Дари
Наука и технологииТехнологии

Обикновените неща в живота ни, които са се появили благодарение на полетите в космоса

Често може да се чуе мнението, че пилотираните полети в космоса са безполезни. Всъщност обикновеният земен жител не може да си представи колко много неща, свързани с неговия обичаен живот са станали възможни благодарение на космическите полети. И не става въпрос само за спътниковите комуникации, GPS-навигацията, телевизията и метеорологията, но много обикновени неща като филтрите за вода, очила, маратонки, мобилни устройства и други.

Ето някои от технологиите , които са дошли на Земята след като са били в космоса.

Инфрачервен термометър

Опцията да се измерва температурата по безконтактен начин, днес не ни се струва нещо странно, още повече имайки опит с мерките срещу пандемията. Инфрачервени термометри има вече в много домове, а благодарение на пандемията техните продажби биха всякакви рекорди. Те се купуват от училища, детски градини, транспортни и авиокомпании, заводи и офиси. Но не всички знаят, че първоначално този уред е бил изобретен с цел използване в космоса и се е използвал за измерване на температурата на звезди и планети. В бита инфрачервеният термометър е започнал да се използва в началото на 90-те години на миналия век.

Филтри за вода

Всяка капка вода, изпратена в космоса, струва доста скъпо. По тази причина една от първостепенните задачи пред инженерите била да намерят начини за преработване на водата. Били са разработени филтри, които правят водата годна за пиене след преработване на отпадни води, пот и даже урина. Тези разработки след това са преминали във всекидневния живот и сега почти във всеки дом има системи за пречистване на водата. Бактериологичните омекотители за вода също първоначално са създадени за космоса. Технологията на НАСА с използването на йони на среброто подтискала растежа на бактериите и омекотявала водата на астронавтите от космическите кораби „Аполо“, а сега се използва в много домове.

Недраскаща се пластмаса

През 1972 година в САЩ е била въведена забрана за използване на очила и лещи, които не са удароустойчиви. В отговор на това производителите започнали да използват пластмаса. Този материал имал съществен недостатък, а именно той лесно се драскал. Този проблем бил решен от Тед Видевен от Изследователския център „Еймс“ на НАСА. Работейки над системата за очистване на водата за космическите кораби, той покрил мембраната на филтъра с тънък пластмасов филм и установил, че това увеличава износоустойчивостта на материала. Скоро тази технология започнала да се използва за защита на шлемовете на астронавтите и други пластмасови повърхности на аерокосмическото оборудване от всякакви възможни повреди.

Производителят на очила Foster-Grant в продължение на десет години провеждал изследвания, опитвайки се да изработи идеалните лещи – здрави като пластмаса и без опасност за надраскване като стъклото. Чак през 1983 година компанията успяла да получи лиценз от НАСА за използване на технологията за защита от драскане. Лещите, които се изработват по космическите канони, имат срок на експлоатация десет пъти по-дълъг отколкото обикновените пластмасови оптични лещи. Днес те се използват в повечето слънчеви очила и лещи, продавани в САЩ.

WD-40

Легендата казва, че известният аерозолен препарат WD-40 е бил изобретен на четиридесетия опит. Именно по тази причина се е появило числото 40 , а абревиатурата е образувана от Water Displacement, т.е изместване на водата. Днес това средство се използва масово за смазочно-проникващ материал: за развъртане на гайки, смазване на детайли, за брави и катинари, отстраняване на ръжда и други. Но малко хора сигурно знаят, че първоначалното предназначение на аерозола WD-40 е бил за аерокосмическата промишленост Той е изобретен през 1953 година в лаборатория в Сан Диего за компанията Rocket Chemical Company.

Американският химик Норман Ларсен е експериментирал със състава, подбирайки вещество, което може да измества водата в ракетите „Атлас“. След като аерозолът бил изобретен и изпробван, той попаднал по щандове на магазините през 1958 година и намерил широко разпространение по целия свят с новото си търговско наименование WD-40, дадено от компанията Rocket Chemical Company. Норман Ларсен е влязъл в историята като изобретател на този легендарен препарат, чиято формула и досега остава строго пазена тайна.

Дрехи

Много технологии за производство на космически дрехи са преминали към земна употреба. Например огнеупорните тъкани, от които са се шиели скафандрите на астронавтите. Сега те се използват за защитни дрехи на пожарникари и военни. Хидродинамичните изследвания на НАСА са помогнали за създаването на супер костюми за плуване без шевове от иновационна тъкан, в които сега плуват елитните плувци. Тъканта, получила името LZR Pulse, намалява съпротивлението, оттласква водата и има минимално тегло. От астронавтите към спортистите е преминало и термобельото, извеждащо влагата и съхраняващо топлината.

Системата за охлаждане на скафандрите е била заимствана от европейските инженери за създаване на специални костюми за пожарникари и промишлено-производствен персонал, които се сблъскват с проблема на прегряване и топлинни удари по време на работа. Тази разработка, която е получила името Safe&Cool, се явява част от програмата за предаване на технологии от страна на Европейската космическа агенция.

Компаниите, които се занимават с производството на спортни обувки за бягане, са заимствали идеята за пружинна подметка, използвана при изработката на обувките на астронавтите, участвали в програмата „Аполо“. Тя връща енергия на всяка крачка и дава на спортиста допълнителен тласък при отделянето на крака от земята. Циповете и лепенките, въпреки че не са изготвяни специално за космоса, станаха популярни след транслирането на репортажи, разказващи за бита на астронавтите.

Сублимирана храна

Продължителните полети на човек в космоса изискваха нов метод за приготвяне на храна. Съставките в нея трябвало да бъдат компактни, да имат дълъг срок на годност и лесно да се превръщат във вкусна и полезна храна, например с помощта на студена вода. Специалистите в продължение на години са усъвършенствали космическата кухня, пробвайки обезводняване, сублимирано сушене, пастьоризация чрез облъчване, азотна опаковка и други. В края на краищата сублимирането на храната се оказало най-доброто решение. При тази обработка храната съхранява 98% от хранителната си ценност и само 20% от първоначалното тегло. Днес сублимираната храна, произведена по тази технология, е нещо обикновено. Тя е удобна за хора живеещи сами, туристи, спортисти, в детското хранене. Методът включва замразяване и изсушаване във вакуум, като срокът на годност се увеличава с пъти без всякакви вредни добавки.

Камери за мобилни устройства

CMOS-матриците се използват навсякъде: в мобилните телефони, камерите на автомобилите, медицинските прибори. Заслуга за революцията в цифровата фотография има инженерът от Лабораторията по реактивно движение на НАСА Ерик Фосум. Той е представил новия сензор CMOS Active-Pixel Sensors, който се оказал достатъчно евтин за производство и дал възможността да се минимизират камерите, събирайки ги в мобилен телефон. Изобретателят е получил медал на името на Едуин Ланд за „огромен научен принос довел до създаването на нови изобретения, технологии и продукти“, а ние получихме възможността да си правим селфи.

Материали

Ортопедични възглавници, матраци и даже сутиени се изработват с използването на материала Memory Foam, който отначало бил измислен в рамките на космическата програма на НАСА за намаляване на натоварването при астронавтите. Пенополиуретанът се състои от клетки, които под тежестта на човешкото тяло се свиват и приемат удобна форма.

Тефлоновото покритие, без което сега не можем да си представим нашите тигани, първоначално се използвало за топлоизолационен материал за космическите кораби.

От циркониевия оксид по-рано се е изработвала топлоизолационната обшивка на космическия кораб, а днес се правят брекети.

Аерогел, който се използва като ефективен изолатор в студения космос, на Земята се използва в якета, стелки, обувки, одеяла. Тъй наречените материали с фазов преход са били разработени специално за астронавтите, за да ги защитят от екстремалните температури. Сега те могат да бъдат срещнати в постелните принадлежности и детските одеяла.

Ако гореизброените примери са предизвикали вашия интерес и искате да разберете повече за използването на космическите изобретения във всекидневния ни живот, може да посетите специално разработения за тази цел сайт на НАСА. Там може да си направите екскурзия в дома, в града и въобще на много места, където могат да бъдат срещнати неща, изобретени с космическа цел, но с времето станали неразделна част от нашия живот.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x