fbpx
ЛюбопитноНаукаНаука и технологии

Възможен ли е секс в космоса и какви трудности ще трябва да се преодолеят

Темата за секса в космоса е забулена в тайна. Няма доказателства някой от астронавтите да го е правил, но някои изобретатели се опитват да изобретят скафандър, който да отчете всички възможни трудности и даде възможност за осъществяване на полов акт в условията на безтегловност.

Основният проблем е безтегловността

За мнозина мисълта за секс в космоса изглежда вълнуваща, защото при липса на гравитация можете да правите всичко, което не е възможно на Земята. Но всъщност това е заблуда и именно безтегловността създава трудности за интимен живот в космоса.

Поради липсата на гравитация хората трудно се задържат един за друг и постоянно се разделят. Безтегловността също така причинява проблеми с кръвообращението, които затрудняват достигането до ерекция. Освен това сексът е физически акт, при който се освобождават много телесни течности. Може би сте гледали видео от космоса, в което астронавти пият вода или си мият косата, и си представете какво би се случило във вътрешното пространство на космическия кораб или станция, ако то се изпълни с малки капчици биологични течности.

Има слухове, но няма доказателства

Когато в космоса се изпращаха и се изпращат смесени екипи от мъже и жени, първата мисъл, която възниква, е че ще се изпробва възможността за полов акт на космическия кораб. Така се случи и при полета по съветско време на Светлана Савицкая, която през август 1982 г. се присъедини към компанията от четирима космонавти на борда на космическия кораб Салют-7. По-късно съветската, а и после руската страна многократно отричаше възникналите теории за сексуални отношения по време на мисията.

Разбира се, браковете между астронавтите не са рядкост. Марк Лий и Ян Дейвидсън станаха първата двойка, която полетя заедно в космоса, въпреки забраната на НАСА. Те са се срещнали по време на обучението за астронавти и тайно са се оженили малко преди полета си с космическата совалка Индевър. В космоса Лий и Дейвисън са работили в различни 12-часови смени и са споделяли малката совалка с още петима други членове на екипажа.

Какъв трябва да бъде костюмът за секс в космоса

Въпреки факта, че НАСА забранява всякакви интимни отношения между астронавтите и в публичното пространство няма никакви коментари от летелите в космоса за интимен живот при нулева гравитация, различни хора от време на време се опитват да измислят как човек може да прави секс при липса на гравитация.

Едно от най-известните изобретения е създадено от италианско-американската писателка, актриса и поетеса на научна фантастика Ванна Бонта. През 2006 г. тя е измислила така наречения костюм 2suit – двоен скафандър, в който двама влюбени могат да се скрият от любопитните погледи. Костюмът на Бонта е вдъхновен от нейния опит в безтегловност с Националното космическо общество.

Частично изпробване пригодността на костюма за секс е осъществено единствено на 13 септември 2008 г. по време на експеримент, организиран от The History Channel. В прототипа на 2suit, влезли Вана Бонта и нейният съпруг, където те се целунали, демонстрирайки потенциала на скафандър за влюбени, тоест костюмът е фиксирал двойката, позволявайки им да изпълнят евентуалните си планове.

Освен това Бонта е смятала (тя е починала през 2014 г.), че 2suit може да бъде полезен при спешни случаи, тъй като може да съхранява телесната топлина. Но разработката не е напреднала по-далеч от идеята и първото тестване. В същото време хората не спират да се опитват да измислят как да направят секса в космоса осъществим. Някои предлагат да се проучи как животните, които живеят под водата, се чифтосват. Друг възможен вариант е изграждането на интимни отношения на астронавтите с изкуствен интелект, както във филмите „Her“(2013) или „A.I. rising“ (2018). За разлика от секс играчките, такива технологии могат да дадат възможност за емпатия, важен компонент от комуникацията, включително по време на полов акт.

Защо космосът не е безопасен за възпроизводство

Космосът причинява жизнени неудобства, не само поради липсата на гравитация. Астронавтите, които прекарват половин година на МКС, получават около 40 пъти повече радиация от жителите на Земята за една година. Тоест, ако мечтите на Илон Мъск станат реалност и човечеството все пак колонизира Марс, изследователите трябва да измислят как да избегнат радиация, еквивалентна на 15 пъти годишния лимит на работник в наземна атомна електроцентрала.

Освен това космосът не изглежда безопасно място за размножаване. Известно е, че астронавтите тренират ежедневно, за да поддържат мускулите си в добра форма, тъй като при нулева гравитация тялото отслабва. Но всъщност ефектът от микрогравитацията е много по-сложен. Учените са открили, че някои женски мишки, изпратени в космоса през 2010 и 2011 г., са спрели овулацията си. Други индивиди са загубили жълтото тяло на яйчника, което освобождава прогестерон, позволяващ да поддържа бременността и безопасността на плода до узряването на плацентата.

През далечната 1983 г. е проведен експеримент , при който бременни плъхове са прекарали известно време на борда на съветския биосателит „Космос-1514“. Времето, прекарано при нулева гравитация, не е оказало съществен ефект върху родилите се малки: те тежали малко по-малко от своите събратя, които са се развили на Земята. Освен това при тях процесът на образуване на костна тъкан бил по-слабо изразен. В същото време женските самки загубили около една четвърт от тегло си и при тях възникнали проблеми с ендокринната система.

Кой и как е описал секса в космоса

Въпреки всички трудности за реално въплъщение, сексът в космоса се превърна в доста популярен сюжет в киното и литературата. Сексът в космоса се появява за първи път на екраните в научнофантастичния филм „Barbarella”, създаден през 1968 г. В сюжета на филма президентът на Слънчевата система се опитва да намери изчезналия учен Дюран-Дюран, който е изобретил лъч, който може да унищожи цялата вселена. За да намери Дюран, президентът се обръща към Барбарела (изиграна от Джейн Фонда), космическа пътешественица и сексуална авантюристка, която дарява любов на всяко същество от всяка раса и цивилизация в космоса.

Френският писател в областта на науката и космоса Пиер Колер също е засегнал темата за секса в една от книгите си. Той описва как американски и руски астронавти участват в програми за изследване на сексуалния живот. Колер твърди, че работата му се основава на публикуван от НАСА документ 12-517-3570, който описва как двойки астронавти на борда на мисията STS-75 са опитвали различни пози, за да намерят най-ефективния вариант за изпълнение на репродуктивната задача. В предполагаемия намерен документ се казва, че най-добрият начин е да вържем двама души заедно и да ги поставим в гигантски надуваем тунел.

Скоро след излизането на книгата, НАСА опроверга написаното от Колер, като казва, че всъщност мисията STS-75 се е състояла едва през 1996 г., а не през 1989 г., както пише авторът. Освен това на борда на кораба са били само мъже, което по принцип разрушава самата концепция на Колер.

Между другото, не само писателите на научна фантастика и документалистите са привлечени от темата за космоса. Частната космическа компания на Ричард Брансън Virgin Galactic наскоро е отхвърлила оферта от 1 милион долара от неизвестен източник за заснемане на порно филм на борда на космическия кораб на компанията.

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x