Дари
ПсихологияЧовекът

„Помогни ми!“: от кого действително си струва да се вземе съвет и от кого не

Опитват се да ви помогнат или искат да си наложат своето мнение? На работа и в личния живот ние често се сблъскваме със ситуации, когато ни е важно мнението на другите хора. Това е особено полезно, ако вземаме важни решения. Но как да изберем правилния съветник, който няма просто да сподели своя опит, но ще е заинтересован и загрижен нашият избор да е осъзнат и верен?

Много хора смятат, че най-оптималният вариант е да се обърнат към експерт. Понякога това действително е правилния избор, например банков служител по всяка вероятност ще ви консултира отлично относно бъдещата ипотека. Но ние много често в такива случаи се обръщаме за помощ към близки хора. Именно, чувайки техните съвети, ние търсим с надежда най-правилното решение. В такива случаи е много важно да се търсят интелектуално надеждни хора, които ще ви съветват обективно и понякога ще ви свалят от облаците на земята. Тяхната основна цел не би трябвало да бъде вашето успокоение, а да ви дадат възможност да видите цялостната картина и да оцените възможните рискове. Но за да се определи доколко човек е интелектуално надежден е добре първоначално да си зададете няколко въпроса.

„Той/тя радва ли се, когато аз постигам успехи или само когато аз се съгласявам с неговите/нейните възгледи?“

Доброжелателните и надеждни хора се грижат вие да се чувствате по-добре с всяко свое решение и на тях това им носи удовлетворение. Те също така адекватно и зряло оценяват своята роля във вашия избор. Наблюдавайте или си спомнете, как този човек реагира на вашите неуспехи и успехи. Оценете, припомня ли ви често факта, че ви е помогнал да вземете дадено решение.

За някои хора не е важно какви изводи вие ще направите за себе си. Те само искат да ви убедят,че тяхното решение е най-доброто. Ако вие се откажете от него, те могат да се ядосат и даже да се обидят. Те са ярки примери за интелектуално ненадеждни хора.

„Притеснява ли се той/тя да споделя своите идеи? Не чака ли прекалено много одобрение?“

В съвместното обсъждане на проблеми и въпроси е много важна взаимната честност и откритост. Съветникът ви разбира, че неговия опит и съвет могат да укрепят вашата увереност в решението и затова свободно ги споделя, даже ако това е история за негова грешка или провал. Например, интелектуално тщеславните хора едва ли ще бъдат докрай честни с вас. За тях е важно да се представят в най-добра светлина и по тази причина те едва ли ще ви разкажат за свой опит, с който той/тя по никакъв начин не могат да са гордеят. Друг случай са хората, проявяващи интелектуална плахост. Те много често силно недооценяват своите знания и постоянно се страхуват да не би да ги „разобличат“ за тяхното невежество. Даже и да поискате от тях съвет, те едва ли ще споделят с вас много полезна информация.

„Готов ли е той/тя да обясни своя съвет, ако аз го помоля за това?“

Понякога човек може, вместо да ви даде съвет, да ви разкаже цяла история като в TED, пълна с вдъхновяващи цитати. Но ако поискате да ви разясни някои моменти, той/тя ще се затвори. В препоръките е важна разбираемостта. Вие няма да може да се справите със сложна задача , ако на вас ви дават размити и нееднозначни съвети. Интелектуално надеждните хора подчертават основните моменти, дават ключови фрази и думи. Те са в състояние да обяснят, с какво техните възгледи се различават от тези на останалите хора. Съветите им са добре структурирани и те лесно могат да бъдат разбрани.

Много е вероятно да сте общували с приятели и колеги, чиято реч прилича на лабиринт от мисли, от който е абсолютно невъзможно да излезеш. Помнете, че сложните думи и „дълбоките“ мисли едва ли ще ви помогнат да намерите решение на своя проблем.

„Уважава ли той/тя моите потребности, възможности и лична гледна точка?“

Обърнете внимание на това, как този човек се отнася към вашите мисли, цени ли вашия опит и знания? Активно ли ви слуша? Задава ли уточняващи и насочващи въпроси? Чувствате ли вие, че разговорът се води на равни начала? Понякога човек отсреща трудно ви дослушва докрай, с желанието той по-бързо да сподели своите мисли. Заради това той е невнимателен към това, което вие сте казали, а неговият съвет може да е абсолютно безполезен.

„Проявява ли той/тя търпение, помагайки за решаването на проблема или бърза, за да се намери по-бързо решение?“

Много е важно човекът, от когото вие искате съвет, да осъзнава, че вземането на решение въобще не е проста задача. Това изисква осъзнат подход и търпение. Пазете се от хора, които се опитват по-бързо да намерят решение на проблема, изпускайки от внимание очевидни рискове и нюанси.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x