fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

„Тъмната триада“ – какво представлява това съчетание от личностни характеристики и колко опасно е то?

Благодарение на все по-голямата информационна прозрачност и особено на разпространението на социалните мрежи хората, притежаващи психологически характеристики характерни за „тъмната триада“, а именно нарцисизъм, макиавелизъм и изразени високи нива на психопатия, са все по-видими в нашето общество. Затова е много полезно да разберем какво представляват те като личности, да се научим да ги разпознаваме и да ги избягваме, когато е възможно.

Всички имаме истории за срещи с хора, които в началото са изглеждали прекрасни, но са се оказали просто ужасни. Може би е бил очарователен обожател, или харизматичен колега, или вълнуващ нов приятел. Много вероятно е да сте били привлечени от тях още от пръв поглед, но скоро след това сте започнали да забелязвате странности в поведението им, което ви е карало все повече да се замисляте върху тях. В едни случаи това може би е било известно изопачаване на истината, а в други сте наблюдавали прекалена суета и егоизъм. Възможно е постоянно да са се превъплъщавали в ролята на жертва или пък са си приписвали заслугите за чужди постижения.

Много вероятно е, разочарованието ви да не е настъпвало постепенно, а в резултат на драматичен и изключително неприятен епизод. Случило се е достатъчно незначително разногласие и изведнъж те за започнали да ви крещят, да ви заплашват с насилие или са ви докладвали в отдела по човешки ресурси. Естествено такъв инцидент е предизвикал във вас недоумение, обида и объркване.

С голяма вероятност във всички гореописани обстоятелства вие да сте се сблъскали с човек, притежаващ психологически характеристики, характерни за „тъмната триада“. Този термин е въведен от психолозите Делрой Полхъс и Кевин Уилямс през 2002 г., описвайки хора с три различни личностни характеристики: нарцисизъм, макиавелизъм и изразени по-високи нива на психопатия. Обикновено такива хора ни объркват и ни причиняват болка, защото не можем да си дадем логично обяснение за тяхното поведение. Едно от най-точните описателни определения за тях е:

„Те са социални хищници, които очароват, манипулират и безмилостно си прокарват път в живота, оставяйки след себе си широка следа от разбити сърца, попарени надежди и празни портфейли“.

Но дали такива хора са рядко срещани? За съжаление не. Качества от Тъмната триада можем да открием в един на всеки четиринадесет човека в международна извадка от населението, което означава, че всеки от нас може да ги срещне достатъчно често в романтична връзка, на работа, в политиката и, може би най-очевидното, в социалните медии. В името на своето щастие, благополучие и портфейл, е много полезно да разберем какво представляват те като личности, да се научим да ги разпознаваме и да ги избягваме, когато е възможно.

Накратко. Нарцисизмът представлява егоистично възхищение от себе си. Макиавелизмът е двуличен стил на общуване и незачитане на морала. Тези характеристики са достатъчно отрицателни, но елементът на психопатия добавя към тях липса на емпатия и разкаяние, завършвайки Тъмната триада: всичко е за мен, готов съм да те нараня в името на моята собствена изгода и не ме интересува как ще се почувстваш.

Понякога такъв човек проявява и четвърта черта, допълваща тъмната триада: садизъм или наслада от страданието на другите хора. В този смисъл някои учени твърдят, че всички триадични типове всъщност са тетрадични, тъй като нарцисизмът, макиавелизмът и психопатията са прояви на управляваща тенденция към садизъм. Дали такива индивиди се наслаждават на хищничеството си или не, не е от голямо значение. Така или иначе дали с три или четири от тези черти, те правят живота достатъчно нещастен за всички останали.

Психологът Скот Бари Кауфман, който е изучавал „тъмните триади“ в продължение на много години, отбелязва, че характеристиките на този личности съществуват в континуум и всеки човек проявява тези черти в различна степен. Но независимо от пропорциите на различните качества от Тъмната триада, хората които са над определен праг на тези черти и могат да се определят като „тъмни триади“ съставляват около 7% от международна извадка на Кауфман и неговия екип.

В масовото съзнание е общоприето, че представителите на Тъмната триада са зли гении. Разбира се, някои от тях са, но има и други закономерности, които за характерни за този тип хора. Психопатията особено често я свързват с ниво на интелигентност под средната и е установено, че мъжете затворници отговарят на нейните критерии в непропорционално висок процент. Обратно, разпространението на Тъмната триада се увеличава с образователното ниво включително до бакалавърска степен ( след това намалява при по-високи нива на образование). Мъжете са по-склонни да демонстрират части от „тъмната триада“, но с напредване на възрастта тези черти се проявяват все по-рядко.

Що се отнася до работните сфери, учените са установили, че нарцисистите са склонни да се насочват към артистични, творчески и социални професии. Изследователите също така отбелязват, че макиавелистите избягват професии, които включват грижа за другите. С други думи, „тъмните триади“ трябва да се търсят в професии, които включват човешки контакт, представяне и аплодисменти, но не изискват внимание към други хора. Явен пример в това отношение сигурно е политиката, друг пример – шоубизнесът. Но този тип личности може да се проявяват и в много други професии и специалности. На работа обикновено такива хора са склонни да преувеличават заслугите си, да проявяват недоверие към колегите, да действат импулсивно и безотговорно, да нарушават правилата и да лъжат.

Ако работата с представители на Тъмната триада не носи удовлетворение, то влюбването в тях е още по-опасно. Уверени и общителни, те могат да бъдат много привлекателни, особено за жените. Те предпочитат краткотрайните връзки, а ако влязат в дългосрочни, са склонни към изневяра. А когато раздялата е неизбежна, тя може да бъде много мъчителна. „Тъмните триади“ са известни с „ескалация на разходите“ (те ще ви накарат вие да платите), с манипулации и открита конфронтация.

„Тъмните триади“, участващи в политиката, причиняват също много вреда, защото нарцисистите дават приоритет на самовъзвеличаването пред служенето на обществото, а психопатите обикновено ги привличат крайните и радикални позиции в обществото. Затова бъдете внимателни към лицата от Тъмната триада, които са в периферията на политическите и социални движения (както десни, така и леви).

Не е изненадващо, че такива хора постоянно присъстват в социалните мрежи, които както показват изследванията, са убежище за Тъмната триада. При тях често се наблюдава „разстройство от социалните медии“, свързано с прекомерното използване на онлайн платформи. Освен това е установено, че „троловете“, тоест анонимните потребители, които се обиждат един друг и обичат да разпалват омраза и противоречия, също много често притежават чертите от Тъмната триада.

Интересно е, че „тъмните триади“ не са особено успешни в живота. Като цяло те не се проявяват като способни лидери, нямат близки приятели и удовлетворението им от живота е под средното. Ако се притеснявате дали попадате в тази категория, тогава за вашето собствено благополучие потърсете професионална помощ. Добре проектираните тестове за Тъмна триада могат да помогнат в това отношение.

За останалите 93% по-полезни са съветите как да разпознават и избягват такива хора. Към най-забелязващите се черти можем да отнесем: самовъзвеличаване, чувство за особена собствена значимост, суета, манталитет на жертва, склонност към изкривяване на истината или дори откровена лъжа, манипулативност, грандиозност, липса на угризения на съвестта и липса на емпатия.

Разбира се, абсолютно нерационално е да се избягват социални контакти от страх да не срещнете представители на Тъмната триада. Всеки от нас се нуждае от връзки, приятели и колеги в живота, така че простото избягване на други хора не е много убедителна или реалистична стратегия. Така че вместо да си губите време в избягване на „тъмните триади“, може да потърсете техните противоположности. За щастие, Кауфман и група психолози са съставили профил на този тип хора , който те наричат Светла триада.

Характеристиките на „светлата триада“ включват вяра в човечеството (вярата, че хората по своята същност са добри), хуманизъм (вярата в достойнството и стойността на всеки човек) и кантианската ангажираност към идеята за универсален морален закон ( в дадения контекст, отказът да се обективизират и инструментализират други хора). Кауфман е установил, че в сравнение със 7 –те процента „тъмни триади“, около 50% от неговата международна извадка от населението принадлежат към „светлата триада“ и че средностатистическият човек има повече светли, отколкото тъмни личностни черти.

Потърсете тези три характеристики в хората, с които се срещате, работите или сте приятели. Един от начините да тествате това е просто да видите как се чувствате в присъствието на определен човек. Вдъхновява ли ви да станете по-добър, по-любящ човек? Това явление се нарича морално извисяване, когато обикновената близост до нравствената красота ви дава усещане за нежност, въодушевление и оптимизъм. Някои изследователи съобщават дори за физиологични усещания при участниците в изследванията като усещане за топлина в гърдите. Появата на такива усещания може да е знак, че се намирате в присъствието на „светла триада“.

Досега ставаше въпрос как „тъмните триади“ влияят негативно на хората около себе си, как всеки от нас може да ги забележи и избегне, а освен това как да откривате „светли триади“. Но също така е полезно да помислим как ние самите допринасяме за създаването на социални стимули.Избирайки как да възнаграждаваме хората около себе си – с нашите материални стимули, нашите гласове, нашите кликвания – ние като цяло можем да повлияем на обществото. Хората често се питат защо области от живота като политиката и социалните медии се доминират от толкова много токсични и поляризиращи хора. Отговорът не е голяма технологична мистерия: ние поощряваме тези хора и им придаваме повече значимост.

Никой не може да реши този проблем самостоятелно, както не може да почисти сам околната среда. Ние се опитваме да дадем своя принос за рециклирането и икономисването на ресурсите, колкото е възможно повече. По същия начин можем да разширим тази етична хигиена върху културата като цяло, не отделяйки внимание, време, подкрепа и ресурси на „тъмните триади“ в обществения живот, които внасят бруталност в нашето общество и заплашват общото благо.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x