fbpx
АкцентиИкономикаПрирода и общество

Реално ли е Сахара да се превърне в огромна електростанция?

Амин –Ал-Хабайбех, професор по интелектуални инженерни системи в Nottingham Trent University, Нотингам, Великобритания е уверен, че Сахара може да снабдява с „чиста” енергия Северна Африка и голямата част от съседните региони. Своята концепция ученът представя в публикация в The Conversation.

Фактите понякога предизвикват изумление. Ако пустинята Сахара беше държава, то тя щеше да бъде петата по големина на Земята, отстъпвайки на Китай и САЩ, но по-голяма от Бразилия. По оценките на НАСА, всеки квадратен метър от нейната територия получава между 2000 и 3000 kWh слънчева енергия годишно.

слънчевата радиация на планетата
Соларен атлас на планетата – Global Solar Atlas / World Bank

Енергийният потенциал на Сахара

Отчитайки факта, че пустинята заема около 9 милиона квадратни километра, то нейният енергиен потенциал е 22 милиарда GWh годишно. Ако продължим да фантазираме и предположим, че цяла Сахара се превърне в огромна слънчева електроцентрала, то тя ще може да прoизвежда 2000 пъти повече електроенергия, отколкото всичките големи електростанции по света, генериращи годишно около 100 000 GWh. Това е еквивалент на 36 милиарда барела нефт в ден, тоест по 5 барела на всеки жител на планетата. Така Сахара ще е способна да произвежда 7000 пъти повече електроенергия, отколкото използва Европа.
Преимуществото, освен всичко друго, е в това, че пустинята е географски близо до Стария свят. Най-краткото разстояние между Северна Африка и Европа, през Гибралтарския пролив, е 15 километра. Но и по-големите разстояние през Средиземно море не би трябвало да представляват проблем, отчитайки фактa, че в момента най-дългият подводен електропровод между Норвегия и Холандия е с дължина 600 километра.
В течение на последните десетилетия учените се опитваха да намерят решение как да се използва ефективно енергийния потенциал на пустинята и той да захранва Европа. Най-сериозният проект в тази насока стана Desertec, който стартира през 2009 година и привлече сериозно финансиране. Но пет години по-късно, той се оказа на границата на спирането, не издържайки на огромните разходи за реализацията му и политическата нестабилност в региона.
От последните проекти, които планират да експортират енергия от Сахара към Европа, могат да се посочат тунизийски проект TuNur и мароканския Noor Complex Solar Power Plant.

Възможни технологии и проблеми за реализацията им

На сегашния момент съществуват две реално възможни технологии за търговски ефективно използване на тази енергия: концентрирана слънчева енергия (CSP – concentrated solar power) и обичайните фотоелектрически соларни панели. Всяка от тях си има своите плюсове и минуси. В GSP се използват огледала и лещи за фокусиране на слънчевата енергия в една точка, която силно се нагрява. След това енергията се предава на топлоносител, с чиято помощ се генерира електричество в нормални парни турбини. Някои системи използват разтопена сол за акумулиране на енергия, което позволява производството на електро енергия и през нощта. Тази технология в условията на пустинята е най-ефективна. Но огледалата и лещите могат да се покрият с пясък по време на пясъчните бури. Това също може да бъде доста опасно за турбините и нагряващите се елементи.
Традиционните слънчеви панели преобразуват енергията на слънцето в електричество с помощта на полупроводници. Един от основните недостатъци на тази технология е че когато фотоелементите силно се нагряват, тяхната ефективност пада. А и си остава проблемът с пясъчните бури.

фотоволтаична електроцентрала
Фотоволтаичен соларен парк в пустинята Източник:pixabay

Освен това, за двете технологии е нужна вода за почистване на огледалата и панелите., а в пустинята това си е доста сериозен проблем. Повечето от изследователите предлагат тези две технологии да се съвместят за създаване на ефективна хибридна система.
На сегашния момент, малка част от Сахара може да произвежда толкова електроенергия, колкото целия африкански континент. С усъвършенстването на слънчевите технологии електроенергията ще става все по-евтина и производителността на слънчевите електростанции ще нараства. Сахара е твърде неблагоприятна природна среда за повечето растения и животни, но може да се превърне в много сериозен доставчик на електроенергия за Северна Африка и други държави извън този регион.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x