fbpx
Наука и технологииТехнологии

С нова атомна батерия дроновете ще могат да летят години наред без презареждане

Китайската компания Betavolt New Energy Technology обяви уникално постижение в областта на енергийните технологии, представяйки модулна ядрена батерия, способна да захранва устройства в продължение на 50 години.

Тази батерия, наречена BV100, представлява първият в света пример за миниатюризация на ядрената енергия. Устройството е с размерите на монета, което го прави идеално за широк спектър от приложения, включително мобилни телефони, дронове, медицинско оборудване и др.

Технологията Betavolt използва радиоактивния изотоп никел-63 (⁶³Ni) и четвърто поколение диамантени полупроводници. Той използва топлината, отделена при разпадането на изотопите, която след това се превръща в електричество. Процесът е изследван за първи път през 20-ти век и е използван в космоса, подводни системи и отдалечени научни станции, но преди това такива атомни батерии бяха както скъпи, така и твърде обемисти.

Ключовият елемент на новата батерия BV100 е нейният дизайн: тя се състои от два слоя едночипов диамантен полупроводник с дебелина 10 микрона, между които е поставен слой от ⁶³Ni с дебелина 2 микрона. Тези модули могат да бъдат свързани или подредени един върху друг, създавайки стотици независими модулни единици, които съвместно увеличават общия ток.

Източник: Betavolt

BV100 е в състояние да произведе 100 микровата мощност при 3V и е с размери 15 x 15 x 5 mm. До 2025 г. Betavolt планира да произведе 1W батерия. Тези миниатюрни батерии могат да се използват последователно за производство на повече енергия. Устройствата могат да се използват в мобилни телефони, които никога не се нуждаят от презареждане, и дронове, които могат да летят дълъг период от време. Батерията е опакована в корпус, който осигурява защита от радиация и физически повреди. Енергийната плътност на BV100 е 10 пъти по-голяма от тази на литиево-йонните батерии и не е изложена на риск от експлозия или пожар.

Според компанията BV100 е напълно безопасна, не излъчва радиация и е подходящ за използване в медицинско оборудване като пейсмейкъри, изкуствени органи и различни импланти. В края на експлоатационния си живот изотопите ⁶³Ni се трансформират в стабилен изотоп на медта, който не е радиоактивен и не вреди на околната среда.

Ядрената батерия Betavolt има потенциала да се превърне в новия стандарт за захранване на устройства в различни области. Може да реши проблема с недостига на енергия в космоса и други труднодостъпни места. А успешното създаване на търговски продукт може да стимулира развитието на пазара на ядрени батерии.

Някои експерти критикуват проекта за високата му цена. Те твърдят, че BV100 ще бъде доста по-скъп от традиционните батерии. Betavolt признава, че ядрената батерия има редица недостатъци, но смята, че тези недостатъци в процеса на доработване могат да бъдат преодолени, като от компанията подчертават, че потенциалните ползи от проекта значително надхвърлят възможните рискове.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x