fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Компютърен алгоритъм се научи да предсказва кариерата на кинозвездите

Алгоритъмът е разработен от учени от Университета „Куин Мери” в Лондон (Queen Mary University of London, QMUL). За тази цел те са обучили невронна мрежа с профилите на 2,4 милиона актьора и актриси от интернет базата данни IMDb. Освен прогнозирането на кариерното развитие, учените открили връзка между пола и успеха в киноиндустрията, а също така корелация между продължителността на актьорската професия и възрастта. Работата им е публикувана в списание Nature Communications.

Изследователите решили да направят това проучване, след като предишни проучвания са анализирали кариерното развитие на учените и художниците. Целта на изследването била да се открият общите закономерности в развитието на кариерите на актьорите и в тяхната заетост.
Невронната мрежа била обучена с използване на данни от интернет филмовата база данни (IMDb). Изследователите анализирали кариерите на 1 512 472 актьори и 896 029 актриси за периода от 1888 г., т.е от годината на поява на първия филм , до 2016 г.
Един от главните резултати в изследването е че алгоритъмът с 85% точност може да предсказва дали кариерата на артиста е преминала през своя връх или това все още му предстои .
В кариерата на артистите те търсили така наречената „превъзходна година” (Annus Mirabilis), когато актьорът или актрисата имат най-много роли за една година. Оказало се, че при повечето артисти „превъзходната година” настъпва в началото на кариерата. Ако тази година се случвала в средата или края на кариерата, то в тези случай повечето от артистите били мъже. Това означава, че с годините на актрисите им става все по-трудно да получават хубави роли.
Както може да се предположи съвпадението между продължителна кариера и висока активност в киноиндустрията се оказало много по-рядко срещано, отколкото по-разпространената тенденция за популярни актьори и актриси , чиято слава продължава година или даже по-малко. Почти 70% от профилите , които анализирал компютърният алгоритъм , попаднали в категорията „краткоживеещи” звезди. Екипът открил и друга закономерност. Актьорите , които не били оценявани като ”краткоживеещи” звезди, имали по-продължителна кариера , от актрисите в същата категория.

За хората в шоу-бизнеса е от изключителна важност честота на ангажиментите им и вероятността да получат нова роля. Учените класифицирали периодите, когато артистите получават роля в киното в течение на две години, като „горещи периоди”. Останалото време, когато актьорите и актрисите чакат своята нова работа, учените определили като „студените периоди”. Оказало се, че 90% от артистите са в „студени периоди” и не работят редовно. Освен това в хода на изследването учените констатирали, че жените по-често имат дълги „студени” периоди, отколкото мъжете. Друг извод , който направили учените е, че мъжете имат по-голям шанс да се справят с периода без ангажименти и да излязат от него, отколкото актрисите, които могат да се окажат в положение на безкрайно търсене на роля.
Изводите не са неочаквани. Известно е че в този бизнес, колкото е по-известен артистът, толкова е по-голям шанса му да получава често нови роли, защото продуцентите от чисто комерсиални цели искат да го видят в следващия си филм. Съответно това поражда увеличаването на разликата в заплащането на звездите и останалите артисти, на които по едни ли други причини не им е потръгнало така.
“Нашето изследване хвърля светлина върху социалната динамика в шоубизнеса и повдига въпроси за справедливостта на системата. Нашият предсказващ модел за актьорите е далеч от случайността, с която се сблъскват учените и артистите.”- казва Оливър Уилямс, един от авторите на изследването от университета “Кралица Мери” в Лондон.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x