fbpx
СаморазвитиеЧовекът

Как да се справите с перфекционизма, ако сте се уморили да бъдете „идеални“

Проверявате проекта си много пъти преди да го предадете? Губите час за идеално формулиране на мейл или писмо? Изоставяте задача, която не можете да я изпълните на най-високо ниво? Все повече се налага мнението, че перфекционизмът е заболяване и може да предизвика появата на симптоми на депресия, тъй като провокира стрес и социална изолираност, а освен това той можв да бъде изключително вреден за кариерата, самооценката и личните взаимоотношения. Ако действително чувствате, че той ви пречи, има няколко начина, които може би ще ви помогнат да го преодолеете.

Престанете да се гордеете със своя перфекционизъм

Перфекционизмът не ви помага да работите по-добре, но за сметка на това е свързан с депресии, лошо функциониране на стомашно-чревния тракт, мигрена, състояния на тревожност, прегаряне, а освен това влошава вашите отношения с обкръжаващите ви хора. Както обяснява психологът Брене Браун от Хюстънския университет, която изследва срама и уязвимостта, проблемът се състои в това, че истинската мотивация на перфекциониста е да защити себе си от чувството за непълноценност и да получи одобрението на околните. Ако стремежът към самоусъвършенстване е насочен към нас самите (Как мога да стана по-добър?“), то перфекционизмът е насочен към околните („ Какво те ще си помислят за мен?“). Ако владеете английски, може да се проверите дали сте склонен към перфекционизъм с помощта на този тест.

Създайте си пространство за грешки

Експертът Едуардо Брисеньо съветва да разделите своя живот на зона за обучение и зона за действие. В зоната за обучение концентрирайте своите усилия към придобиването на нови и подобряването на придобитите вече навици и компетентности. Тук можете и не трябва да се страхувате да допускате грешки, за да можете да се учите от тях. В зоната на действие приложете наученото на практика. В нея можете спокойно да се отдадете на стремежа си към съвършенство, но в разумна степен. Важното е постоянно да редувате двете зони: да подобрявате компетентностите си, а след това да ги използвате, а не само да действате.

Облекчете задачите, които поставяте пред себе си

Перфекционистът си поставя амбициозни цели и допълнително ги усложнява, което води до прокрастинация или отказване от дадена задача. Психологът Мартин Антъни и психиатърът Ричард Суинсън предлагат да проверите дали не правите излишни усилия. Например, ако сте склонни да пишете подробни текстове, пропуснете детайлите. Възможно е да не влошите резултата, а това означава, че можете да опростите работата си без да правите компромис с качеството.

Не се получава – направи го зле (Do it badly )

В основата на перфекционизма е страха от неуспеха. Постиженията се приравняват към нашата самоценност и лошият резултат директно се отразява на представите ни за собственото „аз“. Изследователката от Кембриджкия университет Оливия Ремес предлага да се борим с това, като си позволяваме да направим нещо “зле”, тъй като така и така не се получава идеално. В този случай просто си завършете работата, а след това се върнете в началото и вие приятно ще се учудите на резултата. Това намалява напрежението, ускорява вземането на решения и води директно към действие. Ако успеете да направите метода Do it badly нещо обичайно във вашата практика, то вие ще започнете да получавате удоволствие от процеса, а перфекционисткият модел ще загуби своята сила.

Разработете си правила за вземане на бързи решения

Перфекционистът е съсредоточен върху дребните детайли и губи много време за не особено важни и срочни неща. Но понякога идеалното означава да го направиш навреме. Изходът от тази ситуация е да си разработите правила за вземане на решения в ситуации, когато перфекционизмът ви изяжда времето. Например, проверявайте работата си само два пъти: когато сте я завършили и след кратък период от време.

Шегувайте се над неуспеха си и послушайте как го правят другите

За да се пошегувате над себе си, трябва да погледнете на ситуацията отстрани. От дистанция абсурдът на перфекционизма е очевиден. Полезно е да послушате как и другите се шегуват над своите проблеми. Съществуват подкастове, където се обсъжда такава тематика и в тях можете да разберете как другите преосмислят своите неуспехи, за да започнете да се отнасяте към неидеалността като нещо често срещано и нормално.

Съставете си плейлист от песни, които свързвате с перфекционизма

В книгата „Даровете на несъвършенството. Как да обикнем себе си такива каквито сме“ психологът и изследовател на срама Брене Браун си признава, че за да се справи с пристъпите на перфекционизъм и помага песента на Леонард Коен Anthem, където се пее „Във всичко има пукнатини. През тях проникват лъчите на светлината“. Тук можете да намерите подборка на 10 такива песни – от “I Am What I Am” на Глория Гейнър до “F**kin’ Perfect” на Пинк.

Просто вече завършете

В технологичния свят и в стартъпите е популярна концепцията MVP (minimum viable product) или с други думи създаването на „минимално жизнеспособен продукт“. Същността на този подход се състои в това, че вашият продукт трябва да бъде пуснат преди момента, когато смятате, че той вече е идеален. В противен случай вие рискувате никога той да не види бял свят. Освен това вие ще откриете неговите недостатъци много по-рано. Да доработите „минимално жизнеспособния продукт“ ще можете след това. Етапите в този процес са обикновено следните: пускане на продукта, откриване на проблемите му, доработване и обновяване, пускане на усъвършенствания продукт. Използването на метода MVP може много да ви помогне със справянето с перфекционизма, защото вие ще се движете напред поетапно, а няма да търсете веднага идеалния резултат.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x