fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Японци са започнали да използват червеи за диагностика на рак

Японски учени са разработили нова методика за откриването на 15 вида рак. По данни на учените, нейната точност е 85% и може да се осъществява на ранен етап на развитието на болестта. При това диагностиката струва по-малко от 90 щатски долара.

Главните „действащи лица“ при новата диагностична система са милиметровите червей-нематоди от вида Caenorhabditis elegans. При теста не се налага контакт между човек и червеите. Това, което се изисква от пациента е да даде проба с урина.

Защо екипът от японски учени се е насочил именно към този метод се обяснява лесно. В търсенето на алтернативни методики за диагностика на рак специалистите отдавна са се съсредоточили своето внимание върху животните, които имат развито обоняние. Например е било констатирано, че кучета и плъхове могат да откриват с помощта на нюха си онкологични заболявания.

Но обонянието на нематодите превъзхожда това на кучетата, като способностите в това отношение се оценяват един и половина по-високо. Както обяснява Такааки Хироцу (Takaaki Hirotsu), президент на компанията Hirotsu Bio Science и един от основните разработчици на новия метод, тя се базира на моторните реакции на червеите, породени от химически дразнители. Работата е там, че нематодите се движат към миризми, които им харесват и „бягат“ от миризми, които са им неприятни.

Изучавайки обонятелното поведение на червеите, специалистите открили, че тях ги „привлича“ урината на пациентите с едно или друго онкологично заболяване и малко ги привлича урината на хора, които не са болни от рак. Разработването на този метод е започнал още през 2015 година, като първите клинични тестове са от 2019 година. През последните две години екипът е провеждал изпитания с биологични проби, получавани от 17 клиники от цяла Япония.

Оказало се, че благодарение на червеите C. elegans може да се открие рак на най-ранни етапи на заболяването. Методиката е получила името N-NOSE (Nematode-NOSE, тоест — “нос на нематод”). Такааки Хитоцу отбелязва, че оборудването N-NOSE вече се използва в много клиники в Япония, а негови задгранични колеги проявяват интерес не само към оборудването, но и към продължаване на развитието на метода. А поле за това има. Оказва се, че „нематодният метод“ определя наличието на онкологично заболяване, но не позволява конкретното определяне на вида рак. Затова в бъдеще изследователите искат да научат червеите да чувстват миризмата на конкретните видове рак, в това число и трудно диагностицираните (например, рака на панкреаса). За тази цел по всяка вероятност ще се наложи генетично модифициране на червеите-„диагностици“.

В статия, която наскоро беше публикувана в списание In vivo учените подробно са описали своята методика и са разказали за нейната ефективност в откриването на рак в стомашно-чревния тракт.

Авторите уточняват, че за експериментите те са култивирали C. elegans в блюдо на Петри с агар (желатинова субстанция, извличана от някои червени водорасли) и са „подхранвали“ с бактерии ешерихия коли.

При теста за диагностициране пробата с урина се нанасяла в единия край на блюдото, а след това няколко десетки червеи се пускали в нейния център. След половин час учените преброявали нематодите, предвижили се до мястото на пробата, като количеството нематоди е бил критерий за наличието на раково заболяване.

Вече има и други интересни насоки, в които се е използвал метода N-NOSE. В друго изследване, представено в списанието Biomarkers in Cancer, японски изследователи съобщават, че са използвали метода за търсене в организма на онкомаркери след оперативна намеса за премахване на туморно образувание.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x