fbpx
Здраве и дълголетиеНа фокусЧовекът

Всички тумори са изчезнали: Експериментално лекарство срещу рак действа без химиотерапия и хирургия

Учени са тествали експериментално лекарство, което използва имунната система на организма за борба с рака. Всички доброволци, които са го приемали са излекувани от рак на правото черво (ректума). Пациентите са се излекували без прилагане на химиотерапия, лъчетерапия и дори без операция.

12 души с рак на ректума са изчистили тумора си след шест месеца лечение с новото лекарство. Активният инградиент в него се нарича достарлимаб. Принципът му на действие е да направи раковите клетки видими за имунната система.

Учени от Мемориалния онкологичен център Слоун Кетъринг (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) в Ню Йорк и Йейлския университет са установили, че шестмесечен курс с лекарството е довел до изчезване на туморите при всички 12 пациенти. Изследователите подчертават, че това е многообещаващ резултат, но е нужно да се свърши още много работа. Отбелязва се, че и след едногодишно наблюдение туморите не нараствали, а напротив, намалявали до пълното им изчезване.

Резултатите действително да поразителни, но все още са предварителни, обяснява Греъм Нюстед, колоректален хирург и медицински директор на Австралийското звено за рак на дебелото черво.

„Това лекарство трябва да бъде тествано в широкомащабно изпитване, но засега то показва 100% ефективност“, казва Нюстед.

Какво са открили авторите на новото изследване?

В придружаваща редакционна статия стомашно-чревният онколог от Университета на Северна Каролина Хана Саноф обяснява, че резултатите са нещо, с което трябва да се гордеят, но лекарството все още не може да замени съществуващите лечения.

При подбора на доброволци е трябвало да се спазят няколко критерия:

Първо, според д-р Нюстед туморът им трябва да е бил във втори или трети стадий. Вторият стадий е тумор, който е прораснал в стената на ректума, а в третият стадий – през стената в съседни тъкани или лимфни жлези. Това са умерено напреднали форми на рак.

Освен това туморите трябвало да имат поне една генна мутация, пречеща на клетките да откриват и поправят уврежданията на ДНК. Това се наблюдава при около 5% от пациентите с рак на ректума, според д-р Уориър.

По правило такива тумори не реагират добре на лъчева терапия и химиотерапия, което означава, че най-често по време на лечението част или целият ректум трябва да бъде хирургически отстранен, а това може да повлияе в бъдеще негативно на целия организъм. Понякога това причинява дисфункция на червата при пациентите.

Ето защо целта на авторите на новата работа е била да избегнат необходимостта от хирургическа интервенция и да намалят размера на тумора с помощта на лекарства.

Препаратът с активен инградиент достарлимаб е разработен от фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. Тези лекарства се наричат инхибитори на контролните точки и това е един от съвременните методи за лечение на рак на ендометриума (лигавицата на матката).

Раковите клетки имат много механизми, които им позволяват едновременно да растат и да се разпространяват. В същото време те остават невидими за нашата имунна система. Достарлимаб се свързва с протеини, които се откриват само в раковите клетки на дебелото черво. Така препаратът предупреждава имунната система за целта, която трябва да се атакува.

По време на изпитването на доброволци са приложени девет интравенозни дози с интервал от три седмици. Курсът продължил шест месеца, след което се планирало пациентите да бъдат изпратени за химиотерапия, лъчетерапия или операция. Но за радост дотам не се стигнало. Туморите се свили и след това изчезнали.

„И това се наблюдаваше при всички изследвания: с помощта на позитронно-емисионна томография, при ЯМР, при повторно изследване на ректума и биопсия“, обяснява д-р Нюстед.

И както пишат изследователите, през периода на проследяване – от шест до 25 месеца – нямало нито един случай с прогресиране или рецидив на тумора.

Как смятат да продължат изследователите?

Според Сатиш Уориър, колоректален хирург в Онкологичния център Питър Маккалъм (Peter McCallum Cancer Center), резултатите от изследването са пробив, тъй като пациентите могат да избегнат не само операцията, но и лъчетерапията.

Както отбелязахме в началото изследването в включвало 12 доброволци и още четирима са били подложени на част от курса на лечение към момента на публикуване на изследването, а според д-р Нюстед, това е прекалено малка извадка.

Според екипа е необходимо да се направи изпитване на лечението с доста повече пациенти, за да могат да се дадат окончателни отговори. То трябва да се проведе с поне две кохорти, едната от които да получи лекарството или терапията, а другата не. Също така трябва да се сравни ефективността на лекарството върху равен брой мъже и жени. Освен това пациентите с втори и трети стадий на рак ще трябва да бъдат сравнявани и наблюдавани достатъчно дълго, за да се гарантира, че няма да има рецидив.

Според д-р Уориър повечето хора с рак на ректума, най-малко 95%, все още се нуждаят от традиционно лечение.

Д-р Саноф отбелязва, че все още не е известно дали лекарството действа и при други видове рак на ректума и като цяло срещу различни видове рак. Факт е, че трилионите микроби в човешките черва – чревната микробиома – могат да повлияят на ефективността на имунотерапията.

Изследователите признават, че работата им е само в началото. Те предполагат, че достарламб ще бъде тестван при други локализирани тумори с ДНК мутации, например при различни видове рак на панкреаса, стомаха и простатата.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x