fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Парализата може да бъде победена: ще помогне изкуствен гръбначен мозък

Нараняванията на гръбначния мозък са практически все още нелечими, обричайки хиляди хора всяка година на живот в инвалидна количка. Швейцарски учени са разработили революционен имплант, благодарение на който трима пациенти вече могат да прекарат на крака цели два часа, изминавайки почти километър, да си вземат душ или да пият едно питие, стоейки на бар плота. Преди масовото внедряване на новата разработка, през тази година е планирано да започнат мащабни изпитания в САЩ и Европа. Описание на революционната разработка е публикувано в авторитетното научно списание Nature Medicine.

През 2017 г. Мишел Рокати е попаднал в катастрофа с мотоциклет, в резултат на която долната част на тялото му била напълно парализирана. През 2020 г. той започнал да ходи отново благодарение на революционна разработка на имплант в гръбначния мозък.

Имплантът изпраща електрически импулси към мускулите, имитирайки работата на мозъка и по този начин може да помогне на хората с тежки гръбначни наранявания да стоят, да ходят и дори да спортуват.

Тази разработка се базира на продължително изследване на използването на електрически импулси за подобряване на качеството на живот на хора с травми на гръбначния мозък.

„Това беше много емоционално преживяване“, спомня си Рокати момента, в който е направил първата крачка след инцидента.

Той е бил един от тримата пациенти, участвали в изследването. Всички те са загубили чувствителността на долната част на тялото си след инциденти.

Но всичките трима са успели да се движат по малко след поставянето на шестсантиметровия имплант и фината настройка на импулсите му. Засега в изследването не се говори за връщане на чувствителността на парализирани крайници.

Източник: Neuro Restore

„Нашият пробив се състои в това, че с по-дълги и по-широко имплантирани разклонения на електроди, разположени да съответстват точно на корените на нервите в гръбначния стълб, успяхме да получим достъп до повече мускули“, обяснява съавторът Джоселин Блох, неврохирург от Университетската болница в Лозана.

Тези първоначални стъпки са изисквали значителни усилия както от страна на изследователите, така и от пациентите. Участниците в изследването направили първите си стъпки с помощта на патерици, които изисквали значителна сила на горната част на тялото (ръцете и раменете).

Но пациентите успели веднага да започнат рехабилитация и например Рокати в рамките на четири месеца успял да ходи, разчитайки само на проходилка за баланс.

Сега Рокати може да прекара на крака цели два часа, като изминава почти километър, без да спира. Чудесата се случват, но не веднага, напомнят авторите на изобретението.

Италианецът разказва, че благодарение на импланта може да си вземе душ, да пие едно питие, стоейки на бар плота, и да общува с другите клиенти, гледайки ги право в очите, а не от инвалидна количка, както преди. Той и другите участници в изследването са успели да се изкачват по стълби, да плуват и да управляват кану.

Електрическата стимулация на импланта се задейства от компютър, който пациентът носи върху тялото си. Двама от пациенти също така вече могат леко да активират мускулите си без изкуствена електрическа стимулация, но само в минимална степен.

И тримата участници в изследването са получили травмите си поне година преди началото на възстановяването с импланта. Професор Блох се надява екипът и да тества технологията върху хора, претърпели инцидент преди по-малко от година, тъй като учените смятат, че рехабилитационният ефект от тяхната разработка ще бъде по-силен, ако възстановяването започне възможно най-рано.

Но трябва да се отбележи, че тази идея има някои ограничения. В началото на възстановяването физическите способности на пациента все още са обект на естествени промени, което затруднява установяването на изходно ниво за измерване на напредъка. А продължителното лечение и болката могат да попречат на рехабилитацията.

Засега имплантите са подходящи само за пациенти с травми, разположени над долната трета на гръдната част на гръбначния стълб (от основата на шията до корема), тъй като имплантът изисква шест сантиметра здрав гръбначен мозък.

Изследователите също така са демонстрирали, че имплантът може да регулира ниското кръвно налягане при пациенти с увреждане на гръбначния мозък и планират скоро да публикуват изследване за неговото използване при тежка форма на болестта на Паркинсон.

От екипа заявяват, че все още имат доста работа, преди имплантът да стане достъпен за лечение извън клиничните изпитвания. Настоящият напредък обаче дава надежда, че хората, дори и с тежки наранявания, ще могат да възстановят поне част от двигателните си функции.

В бъдеще авторите на работата планират да намалят компютъра, активиращ импланта, така че той да може да се имплантира в пациентите и да се управлява с помощта на смартфон.

Очаква се това да стане възможно през 2022 г., като учените планират да започнат мащабни изпитания, включващи от 50 до 100 пациенти, първо в САЩ, а след това и в Европа.

Източник

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x