fbpx
ИкономикаНа фокусПрирода и общество

Катастрофа за феминизма: защо пандемията може да се отрази различно на мъжете и жените

Равенството между половете и независимостта на жените могат да станат тихите жертви на пандемията.

В миналото социалната изолация и карантината са станали продуктивно време за такива известни учени и писатели, като Исак Нютон и Уилям Шекспир. А знаете ли какво ги обединява? На никой от тях не му се е налагало да се грижи за деца. Шекспир прекарва по-голямата част от кариерата си в Лондон, където са театрите, докато семейството му живее в Стратфорд на Ейвън. По време на чумата от 1606 г. драматургът имал късмета да бъде пощаден от епидемията, а съпругата му и двете му дъщери живеели спокойно в Йоркшир. Нютон пък никога не се е женил и не е имал деца. Той е прекарал Голямата чума от 1665–66 г. в имението на семейството си в източната част на Англия.

За тези, които трябва да се грижат и да възпитават децата днес, едва ли времето на разпространението на коронавируса ще бъде време за вдъхновение да пишат стихотворения и да разработват научни теории. Пандемията засилва всички съществуващи неравенства в обществото. „Белите якички“ много по-лесно преминават на работа от вкъщи, служителите с безсрочни договори и официални заплати са доста по-добре защитени. Самоизолацията в просторен дом преминава доста по-комфортно, отколкото в тесен апартамент. В този смисъл при сегашните условия равенството между половете и независимостта на жените може да стане друга тиха жертва на пандемията.

Коронавирусът е по-малко опасен за жените, ако става въпрос за физическото заразяване с коронавирус (това поне засега показват статистическите данни). Но ние преживяваме не само криза в системата на здравеопазване, но и икономическа криза. По-голяма част от обичайния живот спира за неопределен срок, много хора може би ще загубят работата си или вече са се лишили от нея. Затварянето на училищата и изолацията на домакинствата водят до това, че грижата за децата се превръща в неплатен труд. Това е критична ситуация за семействата, в които и двамата възрастни са работили, наемали са бавачка, изпращали са децата на училище или в детска градина. Сега ще им се наложи да решават кой от тях да вземе върху себе си грижите и възпитанието на децата. Статистически в хетеросексуалните двойки жените по-често печелят по-малко от мъжете. Това означава, че е много по-вероятно именно жените да се откажат от тези пари в името на възпитанието на децата, отколкото това да се техните партньори или съпрузи. На индивидуално ниво изборът на много двойки през следващите няколко месеца ще трябва да бъде направен и по икономически причини.

Какво им е нужно на пациентите с корона вирус? Грижи и внимание. Какво е нужно на самоизолиралите се възрастни хора? Грижи и внимание. Какво е нужно на децата, които не ходят на училище? Грижи и внимание. Целият този неплатен или ниско платен труд в по-голямата си степен е на плещите на жените. И проблемът не е само в социалните норми, а в това че в сектори, където се полагат определени грижи (медицински сестри, бавачки, учителки) повече са жените, отколкото мъжете. Освен това става въпрос и за това на кого се плаща по-малко? Отговорът е ясен – на жените.

Междупрочем, учени изследвали последствията от минали епидемии, такива като при вируса Ебола, вируса Зика, свинския и птичи грип, са констатирали, че такива събития оказват сериозно и продължително влияние на разликата във възнагражденията.

„Избухването на Ебола в Западна Африка силно е повлияла на доходите на всички граждани – обяснява Джулия Смит, изследовател в областта на здравеопазването в Университета Саймън Фрейзър, Канада – Но след като епидемията била овладяна и победена, доходите на мъжете много по-бързо са се върнали към предишните нива, отколкото при жените“.

Въпреки всички позитивни промени в последните години, двойното натоварване на жените (работа + семейство) все още съществува, а в състояние на криза то ще се увеличи. В целия свят жените, включително и работещите, имат много повече домашни задължения и по-малко свободно време, отколкото техните партньори-мъже. Даже и храна основно се купува от жените. Особено трудно ще бъде на самотните майки, грижещи се сами за децата си, които са много повече от самотните бащи. Всички тези жени ще се сблъскат с огромен проблем: как да съвместят печеленето на пари и грижата за децата? Затварянето на училищата и възможната загуба на работата правят живота на такива жени изключително сложен.

Още един ефект, който са наблюдавали изследователите като резултат от епидемиите на Ебола и Зика, е ръста на домашното и сексуално насилие. Стресът, алкохолът и финансовите трудности са тригери за увеличаване на насилието, а карантината само влошава ситуацията. За най-голямо съжаление друг ефект, който се е наблюдавал в предишни епидемии е увеличението на смъртността при раждане, защото всичките сили на медиците са насочени към борбата с вируса и лечението на заразилите се.

Изследователите са обезпокоени, че изводите от миналите епидемии не са повлияли на днешните решения на властите и всички отчетени ефекти могат да се повторят отново. Но от друга страна това може да бъде шанс за събиране на висококачествени данни, които да позволят в бъдеще управлението на кризи при епидемии да стане по-добро в много различни аспекти, включително и в това как може да бъде избегнато различното въздействие върху половете на трудностите при кризисни ситуации .

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x