото са предизвикали силен стрес в човека и нивото на насилие в обществото.

Изследването е имало няколко ограничения. Първо, учените казват, че подборката не е достатъчно представителна, тъй като всички изследвани участници са били образовани хора от САЩ. Второ, броят на участниците не е бил голям и в техните профили не са били описани всички индивидуални черти, които сериозно влияят на интерпретацията на сънищата от психолозите. И накрая, алгоритъмът е обработвал не сънищата, а само това, което участниците си спомнят за тях.

Учените отбелязват, че системата се нуждае от доработване и в новите изследвания те планират да отстранят ограниченията и да определят в какви области алгоритъмът ще може да се използва. Те възнамеряват да създадат приложение, което ще позволи на всеки да си записва сънищата и да ги анализира.

Александро Фогли добавя, че в бъдеще системата ще може да „създава технологии, които ще ликвидират сегашната празнина между реалния живот и сънищата“.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x